Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

60/- jak sie do tego piwa zabrać?

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu próbuje sie zabrać za uwarzenie tego piwa. Ale opinii jak uzyskać karmelizacje w kotle. Tradycyjnie bylo uzyskanie poprzez bardzo długie gotowanie całości brzeczki. W domu można ten efekt uzyskać przez odebranie kilku litrów podczas chmielenia i bardzo mocnego gotowania. Drugi sposób to dodanie słodów specjalnych takich jak karmelowy jasny, crystal i melanoidowy co na dać podobny efekt.

Chce użyć california lager wyeast.

Przykład takiej receptury w wypadku pierszym to 97procent pale ale i 3 procent palony jęczmień. Bardzo delikatne chmielenie na goryczkę.

Gęstość 1.030-1.035 (cos ala 7-9blg)

Co o tym myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Od jakiegoś czasu próbuje sie zabrać za uwarzenie tego piwa. Ale opinii jak uzyskać karmelizacje w kotle. Tradycyjnie bylo uzyskanie poprzez bardzo długie gotowanie całości brzeczki. W domu można ten efekt uzyskać przez odebranie kilku litrów podczas chmielenia i bardzo mocnego gotowania. Drugi sposób to dodanie słodów specjalnych takich jak karmelowy jasny, crystal i melanoidowy co na dać podobny efekt.

Chce użyć california lager wyeast.

Przykład takiej receptury w wypadku pierszym to 97procent pale ale i 3 procent palony jęczmień. Bardzo delikatne chmielenie na goryczkę.

Gęstość 1.030-1.035 (cos ala 7-9blg)

Co o tym myślicie?

W zasadzie napisałes wszystko co trzeba o tym piwie. Przykładem drugiego podejścia jest moja receptura:

 

http://www.piwo.org/forum/p23459-12-08-2009-21-17-48.html#p23459

 

to jest 80-tka, ale wystarczy zmniejszyć ilośc pale ale i chmielenie i można robić 60-tkę.

Dodam, że przy karmelizacji w kotle powstają posmaki tofi, które moga byc mylone z diacetylem. Lepiej też nie dodawac słodów dymionych, chyba, że szczyptę.

Drożdże możesz wziąć lagerowe, albo jakieś czyste ale - american ale, irish ale, scottish ale....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.