Skocz do zawartości

Goryczkowa IPA z ektraktów


halski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Chciałbym zrobić mocno goryczkowe, lekkie pod względem woltażu piwo z ekstraktów. Oto mój pomysł:

 

2x 1,7 kg jasnego ekstraktu słodowego płynnego WES

0,5 kg przenicznego ekstraktu słodowego płynnego WES

500 g słodu karmelowego jasnego

 

 

50 g Magnum (granulat) 60 min.

50 g Chinook 60 min

50 g zeus columbus - 15 min

50 g Centennial 10 min

50 g Amarillo (granulat) 1 minut

 

50 g Citra na zimno

 

Plan na 20 litrów.

 

Jak prezentuje się to według Was? Jest jakiś błąd, którego nie dostrzegam jako początkujący.

Edytowane przez halski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moje zdanie jest takie że goryczka będzie paskudna ,ekstrakty dość mocno schodzą w dół z Blg i nie będzie kontry dla takiej dawki goryczy

trzeba by z 16 blg robić i tak z 3-4 zostało

Edytowane przez Gawon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie wyszło w BeerSmith 12,5 Blg i 209 IBU :ble: . IBU/SG 4,185 (realne pewnie koło 2, piwa gorzkie zaczynają się od 1). Dając chmiel łopatą, ryzykujesz dużą ilość tanin i garbników w piwie. Odczuwalność goryczki dla przeciętnego człowieka to 120 IBU.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.