Jump to content
Sign in to follow this  
vettis

Zbyt burzliwa fermentacja

Recommended Posts

Cześć,

 

Mam problem z fermentacją tzn. przez rurkę fermentacyjną zaczyna mi wychodzić piana. Temp 20 stopni i chłodzę warkę, 27 godzina od zadania drożdży. Nie chcę zakazić piwa, więc nawet tego nie otwieram, tylko nie wiem czy przez tą pianę wychodzącą też nie zakażę, chyba przesadziłem z nastawem ;) Albo drożdżą się zbytnio spodobało i szaleją... Miał ktoś taki problem i jak go rozwiązać??? Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest żaden wyjątek to normalne, dlatego ta faza nazywa się burzliwa. Ja w ogóle nie używam rurki, więc do końca nie mialem takiego przypadku. Uchyliłbym fermentor aby odpuścić nadmierną ilość CO2, rurkę bym wyjął, wszystko co wylazło na wierzch dokładnie wytarł i zdezynfekował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Około 28 litrów ostatnio miałem prawie tyle samo, tyle że drożdże US-05 a teraz mam gęstwę US-05 100 ml zapodałem.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj jest już lepiej, fermentacja się uspokoiła. Piana w środku zaczyna opadać powoli. Więc git ;)

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.