Jump to content

Czas gotowania


KuKuS
 Share

Recommended Posts

Witam, zabieram się za pierwszą warkę i nie rozumiem co ma na myśli autor przepisu pisząc czas gotowania 70 min po zacieraniu? Czyli po wysładzaniu jak będę mieć brzeczkę mam ją gotować 70 min i zacząć chmielić? Czy po wysładzaniu od razu zacząć się za chmielenie?

Zacieranie

 

68°C 60 min

76°C 10 min

wysładzanie wodą ok. 78°C

Czas gotowania

 

70 min

Chmielenie

 

35g Amarillo - 60min

30g Amarillo - 30min

30g Amarillo - 15min

10g Amarillo - 1min

20g Cascade - 1min

50g Cascade (szyszka) - tydzień chmielenia na zimno

Link to comment
Share on other sites

Wstawiasz gar na palnik. Kiedy zacznie się gotować czekasz 10 minut i wrzucasz pierwszą porcję aby gotowała się 60 minut. Potem kolejną aby gotowała się 30 minut czyli 40 minut od rozpoczęcia wrzenia. 50g gram na cichą.

Link to comment
Share on other sites

Jak po 10 min :)? jeszcze pytanie co do chmielenia na zimno, chmiel 50g cascade dodaję podczas fermentacji cichej tak?

 

Zaczyna się (naprawdę) gotować, czekasz 10 minut, wrzucasz pierwszą porcję chmielu na goryczkę(60 minut do końca warzenia).

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie tak jak piszesz. Gotowanie 70 minut. Potem schemat chmielenia

z tego to wynika jak miał zacząć chmielić dopiero po 70 min gotowania

jak ktoś nie wie o co chodzi bo robi pierwszy raz to trzeba jasno pisać

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.