Jump to content

Browar Maruszka


Fangir
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Przedstawię tu swoje produkcje :)

 

1. IPA

2. Dry Stout

3. Mild Miodowy

4. IPA

5. Ruby IPA

6. American Pale Ale

7. American Pale Ale

8. Black IPA

9. Miodowe Jubileuszowe

10. Pszeniczne Starterowe

11. Weizenbock

12. Stout

13. Stout Palony (na dzień Ojca :P )

14. Dunkelweizen

15. American IPA

16. Brown Porter

17. American IPA

18. American Pale Ale

19. American Amber ALe

20. Coffee Stout Oak Aged

21. Dry Stout

22. Dry Stout (poprawiona wersja nr. 21)

23. Witbier

Edited by Fangir
Link to comment
Share on other sites

IPA

 

Moje pierwsze piwo, uwarzone na początku 2014 roku. Cała technologia produkcji wg. rodzinnej tradycji :)

Zacierane i gotowane w zwykłym emaliowym garze.

Wysładzane przez kadź z sitem.

Fermentowane w kadzi i balonie.

Refermentowane w butli.

 

Słody:

- Pilzneński - 4,5 kg

- Melanoidynowy - 0,25 kg

- Karmelowy Ciemny Strzegom - 0,25 kg

 

Chmiel:

- Marynka - 40g

- Lubelski - 80g

 

Drożdże:

- Danstar Notthingam

 

Woda:

- Zacieranie - 15 litr

- Podbicie - 4 litry

- Wysładzanie - 10 litrów

 

Zacieranie:

- 65 stopni - 90 minut

- Mashout - 10 minut

 

Gotowanie:

- Marynka - 40g - 1,5h

- Lubelski - 50g - 15 minut

- Lubelski - 30g - 5 minut

 

Fermentacja:

- Burzliwa - 1 tydzień

- Cicha - 3 tygodnie

- Butelka - 1 miesiąc

Edited by Fangir
Link to comment
Share on other sites

Dry Stout

 

Słody:

- Pilzneński - 4 kg

- Melanoidynowy - 0,25 kg

- Strzegom Ciemny - 0,2 kg

- Czekoladowy ciemny - 0,2 kg

- Jęczmień palony - 0,2 kg

 

Chmiel:

- Marynka - 25 g

 

Drożdże:

- Danstar Notthingam pozyskane z Warki nr 1.

 

Woda:

- Zacieranie - 15 litr

- Podbicie - 4 litry

- Wysładzanie - 10 litrów

 

Zacieranie:

- 68 stopni prze 1,5 h

 

Gotowanie:

- Marynka - 25 g - 1,5 h

 

Fermentacja:

- Burzliwa - 1 tydzień

- Cicha - 1 tydzień

- Butelka - minimum 2 miesiące

 

Podsumowanie:

- BLG 1 - 15,5

- BLG 2 - 5

- Zawartość alkoholu - 5,4%

- Wydajność - ?

- IBU - ?

Edited by Fangir
Link to comment
Share on other sites

Miodowy Mild

 

Pierwsza przymiarka do miodowego piwa - w połowie udana ;p

 

Słody:

-Pilzneński - 3kg

-Strzegom karmelowy - 0,25 kg

 

Chmiel i inne:

-Marynka - 20 g

-Miód Gryczany - 0,6 kg

 

Drożdże:

-Danstar Notthingam

 

Woda:

-Zacieranie - 15 litr

-Podbicie - 4 litry

-Wysładzanie - 10 litrów

 

Zacieranie:

-68 stopni prze 1,5 godziny

 

Gotowanie:

-Marynka - 20 g przez 1,5 godziny

-Miód Gryczany - 0,6 kg przez 1,5 godziny

 

Fermentacja:

-Burzliwa - 1 tydzień

-Cicha - 3 tygodnie

-Butelka - minimum miesiąc

 

Podsumowanie:

-BLG 1 - 14

-BLG 2 - 3,5

-Zawartość alkoholu - 5,4%

-Wydajność - ?

-IBU - ?

 

Uwagi

- Smak miodowy ledwo wyczuwalny (ale piwo i tak było bardzo dobre ;)

- Następnym razem - miód dać po wyłączeniu gazu.

Edited by Fangir
Link to comment
Share on other sites

IPA

 

Słody:

-Pilzneński - 4 kg

-Płatki owsiane - 100g

 

Chmiel:

-Marynka - 50g (8,5 alfa)

-Lubelski - 30g (3,5 alfa)

 

Drożdże:

-Safale US-05

 

Woda:

-Zacieranie - 15 litr

-Podbicie - 4 litry

-Wysładzanie - 10 litrów

 

Zacieranie:

-62 stopnie - 10 minut

-72 stopnie - 90 minut

 

Gotowanie:

-Marynka - 50g - 1,5 godziny

-Lubelski - 15g - 15 minut

-Lubelski - 15g - 5 minut

 

Fermentacja:

-Burzliwa - 2 tygodnie

-Cicha - 2 tygodnie

-Butelka - już ponad 6 miesięcy - czekam aż chmiel zejdzie - nie leży mi smak tych chmieli do końca

 

Podsumowanie:

-BLG1 - 14,5

-BLG2 - 3,5

-Zawartość alkoholu - 5,6%

-Wydajność -

-IBU -

 

Uwagi:

- Pierwsza testowa butelka po kilku tygodniach - smak i aromat chmielu mi nie leży - została 1 krata - może będzie lepiej :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.