Jump to content

Za duże BLG


d_j
 Share

Recommended Posts

Witam

Nie mogę jakoś się doszukać informacji nad nast. problemem

ostatnio warzyłem swoją 3cią warkę z zacieraniem, nie dużo, ale zaczęło mnie niepokoić to, że wychodzi mi wciąż za duże BLG i nie jest to kwestia 1 czy 2 stopni ale przynajmniej 4 z kolei. Przy czym dwie warki to były zestawy, więc powinienem się zmieścić mniej więcej w w widelkach podanych w instrukcji. Gotuje filtruje, wszystko wg instrukcji i wskazówek z innych źródeł. Ostatnio warzyłem IRA z receptury podanej gdzieś tu na forum i znowu to samo... Filtrowałem do 25 litrów (po chmieleniu może dwa litry mniej) i Blg uparcie wskazywało za dużo (koniec końców stanęło na 16 - trudno), Więcej brzeczki nie bardzo chciałem zadawać do fermentatora żeby to wszystko nie uciekło. Dodam że balingometr jest skalibrowany, przy zwykłej wodzie w 20 stopniach (fakte że jest z biowinu). I teraz nie wiem jak postąpić. Uzyskać po chmieleniu 28 litrów brzeczki i ryzykować wyjściem piwa z fermentatora, zmienić balingometr, czy jest jakiś inny patent, aby zmieścić się w widełkach stylu?

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Tylko się cieszyć jesli rzeczywiscie az taka masz wydajnosc. Jak chcesz to piwo zmiescic w standardowym fermentorze to zaloz zamiast rurki fermentacyjnej dluga rurke z koncowka w jkims kilkulitrowym naczyniu z woda zeby piana mogla bezpiecznie emigrowac.

Link to comment
Share on other sites

1. Założyć większą wydajność i używać mniej słodu, lub

2. wysładzać do oczekiwanego Blg początkowego i cieszyć się większą ilością piwa (ale pamiętaj o zwiększeniu chmielenia), lub

3. wysładzać do zaplanowanej ilości i za wysokie Blg korygować wodą do wiadra fermentacyjnego (przy chmieleniu także należy wziąć pod uwagę taką korektę wodą).

 

Z czasem nauczysz się wydajności swojego browaru i najczęściej będziesz warzył dokładnie to, co sobie założysz odnośnie ilości i gęstości początkowej.

Edited by korzen16
Link to comment
Share on other sites

witam

Pierwsza warka z zacierania to było to

 

http://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/american-amber-ale.html

 

wyszło o 16 Blg

 

druga :

 

http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-american-ipa-17-blg-zestaw-ze-slodow.html

 

wyszło 18 blg

 

w tych nie było może jeszcze tak znacznej różnicy

ale ostatnio robiłem coś z tego:

 

http://www.piwo.org/topic/3400-90-woschod/

 

i wyszło 16blg po dolewaniu

 

na balingometr patrzę poprawnie z napisem "PIWO" :) z tymi czterema stopniami moze przesadziłem, o ile w amerykańskich stylach to może jest dopuszczalne, to jednak przy ostatnim piwie co chwila mierząc i dolewając trochę się wkurzyłem i musiałem poprzestać na większym bo by się nie zmieściło w fermentatorze .

Byłem ciekawy czy też macie coś takiego, chciałbym żeby następnym razem wyszło coś mieszczącego się w stylu.

Link to comment
Share on other sites

coś jest nie tak,szczególnie przy ostatniej warce ,ja mam dwa z biowinu i między jednym,a drugim jest 1blg różnicy po wyżej 10,ale na wodzie obydwa pokazują 0

kiedy mierzyłeś? może na chmieleniu i drobiny chmielu wprowadzają błąd

Link to comment
Share on other sites

To według mnie jest błąd pomiaru z 4,4 kg słodów raczej nie wyciśniesz 20 litrów 16°Blg

Zgadza się. Największe wydajności u mnie wynosiły ok. 95% wg BS, co dało by przy tej ilości słodu gęstość początkową ciut więcej niż 14,5°Blg. Więc albo błąd odczytu, albo źle skalibrowany cukromierz.

Link to comment
Share on other sites

dwie pierwsze warki były dla 20 - 21 litrów, ostatnia z podanych po chmieleniu wyszło ok 23 litry i 16blg ,,,, na sto procent mierzone w 20 stopniach (jest w tym w cholere zabawy, aby na bieżąco schładzać brzeczkę i mierzyć - czas). Z ostatniego przepisu dałem 0,25kg Maris Otter więcej, to by tak podbiło?

Z waszych wypowiedzi wynika że chyba musze zmienić balingometr, albo zainwestować w refraktometr, ale troche szkoda mi kasy, chociaż na pewno by to usprawniło całą pracę.

Link to comment
Share on other sites

staram się robić zapas brzeczki z wysładzania i wtedy dolewam (samej wody nie dodaje), pod koniec filtracji raczej dużo w sobie cukru nie ma. Zmienię balingometr i dam znać czy coś się zmieniło.

 

A tak z innej beczki, apropo brzeczki po wysładzaniu trochę mi jej zostało i zlałem to do plastikowej butelki, można to zamrozić i wykorzystać na ewentualny starter w przyszłości?

Link to comment
Share on other sites

sprawdz sobie cukromierz do tego celu zrob roztwory cukru:

200ml wody i 50g cukru = 20blg i w sumie powinno być 230ml cieczy

200ml wody i 35g cukru = 14,9blg i w sumie powinno być 221ml cieczy

200ml wody i 22g cukru = 9,9blg i w sumie powinno być 213ml cieczy

210ml wody i 11g cukru = 4,9blg i w sumie powinno byc 216ml cieczy

 

Będziesz wtedy wiedział czy cukromierz pokazuje poprawienie oraz jakie masz przekłamanie i jak dużą poprawkę powinienieś przyjąć.

Link to comment
Share on other sites

sprawdz sobie cukromierz do tego celu zrob roztwory cukru:

200ml wody i 50g cukru = 20blg i w sumie powinno być 230ml cieczy

200ml wody i 35g cukru = 14,9blg i w sumie powinno być 221ml cieczy

200ml wody i 22g cukru = 9,9blg i w sumie powinno być 213ml cieczy

210ml wody i 11g cukru = 4,9blg i w sumie powinno byc 216ml cieczy

 

Będziesz wtedy wiedział czy cukromierz pokazuje poprawienie oraz jakie masz przekłamanie i jak dużą poprawkę powinienieś przyjąć.

 

 

 

dzieki wielkie !

Link to comment
Share on other sites

ostatnia z podanych po chmieleniu wyszło ok 23 litry i 16blg ,,,, na sto procent mierzone w 20 stopniach (jest w tym w cholere zabawy, aby na bieżąco schładzać brzeczkę i mierzyć - czas). Z ostatniego przepisu dałem 0,25kg Maris Otter więcej, to by tak podbiło?

 

Wpisałem na szybko do BS - żeby osiągnąć takie coś musiałbyś mieć wydajność 102%. Przy pierwszej warce musiałbyś mieć wydajność 106% - myślę, że komentarz jest nieco zbyteczny i trzeba szukać przyczyn takich mało wiarygodnych pomiarów.

Link to comment
Share on other sites

też uważam że cudów nie ma... :) i raczej nie jest to przyczyna mojej superwydajności

jak wrócę do domu sprawdzę ballingometr wg tego co podał Alawrak i dam znać. Na marginesie dodam że jest to już mój drugi ballingometr z biowinu, pierwszy rozsypał się po dotknięciu ręki :P

Link to comment
Share on other sites

skala w moich balingomierzach z biowinu nie jest przymocowana i ma tendencję do przesuwania się wewnątrz rurki.

może tu jest pies pogrzebany?

 

 

zapomniałem dodać że balingometr jest z biowinu, może to jest przyczyną :P

Link to comment
Share on other sites

tak sam odmierzałem

 

W jaki sposób ?

 

 

mam w sumie trzy, w dwóch sprawdzałem odmierzając wodą , a trzeci musiałem nakleić skalę więc siłą rzeczy musiałem odmierzyć wodą. Tak czy inaczej "łyżka" do mieszania brzeczki jest wyskalowana przeze mnie (ponacinane litry) i głównie w garze zaciernym widze ile mam litrów zacieru.

Link to comment
Share on other sites

To ok, bo czasami można i na tym się przejechać. To nie pozostaje Ci nic innego jak sprawdzić ballingometr. Przy okazji zwróć uwagę czy rzeczywiście wrzucasz tyle słodów, co w recepturze (trzeba i to wyeliminować).

Link to comment
Share on other sites

i głównie w garze zaciernym widze ile mam litrów zacieru.

może myślę za dużo ale to co w garze zaciernym nie oznacza, że jest w fermentorze bo zawsze jakiś ubytek wynika z tego co zostaje w chmielinach
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.