Jump to content
Sign in to follow this  
Przemas.IE

Dry Stout owsiany

Recommended Posts

Jutro mam zamiar uwarzyć Dry Stouta ( 25 litów ), większa ilość płatków owsianych więc może owsiany Dry Stout.

Oto moja receptura, słody już ześrutowałem więc pójdzie tak jak jest . Powiedzcie czy dobrze wykombinowałem .

 

Pale Ale Weyermann - 4,6

Karmelowy Carafa II - 0,2

Pszeniczny - 0,2 ( została mi resztka więc dodam )

Pszeniczny czekoladowy - 0,2

Jęczmień Palony - 0,3

Płatki Owsiane błyskawiczne - 1 ( nie wiem czy kleikować )

 

Chcę uzyskać naprawdę czarne piwo więc zamierzam zacierać wszystko razem , Ma być Dry więc planuję w 62 st C. potem mash out i filtracja .

 

Jeszcze nie wiem jakie chmiele , dostępne mam,

goryczka :

 

- Tomahawk

- Nugget

- Challenger

- Marynka

 

aromat:

- East Kent Golding

- Fuggles

- Spalt Select

 

Myślę nad połączeniem Nugget + Fuggles tylko jeszcze nie wiem w jakich proporcjach.

Z góry dzięki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki Owsiane błyskawiczne - 1 ( nie wiem czy kleikować )

 

 

a po co? przecież to błyskawiczne.

 

Moim zdaniem za dużo tych chmieli. Jak na mój gust to słody mają grać tu rolę a chmiel tylko uzupełnienie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ortodoksyjny Dry Stout to to nie będzie. Raczej Oatmeal Stout. Z temperaturą, jak wspomniał Kościak, bym nie przesadzał bo Ci zamarznie na koniec zacierania ;)

65 C będzie git. Chmiel tylko na goryczkę. Ustaw sobie IBU gdzieś w dolnym zakresie przedziału 25 - 45. Nie dawaj nic na smak czy aromat bo chmiel przykryje to co w stoucie najważniejsze. Myślę, że 1 kg owsa to za dużo. Będzie go czuć w smaku. 500 - 600 g myślę, że starczy. Daj grzybom dobre warunki i poczekaj 2-3 miesiące do testów. "Pan będzie zadowolony i pana żona będzie zadowolona"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o owies to myślałem o Oatmeal staucie . chodzi mi e szczególności o pienistość . .. Co do goryczki to może użyję chmielu Nugget ... i ja i żona lubimy raczej goryczkowe piwa. 2-3 miesiące.... NO WAY ciekawość mnie zeżre... zobaczymy co wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzone ,

Wyszło 25 litrów 15,5 Blg, nie znam się za bardzo ale chyba niezła wydajność ,użyłem 15g Nugget i 25g Marynki. Qbrew wyliczył goryczkę na 31. pożyjemy zobaczymy . Aha ,ograniczyłem płatki owsiane do 750g. ( żona mi zjadła )

Edited by Przemas.IE

Share this post


Link to post
Share on other sites

ehhh tak bardzo chciałbym uwarzyć dobrego stouta. Wszystkie 4 moje próby są szorstkie i podłe. Nieco zbyt kwaśne, puste, z za małym aromatem czekolady. Im niższy ekstrakt tym gorsze piwo. Ma się to nijak to guinessa czy przedstawicieli naszego craftu. Pijałem kilka razy stouta z Bednar i marzy mi się uwarzenie tak dobrego ciemnego piwa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura?

 

Tym razem mocniej schłodziłem i zadałem drożdże przy 15 st.

fermentacja wystartowała na dobre po ok.19 godzinach na gęstwie Safale s04. Teraz na fermentorze ok. 20 st. w pomieszczeniu 19 st.

Ma się to nijak to guinessa

 

Jestem fanem Guinessa ale są inne również dobre albo nawet lepsze stouty. Murphy's , Beamish a ostatnio piłem O'Haras Stout i był naprawdę super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owsiany dochodzi na cichej, jeszcze tydzień a ja już planuję następnego tylko trochę innego (coffe milk stout ) nastawiam się na 25 litrów ok 15-16blg.

Chcę uzyskać piwo pełniejsze w smaku , nie wodniste. Taki zasyp planuję :

Słody Weyermann

 

Pale Ale 4 kg

Wiedeński 1 kg

Carafa 0,2

Pszeniczny czekoladowy 0,1

Jęczmień palony 0,2

Płatki jęczmienne 0,4

Płatki owsiane 0,4

kawa 0,2

Laktoza 0,5

 

Nie znalazłem u mnie w mieścinie żadnego sklepu z kawą więc zakupiłem 200g. ziarnistej arabiki Lavazza Espresso , nie będę jej mielił tylko przepuszczę ją przez śrutownik , dość grubo i dodam na ok. 45 minut do gotowania (?)

Co do słodów i płatków to będę wszystko razem zacierał ok 60 minut.

 

Jak to wygląda? opinie porady mile widziane :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...