Skocz do zawartości

Czarne, mocno chmielone piwo


Tajwan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Moje pierwsze piwo (american bitter z zestawu TB) niedługo będzie przelewane na cicha, dlatego zastanawiam się nad kolejna warka. Stad moje zapytanie, co można zrobić z następujących składników:

 

5kg Pale Ale (5,5-7,5 EBC)

2kg Wiedeński (7-9 EBC)

2kg Monachijski (10-25 EBC)

1kg Karmelowy Ciemny (600-750 EBC)

1kg Słód Barwiący (350-450 EBC)

1kg Pszenica Prażona (1000 EBC)

1kg Black of Black (1500 EBC)

 

Cascade 100g

Citra 100g

Mosaic 100g

Marynka 100g

Lubelski 100g

Amarillo 100g

 

Tak jak napisałem w temacie, zależałoby mi na ciemnym, mocno chmielonym piwie, niestety sam jeszcze nie mam zbytnio pojęcia o tworzeniu receptur, dlatego zwracam się z prośba do bardziej doświadczonych użytkowników.

 

 

@edit.

Co należałoby później dokupić, już po zrobieniu drugiej warki, żeby uwarzyć jakiegoś Stout'a Owsianego (coś na wzór "Dobry Wieczór" z Pinty)?

Edytowane przez Tajwan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj receptur Black IPA (Cascadian Dark Ale). Pierwsza z brzegu:

http://www.piwo.org/...adian-dark-ale/

 

Pokombinuj z chmielami i słodami, a pewnie coś wyjdzie. Jak nie będzie idealnie 1:1 z recepturą Scoobiego to nic się nie stanie.

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@edit.

Co należałoby później dokupić, już po zrobieniu drugiej warki, żeby uwarzyć jakiegoś Stout'a Owsianego (coś na wzór "Dobry Wieczór" z Pinty)?

Na pewno płatki owsiane i palony jęczmień. Reszta jest opcjonalna, ewentualnie słód bazowy jak ci nie zostanie za dużo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co należałoby później dokupić, już po zrobieniu drugiej warki, żeby uwarzyć jakiegoś Stout'a Owsianego (coś na wzór "Dobry Wieczór" z Pinty)?

Na etykiecie "Dobry wieczór" są podane słody użyte do piwa.

http://3.bp.blogspot.com/-ZWXLJdG-V6I/UmlJLXDlqgI/AAAAAAAAAEU/Nh3ahtLvAW8/s1600/SCAN0019.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5kg pale ale

1kg monachijski

0,5kg karmelowego ciemnego

0,2kg pszenicy prazonej(pod koniec zacierania)

0,2kg black of black(pod koniec zacierania)

 

60min - 40g marynka

45min - 30g cascade

10min - 30g citra

0min - 30g cascade

 

Do tego chmielenie na zimno 50g amarillo.

 

Cos nalezaloby zmienic? I daloby sie zrobic z tego ~23l piwa, 13-14 blg?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

receptury/przepisy na piwa możesz znaleźć w sklepach internetowych nawet, wystarczy tylko poszukać, tam masz podane dokładne wartości wagowe słodów i mniej więcej co Ci z tego może wyjść (mam na myśli blg i ilośc piwa)

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.