Jump to content

Suche drożdże po otwarciu saszetki - przechowywać?


regnotyp
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Mam składniki na 20L warkę, w tym drożdże suche - jedna saszetka. Warkę chciałbym jednak podzielić na dwa warzenia po 10L. Co wtedy z drożdżami:

 

a - do 10L zadawać całą saszetkę;

b - do 10L zadać pół saszetki, ale reszta się marnuje;

c - do 10L zadać pół saszetki, a reszta może być przechowywana (jak długo i w jaki sposób?)

 

Czy dobrze mi się wydaje, że prawdą będzie "b"?

Link to comment
Share on other sites

Przy drożdżach Fermentis mamy napisane

Opakowanie po otwarciu ponownie zamykać i przechowywać w suchym pomieszczeniu w temp. 4ºC przez czas nie dłuższy niż 7 dni.

Ale pewnie dłużej też dadzą radę.

 

I przy okazji taka myśl forumowa - na drożdżach nie oszczędzaj. Jeśli następna część warki będzie po 3 tyg -> lepiej użyć świeżej paczki (lub gęstwy po pierwszej ;) )

Link to comment
Share on other sites

Co prawda z piwnymi nie mam takiego doświadczenia, ale suche drożdże do pieczenia chleba normalnie się pfrzechowuja po otwarciu do kilku tygodni - nawet niezamykane, tylko z zagietą torebką. Więc nie powinno być problemu z piwnymi.

Dla pewności zaklej te drugie pół opakowania tasma klejącą, a przed zadaniem na drugą warkę można zrobic starter.

Link to comment
Share on other sites

Po whirlpoolu zostaje jeszcze trochę brzeczki, którą możesz rozrzedzić do poziomu jakiś 5BLG i z drugiej połowy przygotować starter do drugiego piwa, jeśli planujesz je warzyć wcześniej niż będziesz w stanie odzyskać gęstwę z pierwszego a na tyle później żeby martwić się przechowywaniem otwartej paczki.

 

edit: @Syndi - wydaje mi się że bardziej może chodzić o sterylność, więc porównanie do piekarniczych jest nienajlepsze w tym kontekście.

Edited by jaras
Link to comment
Share on other sites

Czy dobrze mi się wydaje, że prawdą będzie "b"?

Jest jeszcze d- zadajesz 1/4 saszetki, a resztę zaklejasz i do lodówki. Taka ilość spokojnie wystarczy na 10 litrów. Czasem dzielę saszetkę i nigdy nic złego w pozostałej części się nie stało.

Link to comment
Share on other sites

Potwierdzam. Robię warki 11L, dzielę drożdże na pół. Część zadaje, część chowam do lodówki. Polecam do zaklejanie srebrną amerykańską taśmę samoprzylepną. Świetnie się nadaje do zaklejania saszetek z drożdżami, chmielem, itp.

Link to comment
Share on other sites

Czyli zadam połowę, a drugą wrzucę do lodówki ale jednocześnie zaopatrzę się w kolejne. Nie wiem, kiedy zużyję drugą połowę składników - raczej nieprędko, żeby nie warzyć tego samego piwa. Jeśli nie będzie to jakoś przesadnie dużo później, spróbuję rozruszać te otwarte i zobaczę czy coś z tego będzie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.