Skocz do zawartości
Kamil Świercz

WHITE IPA (chmielenie i przyprawy)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jutro przymierzam się do warzenia w/w piwa.

Plan jest taki:

60' - 30g tomahawk

30' - 20 g simcoe

10' - 10g skórki gorzkiej pomarańczy 10g skórki limonki 10g kolendry

5 '- 10 g simoce 10g skórki gorzkiej pomarańczy

 

Chciałbym uzyskać balans między przyprawami a chmielem. Nie chce żeby amerykańce przykryły wszystko.

 

Drożdze chce zadać S-33 . Mam też do wyboru Gozdawa Classic Belgian Witbier. Używał ktoś ? Niewiem czemu ale jakoś mnie one nie przekonują. W razie czego mam gęstwe S-04 ale ona chyba to tego stylu to nie bardzo.

 

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wśród wymienionych te najbardziej wątpliwe, w tym piwku, najlepiej się sprawdzą moim zdaniem.

Może jeszcze simcoe przenieść na koniec i zwiększyć ilość skórek, a kolendrę dodać zmieloną.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

te 20g simcoe z 30minuty wrzucić na ostatnie pięć tak? czy to nie przykryje wszystkiego? kolendra naturalnie bedzie zmielona

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja bym dal chmiele tylko na początek, żeby był to wit w aromacie i ipa w smaku. nawet dal bym wiecej przypraw niż normalnie dla intensywniejszego aromatu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do tego stylu szukać drożdży o wysokim czy niskim poziomie tworzonych estrów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na przełomie stycznia i lutego też zamierzam uwarzyć White IPA, zasyp 37% pale ale, 37% pszeniczny i 26% płatki błyskawiczne, na goryczkę 30 - 35 g jakiegoś Tomahawka czy coś o podobnej zawartości alfa, do tego ok 100 g świeżej skórki pomarańczowej, 40 g curacao i z 35 - 40 g kolendry, bardzo mało, albo w ogóle żadnego chmielu na cichą. Przyprawy dodawane od 30 do 5 minuty, jeszcze sobie tego nie rozpisałem. Dwie wersje - na US-05 i S-33. To tylko plany, które pewnie ulegną ogromnym zmianom, a wcześniej jeszcze APA, IIPA i drugie podejście do Rye IPA :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

40 g curacao i z 35 - 40 g kolendry

Na ile litrów?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

25 l. Gramatura przypraw celowo nieco zawyżona, bo w moim wicie niezbyt były one wyczuwalne, oprócz oczywiście słodkiej pomarańczy. A że to ma być IPA, to wszystkiego musi być więcej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie w wicie także nie czuć tych standardowych ilości ~10gr. kolendry i curacao. o białej IPA na pewno dam więc więcej, ale nie wiem czy aż tyle więcej :).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W white IPA powinno być mw wszystko wyczuwalne. 35-40 gram kolendry na 25l zabije to piwo, chyba że tak lubisz. Cały sęk w tym, że jedni lubią ją w piwie, niektórzy są strasznie wyczuleni.

Edytowane przez Mariusz_CH

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

35-40 gram na 25l kolendry zabije to piwo, chyba że tak lubisz.

Latem to rozumiem ;). Można wrzucić mięso i marynata gotowa :smilies:.

 

Dla mnie, w temacie kolendry, poziom idealny to Obołoń Biłe, nie udało mi się jednak do niego nawet zbliżyć w domu.

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Okolice 20 - 25 g w takim razie?

Ja idę w 10 gr. na 11 litrów piwa. Rozważam też dodatkową dawkę na zimno. To samo dla curacao (a właściwie mieszanki curacao ze słodką skórką, obie kupione w TB).

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie poziom do ok. 15-18 gram rozłożone na 2 razy - 10 min i na 1 min (na 20l przy 15BLG - to trzeba także wziąść pod uwagę) jest wystarczającą ilością. No i już nie mielę, tylko tłukę w moździerzu - to tez daje różnicę. Tylko wiesz, dla Ciebie może być mało - eksperymentuj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z kolendrą się ostatnio przejechałem - dałem 14g na 21L i piwo jest po prostu kolendrowe - przykryła mi wszystko. Popełniłem w tym 2 błędy:

 

1. przede wszystkim zmieliłem ją w młynku do kawy na praktycznie pył - poszło jej pewnie dużo do fermentora. Gdybym stłukł ją w moździerzu byłoby zdecydowanie lepiej,

2. dałem chyba nieco za dużo albo to wina punktu 1.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zamierzam potraktować kolendrę właśnie moździerzem, mielić nie chciałem, właśnie ze względu na możliwość zepsucia całego piwa. I stąd też taka planowana ilość, bo przy wicie kolendra potraktowana moździerzem była właściwie niewyczuwalna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×