Jump to content
Kamil Świercz

WHITE IPA (chmielenie i przyprawy)

Recommended Posts

Witam !

Jutro przymierzam się do warzenia w/w piwa.

Plan jest taki:

60' - 30g tomahawk

30' - 20 g simcoe

10' - 10g skórki gorzkiej pomarańczy 10g skórki limonki 10g kolendry

5 '- 10 g simoce 10g skórki gorzkiej pomarańczy

 

Chciałbym uzyskać balans między przyprawami a chmielem. Nie chce żeby amerykańce przykryły wszystko.

 

Drożdze chce zadać S-33 . Mam też do wyboru Gozdawa Classic Belgian Witbier. Używał ktoś ? Niewiem czemu ale jakoś mnie one nie przekonują. W razie czego mam gęstwe S-04 ale ona chyba to tego stylu to nie bardzo.

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wśród wymienionych te najbardziej wątpliwe, w tym piwku, najlepiej się sprawdzą moim zdaniem.

Może jeszcze simcoe przenieść na koniec i zwiększyć ilość skórek, a kolendrę dodać zmieloną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym dal chmiele tylko na początek, żeby był to wit w aromacie i ipa w smaku. nawet dal bym wiecej przypraw niż normalnie dla intensywniejszego aromatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na przełomie stycznia i lutego też zamierzam uwarzyć White IPA, zasyp 37% pale ale, 37% pszeniczny i 26% płatki błyskawiczne, na goryczkę 30 - 35 g jakiegoś Tomahawka czy coś o podobnej zawartości alfa, do tego ok 100 g świeżej skórki pomarańczowej, 40 g curacao i z 35 - 40 g kolendry, bardzo mało, albo w ogóle żadnego chmielu na cichą. Przyprawy dodawane od 30 do 5 minuty, jeszcze sobie tego nie rozpisałem. Dwie wersje - na US-05 i S-33. To tylko plany, które pewnie ulegną ogromnym zmianom, a wcześniej jeszcze APA, IIPA i drugie podejście do Rye IPA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

25 l. Gramatura przypraw celowo nieco zawyżona, bo w moim wicie niezbyt były one wyczuwalne, oprócz oczywiście słodkiej pomarańczy. A że to ma być IPA, to wszystkiego musi być więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie w wicie także nie czuć tych standardowych ilości ~10gr. kolendry i curacao. o białej IPA na pewno dam więc więcej, ale nie wiem czy aż tyle więcej :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

35-40 gram na 25l kolendry zabije to piwo, chyba że tak lubisz.

Latem to rozumiem ;). Można wrzucić mięso i marynata gotowa :smilies:.

 

Dla mnie, w temacie kolendry, poziom idealny to Obołoń Biłe, nie udało mi się jednak do niego nawet zbliżyć w domu.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okolice 20 - 25 g w takim razie?

Ja idę w 10 gr. na 11 litrów piwa. Rozważam też dodatkową dawkę na zimno. To samo dla curacao (a właściwie mieszanki curacao ze słodką skórką, obie kupione w TB).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie poziom do ok. 15-18 gram rozłożone na 2 razy - 10 min i na 1 min (na 20l przy 15BLG - to trzeba także wziąść pod uwagę) jest wystarczającą ilością. No i już nie mielę, tylko tłukę w moździerzu - to tez daje różnicę. Tylko wiesz, dla Ciebie może być mało - eksperymentuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z kolendrą się ostatnio przejechałem - dałem 14g na 21L i piwo jest po prostu kolendrowe - przykryła mi wszystko. Popełniłem w tym 2 błędy:

 

1. przede wszystkim zmieliłem ją w młynku do kawy na praktycznie pył - poszło jej pewnie dużo do fermentora. Gdybym stłukł ją w moździerzu byłoby zdecydowanie lepiej,

2. dałem chyba nieco za dużo albo to wina punktu 1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zamierzam potraktować kolendrę właśnie moździerzem, mielić nie chciałem, właśnie ze względu na możliwość zepsucia całego piwa. I stąd też taka planowana ilość, bo przy wicie kolendra potraktowana moździerzem była właściwie niewyczuwalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...