Jump to content

Czarne, mocno chmielone piwo


Tajwan
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Moje pierwsze piwo (american bitter z zestawu TB) niedługo będzie przelewane na cicha, dlatego zastanawiam się nad kolejna warka. Stad moje zapytanie, co można zrobić z następujących składników:

 

5kg Pale Ale (5,5-7,5 EBC)

2kg Wiedeński (7-9 EBC)

2kg Monachijski (10-25 EBC)

1kg Karmelowy Ciemny (600-750 EBC)

1kg Słód Barwiący (350-450 EBC)

1kg Pszenica Prażona (1000 EBC)

1kg Black of Black (1500 EBC)

 

Cascade 100g

Citra 100g

Mosaic 100g

Marynka 100g

Lubelski 100g

Amarillo 100g

 

Tak jak napisałem w temacie, zależałoby mi na ciemnym, mocno chmielonym piwie, niestety sam jeszcze nie mam zbytnio pojęcia o tworzeniu receptur, dlatego zwracam się z prośba do bardziej doświadczonych użytkowników.

 

 

@edit.

Co należałoby później dokupić, już po zrobieniu drugiej warki, żeby uwarzyć jakiegoś Stout'a Owsianego (coś na wzór "Dobry Wieczór" z Pinty)?

Edited by Tajwan
Link to comment
Share on other sites

Poszukaj receptur Black IPA (Cascadian Dark Ale). Pierwsza z brzegu:

http://www.piwo.org/...adian-dark-ale/

 

Pokombinuj z chmielami i słodami, a pewnie coś wyjdzie. Jak nie będzie idealnie 1:1 z recepturą Scoobiego to nic się nie stanie.

Edited by lukaszr
Link to comment
Share on other sites

@edit.

Co należałoby później dokupić, już po zrobieniu drugiej warki, żeby uwarzyć jakiegoś Stout'a Owsianego (coś na wzór "Dobry Wieczór" z Pinty)?

Na pewno płatki owsiane i palony jęczmień. Reszta jest opcjonalna, ewentualnie słód bazowy jak ci nie zostanie za dużo.

Link to comment
Share on other sites

Co należałoby później dokupić, już po zrobieniu drugiej warki, żeby uwarzyć jakiegoś Stout'a Owsianego (coś na wzór "Dobry Wieczór" z Pinty)?

Na etykiecie "Dobry wieczór" są podane słody użyte do piwa.

http://3.bp.blogspot.com/-ZWXLJdG-V6I/UmlJLXDlqgI/AAAAAAAAAEU/Nh3ahtLvAW8/s1600/SCAN0019.JPG

Link to comment
Share on other sites

5kg pale ale

1kg monachijski

0,5kg karmelowego ciemnego

0,2kg pszenicy prazonej(pod koniec zacierania)

0,2kg black of black(pod koniec zacierania)

 

60min - 40g marynka

45min - 30g cascade

10min - 30g citra

0min - 30g cascade

 

Do tego chmielenie na zimno 50g amarillo.

 

Cos nalezaloby zmienic? I daloby sie zrobic z tego ~23l piwa, 13-14 blg?

Link to comment
Share on other sites

receptury/przepisy na piwa możesz znaleźć w sklepach internetowych nawet, wystarczy tylko poszukać, tam masz podane dokładne wartości wagowe słodów i mniej więcej co Ci z tego może wyjść (mam na myśli blg i ilośc piwa)

Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.