Jump to content

czy to normalne?


Przemas.IE
 Share

Recommended Posts

Pewnie temat poruszany sto razy ale nic nie znalazłem.

Moja szósta warka no i mały problem.

Nastaw ma 16 Blg. uwarzony wczoraj 3-10-14. drożdże zadane w temp. 20stC.

Jako ,że to pierwsza moja warka o takim Blg ( wczesniej max. 13 ) postanowiłem dodać więcej drożdży ( gęstwa z poprzedniej warki Safale S04 ) i dodałem ok 1 kubka .

Ładnie wystartowało poi ok 3 godzinach. Problem następujący, w pokoju jest 20 stopni , drożdże zadawane w 20 st. a dziś rano termometr pokazuje 25 . Wcześniej tak nie miałem , podejrzewam ,że drożdże podszcas przerabiania cukru wytwarzają ciepło... ale aż 5 st?

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Temperatura w pokoju stała 20-21 st. Jeszcze nie ogrzewam domu , nie mam gdzie wynieść , rano otworzyłem, okno może coś się schłodzi. Swoją drogą to bulgotanie z rurki jest ciągłe i dość mocne , chyba przesadziłem z drożdżami, Mały wulkan z rurki był , poszła piana .

Link to comment
Share on other sites

Pani

Przekraczasz rekomendowana temperaturę tych drożdży o 1stC. Profil piwa będzie estrowy.

 

Panie, w takich temperaturach to profil będzie bimbrowy! Nie powinno się fermentować w takich temp. zwłaszcza w pierwszych dniach fermentacji. Przez pierwsze 2-3 dni trzymać się najniższych możliwych temperatur dla tych drożdży, a później podnosić najlepiej stopniowo temp do góry.

Edited by Mariusz_CH
Link to comment
Share on other sites

Witam miałem te same problemy z temperaturą fermentacji. Rozwiązałem to w prosty sposób przenosząc piwo do piwnicy. Mieszkam w wieżowcu ,piwnica malutka ale temperatura w piwnicy jest stabilna i niższa niż na zewnątrz. teraz mam 12 C do 14C. łatwiej pnowac nad temperaturą.

Link to comment
Share on other sites

Panie, w takich temperaturach to profil będzie bimbrowy! Nie powinno się fermentować w takich temp. zwłaszcza w pierwszych dniach fermentacji.

 

Mieszkam w domu, nie mam piwnicy. Nie planowałem tej temperatury . w pokoju jest 20 st, i drożdże były zadawane w 20 st. Dlatego moje pytanie , dlaczego taki wzrost temperatury teraz okno otwarte w pokoju 19 st, na fermentorze 23-24 st.

 

Proponuje pudło izolacyjne zrobić. Szybko, łatwo, przyjemnie i pożytecznie

 

http://www.piwo.org/...e-na-fermentor/

 

Dobry pomysł, i chyba niedrogi w wykonaniu

Edited by Przemas.IE
Link to comment
Share on other sites

duże BLG drożdże mają co jeść dodałeś gęstwa więc wystartowały z kopyta dlatego temperatura wzrosła tak dużo i tak szybko, 19 stopni w pokoju niewiele daje bo to jednak jest 20l cieczy żeby ją schłodzić do tych 19 stopni musiałbyś czekać pewnie ze 2 dni

Link to comment
Share on other sites

Trudno wyjaśnić "dlaczego". Drożdże potrafią podnieść temp i trzeba się z tym pogodzić. Tak jak koledzy piszą zainwestuj 20zł i zrob sobie pudełko ze styropianu.

 

P.S. Na przyszłość staraj się nazywać wątki zgodnie z treścią, bo tytuły typu "czy to normalne?", podobnie jak "mam pewien problem" albo "pomocy!" obniżają czytelność forum.

Link to comment
Share on other sites

Dziś już lepiej . okno otwarte całą noc i temp. na fermentorze jest 19 st. ale fermentacja też już się uspokoiła i wydaje mi się że nie drożdże już nie wytwarzają ciepła . Na następny nastaw skleję pudełko ze styropianu.

Link to comment
Share on other sites

Też mi się tak wydaje , właśnie sprawdziłem gęstość , no i zeszło do 5 Blg. więc większość cukrów już przerobiona . Skosztowałem, tragedii nie ma , czas pokaże.

Link to comment
Share on other sites

Też mi się tak wydaje , właśnie sprawdziłem gęstość , no i zeszło do 5 Blg. więc większość cukrów już przerobiona . Skosztowałem, tragedii nie ma , czas pokaże.

Teraz już nie obniżaj - daj drożdżakom w spokoju dofermentować.

Link to comment
Share on other sites

No niestety fermentacja utknęła na 5 Blg.

Chłodniej w domu i temperatura na fermentorze ok 18-19 st.

Postanowiłem lekko napowietrzyć, więc przemieszałem wysterylizowanym mieszadłem . Wiem ,że nie powinienem otwierać fermentora ale od dwóch dni nic się nie działo .

Link to comment
Share on other sites

Napowietrzanie na tym etapie to samo zło - powietrze drożdżom potrzebne tylko do namnażania. Może się okazać, że za parę dni będziesz pytał w temacie "Infekcja", jak jakiegoś tlenowca złapiesz.

Link to comment
Share on other sites

No niestety fermentacja utknęła na 5 Blg.

Chłodniej w domu i temperatura na fermentorze ok 18-19 st.

Postanowiłem lekko napowietrzyć, więc przemieszałem wysterylizowanym mieszadłem . Wiem ,że nie powinienem otwierać fermentora ale od dwóch dni nic się nie działo .

W 4 dni fermentacji zeszło ekspresem z 16 do 5. Po czym wnosisz, że fermentacja sie zatrzymała???

Zostaw jak jest i sprawdz za kilka dni. FFT pewnie nie robiłes, ale poniżej 4 raczej by to nie zeszło.

Edited by JakubS
Link to comment
Share on other sites

W 4 dni fermentacji zeszło ekspresem z 16 do 5. Po czym wnosisz, że fermentacja sie zatrzymała???

 

Do 5 Blg zeszło w dwa dni i od tamtej pory nic się nie zmieniło, mierzone cukromierzem . To moja 6 warka ( nie licząc brew kitów ładnych parę lat temu ), infekcji jeszcze nie doświadczyłem, i mam nadzieję ,że nie doświadczę . Na skrótach się nie znam więc nie do końca wiem co to FFT.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.