WiHuRa 588 Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 Co dużo pisać. Bardzo dobre 100% Peated Ale! Piękna biała, droba piana, Intensywny aromat torfu, świetny smak, słodowy, torfowy i wytrawny finisz z krótką goryczką. Nie czuć że to 15°Blg w porównaniu z 13,6°Blg które ja zrobiłem wcześniej. To jakby potwierdza, że ten słód jeśli chodzi o odczucie pełni jest uniwersalny, przy każdym OG odczuwalne jest podobnie. Quote Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 (edited) To jakby potwierdza, że ten słód jeśli chodzi o odczucie pełni jest uniwersalny, przy każdym OG odczuwalne jest podobnie. A proces zacierania, szczep drożdży, proces fermentacji - tyle zmiennych - to nic nie zmienia? No jo Cię prosza... Edited October 12, 2014 by Mariusz_CH Quote Link to post Share on other sites
WiHuRa 588 Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 (edited) Przy tym słodzie, niewiele. Intenywność torfu maskuje praktycznie wszystko. Oczywiście nie zakładam, że ktoś zaciera tylko w 72°C i fermentuje szczepami belgijskimi ale spełnia główne założenia 100% Peated Ale. Edited October 12, 2014 by WiHuRa Quote Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 (edited) Ale uczucie pełni lub jej brak? Poza tym z resztą doznań to można się zgodzić. To piwo typu nie dowal za dużo goryczki bo będzie jeszcze gorsze Edited October 12, 2014 by Mariusz_CH Quote Link to post Share on other sites
WiHuRa 588 Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 Ostatnio podchodzi mi angielska IPA, kto wie co jeszcze z tym słodem zrobie, Peated IPA Quote Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 Peated IPA Let's try! Quote Link to post Share on other sites
WiHuRa 588 Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 No problem, jak wypijesz przy mnie całą butelkę to jeszcze w tym roku zrobię Quote Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 Ja nie dam rady? Quote Link to post Share on other sites
WiHuRa 588 Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 Wspomniałem, że z uśmiechem na twarzy ? Quote Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 (edited) Za późno Edited October 12, 2014 by Mariusz_CH Quote Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 I w taki sposób powstał nowy styl/odłam stylu Quote Link to post Share on other sites
WiHuRa 588 Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 (edited) Peated IPA ? Mówiąc serio, to możliwe ale żeby to zagrało to na pewno nie 100% słodu whisky, obawiam się że chmiel spod torfu by nie wyszedł Edited October 12, 2014 by WiHuRa Quote Link to post Share on other sites
Green Fox 10 Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 Myślę, że pomysł na peated IPA w stylu angielskim jest całkiem porządny Cieszę się, że smakowało - generalnie piwo jest o tyle ciekawe, że przez pierwsze 3 -4 miesiące było zupełnie niepijalne, ponieważ stężenie fenoli dawało posmaki zbliżone do kiblowych. Piwo miało iść do wylania, a tu po czterech miesiącach otwieram butelkę i takie zaskoczenie (możliwe też, że piwo było ogólnie zakażone, ale z tego co kojarzę to raczej kanalizacja nie ulatnia się wraz z leżakowaniem). Quote Link to post Share on other sites
WiHuRa 588 Posted October 12, 2014 Author Share Posted October 12, 2014 Kanaliza się nie ulatnia. Infekcja też. Może pomyliłeś z siarkowodorem. Quote Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 Posted October 12, 2014 Share Posted October 12, 2014 ale żeby to zagrało to na pewno nie 100% słodu whisky, No dokładnie. Quote Link to post Share on other sites
Wojen 39 Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 Piwko klarowne, piana biała, ładna, długo się utrzymuje. Teraz to co najważniejsze. To totalnie nie moja bajka. O ile aromat jakoś zniosłem, to smak niestety......... Z piwem wszystko w porządku, bo wszystko odpowiada opisom 100% Peated Ale. Z depozytu piwo wziąłem świadomie, byłem po prostu ciekawy. Quote Link to post Share on other sites
Green Fox 10 Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 No tak to już chyba jest z tym piwem, że albo się je polubi, albo w ogóle nie podejdzie. Nogne O sugeruje wprawdzie, że może też służyć jako składnik do drinków, aaale to chyba trochę przesada Dzięki za recenzję. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.