Skocz do zawartości

60/- jak sie do tego piwa zabrać?


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu próbuje sie zabrać za uwarzenie tego piwa. Ale opinii jak uzyskać karmelizacje w kotle. Tradycyjnie bylo uzyskanie poprzez bardzo długie gotowanie całości brzeczki. W domu można ten efekt uzyskać przez odebranie kilku litrów podczas chmielenia i bardzo mocnego gotowania. Drugi sposób to dodanie słodów specjalnych takich jak karmelowy jasny, crystal i melanoidowy co na dać podobny efekt.

Chce użyć california lager wyeast.

Przykład takiej receptury w wypadku pierszym to 97procent pale ale i 3 procent palony jęczmień. Bardzo delikatne chmielenie na goryczkę.

Gęstość 1.030-1.035 (cos ala 7-9blg)

Co o tym myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od jakiegoś czasu próbuje sie zabrać za uwarzenie tego piwa. Ale opinii jak uzyskać karmelizacje w kotle. Tradycyjnie bylo uzyskanie poprzez bardzo długie gotowanie całości brzeczki. W domu można ten efekt uzyskać przez odebranie kilku litrów podczas chmielenia i bardzo mocnego gotowania. Drugi sposób to dodanie słodów specjalnych takich jak karmelowy jasny, crystal i melanoidowy co na dać podobny efekt.

Chce użyć california lager wyeast.

Przykład takiej receptury w wypadku pierszym to 97procent pale ale i 3 procent palony jęczmień. Bardzo delikatne chmielenie na goryczkę.

Gęstość 1.030-1.035 (cos ala 7-9blg)

Co o tym myślicie?

W zasadzie napisałes wszystko co trzeba o tym piwie. Przykładem drugiego podejścia jest moja receptura:

 

http://www.piwo.org/forum/p23459-12-08-2009-21-17-48.html#p23459

 

to jest 80-tka, ale wystarczy zmniejszyć ilośc pale ale i chmielenie i można robić 60-tkę.

Dodam, że przy karmelizacji w kotle powstają posmaki tofi, które moga byc mylone z diacetylem. Lepiej też nie dodawac słodów dymionych, chyba, że szczyptę.

Drożdże możesz wziąć lagerowe, albo jakieś czyste ale - american ale, irish ale, scottish ale....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.