Jump to content
Sign in to follow this  
rafano

Fermentor z kega petainer - kilka pytań

Recommended Posts

Przymierzam się dopiero do warzenia piwa i mam drobne pytanie o fermentor.

Z racji tego, że mam dostęp do petainerów 30l w dużej ilości i przystępnej cenie pomyślałem nad wykorzystaniem ich do fermentacji piwa (z racji niskiej ceny mogłoby nawet być jednorazowe). Mowa oczywiście o używanych z pubu. Informacji na necie widzę mało więc może znajdzie się ktoś kto fermentował w nich piwo ?

Z tego co wyczytałem do tej pory to nie stosować do nich pirosiarczynu potasu tylko NaOH + ClO2.

Pierwsza moją wątpliwość to zamknięcie fermentora na burzliwą - tu powinien wystarczyć korek do balonu z rurką fermentacyjną.

Ze zlewaniem na cichą do takiego samego petainera też nie powinno być problemu - wężyk igielitowy + gruszka i jazda.

Moje wątpliwości budzi przede wszystkim cicha fermentacja w nim. Gdzieś wyczytałem, że dobrze byłoby mieć taką ilość piwa żeby był prawie pełny na cichej. Czy tu jest jakaś różnica w stosunku do wiadra ? Przecież w wiadrze też nam zostanie powietrze nad piwem ?

 

Generalnie prosiłbym o podzielenie się swoim doświadczeniem jeżeli ktoś fermentował swoje piwo w takim petainerze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie cydr teraz stoi ,fajnie i bez problemu można przerobić oryginalny fitting że by go otwierać i zamykać bezproblemowo ,wypychając ze środka rurkę razem z tym czerwonym zaworkiem wchodzi fajnie ciasno wężyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest kwestia do ustalenia. Nawet gdybym miał płacić to słyszałem o kwocie rzędu 4 złotych za pojemnik co nawet przy założeniu, że są jednorazowe dawałoby 8 złotych na warkę. Biorąc pod uwagę, że wiadro za 3 dyszki też nie jest wieczne to chyba jest to opłacalne.

Potrzebowałbym tylko wiadro z kranikiem do rozlewu.

Edited by rafano

Share this post


Link to post
Share on other sites
To jest kwestia do ustalenia. Nawet gdybym miał płacić to słyszałem o kwocie rzędu 4 złotych za pojemnik co nawet przy założeniu, że są jednorazowe dawałoby 8 złotych na warkę. Biorąc pod uwagę, że wiadro za 3 dyszki też nie jest wieczne to chyba jest to opłacalne.

Potrzebowałbym tylko wiadro z kranikiem do rozlewu.

Moje wiadra przeżyły już prawie 30 warek i dalej mają się świetnie. I myślę, że kolejne 30 przeżyją. Dla mnie temat nieopłacalny.

 

Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minusy widzi chyba każdy, co do plusów - inne wymiary. 30l ma podobno 30cm średnicy, więc plus dla budujących lodówki (wygodniej zbudować lodówkę wyższą i węższą niż w drugą stronę. Mały wlew, tak jak z resztą i w balonach poza tym, że utrudnia mycie, to zmniejsza powierzchnię którą piwo ma kontakt ze środowiskiem zewnętrznym (o ile zalejemy do pełna). Zamontować coś do przenoszenia i naprawdę fajna sprawa.

A, co do mycia... Nigdy syf mi nie zasechł w fermentorze i nigdy nie musiałem nic szorować, więc krecik i oxi robiły za mnie wszystko ;)

jak ktoś ma wygodny dostęp, to fajna alternatywa dla wiader moim zdaniem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odgrzebuję. Czy ktoś wie, ile realnie litrów brzeczki bez obawy o ucieczkę piany z petainera można przefermentować w taki, 30-litrowym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko zależy jakie to piwo i jakie drożdże. Pszenica mi wylazła mimo tego, że było 20L a belgian ale 25L poszło bez problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...