Skocz do zawartości
Ariwat

Problem z goryczką

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem po 2 warce z zacieraniem, (2 warka w trakcie fermetacji). Mam problem z goryczką. Moje piwa mają bardzo małą goryczkę. 1 warka, milk stout - 40g Marynki - tu mozna pomyśleć, że goryczka niska, ale jej po prostu nie ma. Drugie piwo fermentuje (Imperial IPA). Tutaj zrobiłem warkę 10l z 75g chmielu - 30g Centenniala 60', 30'Amarillo, 15'Citra. Jak na imperiala IBU wyjdzie małe, ale i tak goryczka powinna być konkretna. Jest po prostu słaba. Obawiam sie, że w gotowym piwie bedzie gorzej, tak jak to było w przypadku z milk stoutem. Co powiecie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem warkę 10l z 75g chmielu - 30g Centenniala 60', 30'Amarillo, 15'Citra

kiedy i ile dawałeś chmiele , ile w sumie się gotowało ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nawet przy ekstrakcie 20 blg wychodzi okolo 55 ibu to jest sporo...na moje oko cudow nie ma goryczka musi byc konkret przy takim chmieleniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chmielisz w siateczkach czy bezpośrednio? Jeśli to pierwsze, to wyrzuć siateczki i będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×