Jump to content
Jakub M

Fakt.pl: "Zrób sobie w domu piwo! Jak?"

Recommended Posts

Doskonałe opracowanie podstaw ważenia według Faktu :)

 

http://www.fakt.pl/Z...y,132455,1.html

 

Przepis na piwo

1. Moczymy i śrutujemy jęczmień

Ziarna jęczmienia przez mniej więcej dwa tygodnie moczymy w ciepłej wodzie, aby zakiełkowały i wytworzyły słód. Potem suszymy ziarno i przecieramy na sitku, żeby pozbyć się kiełków. Na koniec mielimy ziarenka na śrutę. Można to zrobić zwykłą maszynką do mięsa.

 

2. Podgrzewamy śrutę

Zmielony jęczmień wsypujemy do ciepłej wody w proporcji 1 kg ziarna na 3-4 litry wody. Podgrzewamy wodę do 65 stopni i utrzymujemy tę temperaturę przez godzinę. Następnie przecedzamy wszystko, żeby pozbyć się kawałków ziarenek. W ten sposób uzyskujemy zawiesisty płyn, zwany brzeczką.

 

3. Gotujemy brzeczkę

Ponownie stawiamy wszystko na palniku i intensywnie gotujemy przez mniej więcej godzinę. W tym czasie do gotującej się brzeczki dodajemy chmielu - w dwóch albo trzech porcjach, wedle uznania. Zasada jest taka: im więcej chmielu, tym więcej goryczy w piwie. Żeby jednak wydobyć z chmielu to, co najcenniejsze, musimy zielone lub wysuszone szyszki gotować razem z brzeczką przez kolejne dwie albo trzy godziny.

 

4. A teraz drożdże

Po długim gotowaniu czekamy aż to, co mamy w garnku, wystygnie. I wrzucamy drożdże - na 16 litrów brzeczki potrzeba około 100 ml drożdży piwowarskich. Po kilku godzinach nasza brzeczka zacznie się pienić - to znak, że zachodzi w niej fermentacja burzliwa. Czekajmy jednak cierpliwie dalej. Płyn, który ma być piwem, musi tak stać 2-3 dni. Najlepiej w pojemniku z przykryciem, żeby nie dostały się do niego bakterie, które wszystko nam popsują.

 

5. Piwo też dojrzewa

Gdy po 2-3 dniach piana zacznie znikać, to znak, że ustała fermentacja burzliwa. Zlewamy wówczas brzeczkę bez osadów do np. gąsiorka (takiego, jak na wino). Wlot zatykamy rurką fermentacyjną. Ten etap nazywa się fermentacją cichą. Musimy się uzbroić w cierpliwość Trwa aż 2-3 tygodnie. Piwo w tym czasie się klaruje.

 

6. Nareszcie! Nalewamy piwo do butelek

W końcu nadszedł ten czas. Sklarowane piwo wlewamy do czystych butelek. Do każdej z nich dodajemy cukru lub glukozy. Na pół litra będziemy potrzebować około 4 g cukru lub glukozy (płaska łyżeczka od herbaty). To po to, żeby szczelnie zamknięte piwo zostało nagazowane dwutlenkiem węgla. Nagazowanie zajmuje kilka dni, ale nasze piwko będzie najlepsze po kolejnych dwóch tygodniach. Potem robimy pssss i smacznego!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest trochę błędów, jednak postępując według tego opracowania otrzymamy jakieś tam piwo (może pomijając słodowanie), jestem w szoku jak na poziom tego czasopisma :smilies:

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko te 2-3 dni burzliwej i do tego 4 g cukru na butelkę. A potem będzie, że butelka piwa (3 tyg,) wybuchła w piwnicy pana Mariana (50 l.) i dokonała zniszczeń, a on spać nie może bo trzyma kredens or sth.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to dobrze, że mam maszynkę do mięsa nie muszę kupować śrutownika!!!!111!!1! :D

 

Dlaczego się z tego śmiejesz? Maszynka do mięsa nadaje się do śrutowania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobaczcie sobie jeszcze opis stylów wg faktu :D

Które piwo jak smakuje:

Pilzner, pils

Gorzki trunek o ostrym smaku i bursztynowej barwie. Warzy się go z jęczmienia.

Porter

To ciemne piwo - w barwach od rubinu nawet po czerń, o słodkawym posmaku. Jest gorzkie i mocne. Może miec nawet 6,5 proc alkoholu.

Pszeniczne białe

Jest warzone z jęczmienia i pszenicy, pochodzi z Bawarii. Delikatnie chmielone, mocno musujące.

Bitter

Mocno chmielone o bursztynowym kolorze z lekko słodkawym posmakiem.

Pale

To angielskie piwo, które ma blady kolor. Powstaje z jasnego słodu i jest dość mocno chmielone.

Mild

Pochodzi z Anglii, jak pale. Jest lekko chmielone i łagodne. Ma niewielką zawartość alkoholu (ok. 4 proc.) i czasami bywa dosładzane cukrem.

Lager

Ma łagodny smak. Jest robiony z jęczmienia z dodatkiem pszenicy lub kukurydzy, a także cukru.

Bock

To mocne piwo (ma dobrze ponad 6 proc. alkoholu) z Bawarii. Jego smak to połączenie chmielowej goryczki z karmelową słodkością.

Lambic

Belgijskie piwo warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicy. Jest gorzkie i bez gazu. Dojrzewa w beczkach nawet pięć lat. Ma kilka odmian. Na przykład kriek to odmiana z wiśniami, a faro ma rumowy smak.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli maja wersję internetową, jestem ciekaw tego co się dzieje na forum.

Idę szukać...

edit: ej, to jest 2011 rok

edit 2: ale ja jestem ociężały ;(

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis takich piw jest gdzieś na necie, najbardziej wg mnie zadziwiający jest sposób wykonania słodu. Moczenie w ciepłej wodzie przez dwa tygodnie (!). Nie wiadomo gdzie to robić, czy w jasnym miejscu, ciemni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis takich piw jest gdzieś na necie, najbardziej wg mnie zadziwiający jest sposób wykonania słodu. Moczenie w ciepłej wodzie przez dwa tygodnie (!). Nie wiadomo gdzie to robić, czy w jasnym miejscu, ciemni.

W przedpokoju, tylko parkiet Faktem wyłóż.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...