Jump to content
Sign in to follow this  
Kamil Świercz

white ipa nie takie white.

Recommended Posts

Witam !

Jestem początkującym piwowarem, ekstraktowcem póki co ( ostatnia warka z ekstraktów dziś uwarzona , nastepne juz zacieram)

Zacznijmy od tego , że w tamtym miesiącu robilem zakupy na Pale Ale , i przy okazji kupiłem ekstrakt bursztynowy i chmiele amerykanskie co by zrobić Ipa w październiku. Miałem dokupić jeszcze jasny ekstrakt w pózniejszym terminie. Przegladając rózne strone receptury stwierdziłem , że jednak zrobie White ipa. No i kupilem drozdze kolendre skórke pomaranczy i ekstrakt pszeniczny.

 

No i warze . I orientuje się w trakcie , że popełniam bląd używając bursztynowego ekstraktu. Gdy mierzyłem blg piwo było brunatne/ brązowe. Ekstrakt pszeniczny chyba go nie rozjaśnił wystarczająco. Powinienem zrobić to z jasnym ekstraktem

Myślicie że piwo po klarowaniu będzię jaśniejsze czy pozostanie takie jakie jest?

 

Jak to nazwać ? Brown Wit IPA? :)

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli chcialbys szukac odniesienia do konkretnego stylu bjcp to w nomenklaturze z roku 2008 byloby to belgian speciality ale.

Ale mozesz to nazwac po prostu dobrym piwem do picia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...