Jump to content

Czyżby Infekcja?


Pifffko
 Share

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

 

Proszę o opinię w sprawie mojej drugiej warki. Robię pszeniczne z ekstraktu z własnym chmieleniem+WB-06. Fermentacja w temp ok 19°C. Dziś jest 7 dzień burzliwej, po raz pierwszy zajrzałem do fermentora, aby sprawdzić blg (wyszło ok 4) i widok mnie mocno zaniepokoił. Po pierwsze na powierzchni widać delikatną warstewkę jak na zimnej herbacie parzonej w twardej wodzie - z tego co czytałem na forum, to już jest oznaka infekcji. Po drugie na powierzchni unoszą się brązowe (nie wiem jak to nazwać) wysepki osadu, taki mazisty po dotknięciu. Poprzednio jak warzyłem z brewkita nic takiego nie było, była tylko czysta delikatna resztka piany.

Próbowałem to coś. W smaku czuć wciąż fermentację i szczypanie na języku, jakby CO2 było w tym rozpuszczone.

Załączam fotki, sorki za jakość, lecz w piwnicy ciemno i fotoplastikon nie łapał ostrości.

Proszę o waszą opinię, czy warkę zlewać w kanał.

Z góry dzięki!

post-9653-0-41976100-1412887705_thumb.jpg

post-9653-0-56341400-1412887722_thumb.jpg

post-9653-0-94419500-1412888110_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

hmm...czyżby te placki brązowe to były drożdże?? czy one opadną na dno w którymś momencie? piwo stoi już 7 dni, poradźcie proszę jak długo ma ono jeszcze stać i jak zlewać piwo, jeśli to będzie się unosiło na powierzchni, gdy blg się unormuje?

Przyznam szczerze, że z lekka jestem zagubiony. Jeśli delikatna powłoczka na powierzchni piwa nie świadczy o infekcji, to w takim razie jakie są jej ewidentne objawy?

Link to comment
Share on other sites

Błona pojawia się często jeśli jest infekcja. Ale na tych zdjęciach błony raczej nie widać. To pozostałości piany i drożdże. Większość opadnie.Za kolejny tydzień zmierz znowu blg i jeśli się nie zmieni lej w butelki. Jeśli się zmieni , poczekaj jeszcze kilka dni i zmierz ponownie.

Edited by pepek84
Link to comment
Share on other sites

Na zdjęciach tej błonki nie widać fakt, ale widziałem, że jest... :(

 

Piwko wygląda zdrowo, a temat o infekcjach jest podpięty na samej górze :(

 

 

 

Na pewno przeczytam ten temat, trochę się przejąłem, że coś z warką jest nie tak i od razu wrzuciłem nowego posta...

 

dopiero kolego,dopiero 7 :)

 

Przy mojej pierwszej warce, na cichą nastawiłem już po 7dniach, dlaczego więc przy tej warce 7dni to jest "dopiero"? Ja dopiero zgłębiam wiedzę, ale wydawało mi się, że to tylko kwestia, aby blg spadło poniżej 4 i utrzymywało się na stałym poziomie i wtedy butelkujemy...

Im więcej się dowiaduję tym więcej pytań się pojawia... :)

Link to comment
Share on other sites

Chłopie, jaka błonka. Jak ci się zrobi kożuch jak na mleku w dodatku z bąblami, wtedy się martw. Na pocieszenie powiem, że raz zlałem takie piwo zakażone zostawiając kożuch w fermentorze(+kilka cm piwa) i też dało się wypić :)

Link to comment
Share on other sites

Pszenicy nie ma sensu przelewać na cichą. Spokojnie dokończ fermentację w tym samym fermentorze. Rozlewaj do butelek, jeśli na przestrzeni 3 dni BLG będzie niezmienne (jeśli je mierzysz) lub po 3 tygodniach fermentacji (jeśli go nie mierzysz).

 

No i nie grzeb za dużo, a jak Cię korci, to zakup przezroczyte wiaderka :).

 

Na pocieszenie powiem, że raz zlałem takie piwo zakażone zostawiając kożuch w fermentorze(+kilka cm piwa) i też dało się wypić :)

Nie lepiej sobie było Kasztelana kupić? :) Rozumiem spić z kumplami nieudane, ale zakażone?

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Po kasztelanie głowa boli, po zakażonym, mimo że kwaskawe, innych wypadków nie zarejestrowałem :), tylko trzeba zlewać jak tylko się infekcja pojawia, jak dasz jej się rozwinąć nie da rady tego pić, albo wyskakuje z butelek.

Edited by Tom Kos
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.