Jump to content

Chmielenie American Wheat


Jonas
 Share

Recommended Posts

Cześć

Jutro będe warzył 2 piwa Dry stouta i American Wheat. O ile co do tego pierwszego to mam wszystko już zaplanowane, to dalej nie jestem pewien chmielenia tego drugiego.

 

Dysponuję chmielami Citra (13,6%) i Centenial(10,2%). Chcę uzyskać goryczkę na poziomie 20-30 IBU oraz wyraźny aromat tych chmieli, ale nie taki żeby przykrył aromaty zbożowe. Innymi słowy, Chciałbym uwarzyć klasycznego AW.

 

Na razie mam taki pomysł żeby wrzucić

 

25g Citry na 60 minut

40 g centeniala na 1 min

20 citry przy wylaczeniu palnika

 

 

BS wyliczył mi IBU na poziomie 26.

 

Będzie to warka ok 20 litrowa, celuje w 11 BLG

Link to comment
Share on other sites

40 g centeniala na 1 min

20 citry przy wylaczeniu palnika

 

Myślisz, że ta jedna minuta coś zmieni? ja bym dał 20g cirty na 60min, 15g centeniala na 30min, a resztę wrzucił podczas chłodzenia (jak temperatura zejdzie w okolice 80st) i będziesz pan zadowolony.

Link to comment
Share on other sites

Za dużo chmielu jak na ten styl. IBU zmniejsz do ok 20 lub mniej, a ilość chmieli pod koniec do ok. 1 oz, czyli 28g.

Może zrób tak:

14g Centennial 60 min

14g Centennial 5 min

14g Citra 0 min.

 

Jaki zasyp masz do tego? Ja polecam 10% monachijskiego, 40% pale albo pils i 50% pszenicznego . Drożdże US-05.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.