Skocz do zawartości
Kamil Świercz

white ipa nie takie white.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem początkującym piwowarem, ekstraktowcem póki co ( ostatnia warka z ekstraktów dziś uwarzona , nastepne juz zacieram)

Zacznijmy od tego , że w tamtym miesiącu robilem zakupy na Pale Ale , i przy okazji kupiłem ekstrakt bursztynowy i chmiele amerykanskie co by zrobić Ipa w październiku. Miałem dokupić jeszcze jasny ekstrakt w pózniejszym terminie. Przegladając rózne strone receptury stwierdziłem , że jednak zrobie White ipa. No i kupilem drozdze kolendre skórke pomaranczy i ekstrakt pszeniczny.

 

No i warze . I orientuje się w trakcie , że popełniam bląd używając bursztynowego ekstraktu. Gdy mierzyłem blg piwo było brunatne/ brązowe. Ekstrakt pszeniczny chyba go nie rozjaśnił wystarczająco. Powinienem zrobić to z jasnym ekstraktem

Myślicie że piwo po klarowaniu będzię jaśniejsze czy pozostanie takie jakie jest?

 

Jak to nazwać ? Brown Wit IPA? :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jesli chcialbys szukac odniesienia do konkretnego stylu bjcp to w nomenklaturze z roku 2008 byloby to belgian speciality ale.

Ale mozesz to nazwac po prostu dobrym piwem do picia ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×