Jump to content

Fermentor z kega petainer - kilka pytań


rafano
 Share

Recommended Posts

Przymierzam się dopiero do warzenia piwa i mam drobne pytanie o fermentor.

Z racji tego, że mam dostęp do petainerów 30l w dużej ilości i przystępnej cenie pomyślałem nad wykorzystaniem ich do fermentacji piwa (z racji niskiej ceny mogłoby nawet być jednorazowe). Mowa oczywiście o używanych z pubu. Informacji na necie widzę mało więc może znajdzie się ktoś kto fermentował w nich piwo ?

Z tego co wyczytałem do tej pory to nie stosować do nich pirosiarczynu potasu tylko NaOH + ClO2.

Pierwsza moją wątpliwość to zamknięcie fermentora na burzliwą - tu powinien wystarczyć korek do balonu z rurką fermentacyjną.

Ze zlewaniem na cichą do takiego samego petainera też nie powinno być problemu - wężyk igielitowy + gruszka i jazda.

Moje wątpliwości budzi przede wszystkim cicha fermentacja w nim. Gdzieś wyczytałem, że dobrze byłoby mieć taką ilość piwa żeby był prawie pełny na cichej. Czy tu jest jakaś różnica w stosunku do wiadra ? Przecież w wiadrze też nam zostanie powietrze nad piwem ?

 

Generalnie prosiłbym o podzielenie się swoim doświadczeniem jeżeli ktoś fermentował swoje piwo w takim petainerze.

Link to comment
Share on other sites

u mnie cydr teraz stoi ,fajnie i bez problemu można przerobić oryginalny fitting że by go otwierać i zamykać bezproblemowo ,wypychając ze środka rurkę razem z tym czerwonym zaworkiem wchodzi fajnie ciasno wężyk

Link to comment
Share on other sites

To jest kwestia do ustalenia. Nawet gdybym miał płacić to słyszałem o kwocie rzędu 4 złotych za pojemnik co nawet przy założeniu, że są jednorazowe dawałoby 8 złotych na warkę. Biorąc pod uwagę, że wiadro za 3 dyszki też nie jest wieczne to chyba jest to opłacalne.

Potrzebowałbym tylko wiadro z kranikiem do rozlewu.

Edited by rafano
Link to comment
Share on other sites

To jest kwestia do ustalenia. Nawet gdybym miał płacić to słyszałem o kwocie rzędu 4 złotych za pojemnik co nawet przy założeniu, że są jednorazowe dawałoby 8 złotych na warkę. Biorąc pod uwagę, że wiadro za 3 dyszki też nie jest wieczne to chyba jest to opłacalne.

Potrzebowałbym tylko wiadro z kranikiem do rozlewu.

Moje wiadra przeżyły już prawie 30 warek i dalej mają się świetnie. I myślę, że kolejne 30 przeżyją. Dla mnie temat nieopłacalny.

 

Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych

 

 

Link to comment
Share on other sites

Minusy widzi chyba każdy, co do plusów - inne wymiary. 30l ma podobno 30cm średnicy, więc plus dla budujących lodówki (wygodniej zbudować lodówkę wyższą i węższą niż w drugą stronę. Mały wlew, tak jak z resztą i w balonach poza tym, że utrudnia mycie, to zmniejsza powierzchnię którą piwo ma kontakt ze środowiskiem zewnętrznym (o ile zalejemy do pełna). Zamontować coś do przenoszenia i naprawdę fajna sprawa.

A, co do mycia... Nigdy syf mi nie zasechł w fermentorze i nigdy nie musiałem nic szorować, więc krecik i oxi robiły za mnie wszystko ;)

jak ktoś ma wygodny dostęp, to fajna alternatywa dla wiader moim zdaniem

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.