Jump to content

Piwo piernikowe z ekstraktów - prośba o poradę


halski
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Chcę zrobić piwo piernikowe w małej ilości (10 l. brzeczki). Chcę zrobić to z ekstraktów. Ma być dość troszkę słodkie i lekkie, bo to dla rodziców, którzy alkoholu nie piją, ale smakowało im na wakacjach piwo w toruńskim pubie (Jan Olbracht). Piłem, nic wielkiego, ale chcę im zrobić kilka butelek, bo nie można takiego dostać.

 

Oto mój pomysł

 

Ekstrakt słodowy WES ciemny - 1,7 kg (pamiętajcie - na 10 l.)

250 g laktozy dodanej razem z chmielem

25 g sybilla na 60 min

25 g sybilla na 1 min (ewidentnie nie są chmielowi :))

 

 

Cukier Wanilinowy - 8 g

* Cynamon Mielony - 5 g

* Gałka muszkatołowa świeżo starta - 3 g

* Skórka z 1 pomarańczy

* Goździki całe - 8 sztuk

 

 

Jeśli chodzi o dodatki to wzorowałem się na przepisie użytkownika Tomx.

Link to comment
Share on other sites

Z przypraw: kardamon, imbir, cynamon, goździki i coś co da aromat migdałowy ale nie popsuje piwa. Dodatki inne: cukier trzcinowy/melasa trzcinowa. Jakieś płytkie suchary... nottingham? Sam chętnie na święta coś wymajstruję :)

Link to comment
Share on other sites

Cukier wanilinowy daje okropny posmak w piwie, szczególnie jeśli się go doda za dużo. Skórka z pomarańczy raczej zginie w aromacie. Zrezygnuj albo dodaj przynajmniej z 3.

A najlepiej, to nie kombinuj, tylko kup 1 paczkę przyprawy do piernika Kamisa i dodaj ją 2min przed końcem gotowania, na cichą 1 połamaną laskę cynamonu i powinno być dobrze.

Ta przyprawa jeśli dobrze pamiętam, to nie ma goździków, więc je możesz zostawić, myślę, że ilośći jest ok, ale dodałbym je również na cichej.

Sybilla na aromat niepotrzebna, dodaj tylko na goryczkę.

Jeśli chcesz dosłodzić piwo, to uzyj ksylitolu na etapie butelkowania. Słodzika nie polecam, dla mnie wnosi chemiczne posmaki i aromaty.

Link to comment
Share on other sites

A co byście powiedzieli na dodanie... piernika?

Są takie specjalne pierniki do sosów, specjalnie mocniej doprawione, dość popularne w Niemczech (nazwa tego produktu jakże wymyślna... Soss Lebkuchen). Generalnie do sosu pieczeniowego daje się maleńki kawałek i z miejsca zaczyna walić piernikiem. Myślę, że mogłoby zdać egzamin.

 

Jeżeli chcesz podnieść słodycz, pomyśl nad stewią albo ksylitolem. Faktycznie podnosi słodycz, bo drożdże tego nie ruszają.

Laktoza oczywiście nie zaszkodzi. Podniesienie pełni w takim piwie powinno wyjść na plus

Link to comment
Share on other sites

po mojemu takie przyprawowe właśnie lepsze bardzie wytrawne ,bo mdłe inaczej to się wszystko robi

 

ja bym nie kombinował z kupnymi przyprawami,denerwuje mnie mąka w nich

z piernikiem też eksperyment ile tego dać

z normalnymi przyprawami jest kilka receptur i wiesz co dajesz

 

jeśli chcesz że by było na prawdę słodkie może dodać coś takiego

http://www.smaczajam...cukru-0,7l/3439

są jeszcze chyba o smaku wanilii i prażony orzech laskowy na słodziku to i słodycz zostanie

normalne z cukrem są o smaku ciastek korzennych ,szarlotka,francuska wanilia tak mocniejsza do kawy i oczywiście piernik

ja kupuję zawsze tu ,mają spory wybór http://www.apspolska.pl/x_C_Dz__PD_49510480__LL_0.html

już kiedyś myślałem o zrobieniu piwa na takim syropie

Edited by Gawon
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.