Jump to content

Chmiel - przechowalność alfa kwasów


K.O.
 Share

Recommended Posts

Wyczytałem, że przechowalność alfa kwasów jest w okolicach 50% na pół roku, zależnie od gatunku. Czyli, że zawartość po roku spasła o 75%?

Mam chmiel (granulki) mające rok, przechowywany w niezbyt dobrych warunkach, tzn. w pokoju, w temp. ok. 20C.

Cześć była nie otwierania (w torebkach próżniowych, czy jak one się nazywają), cześć otwarta i zawiązana gumką.

 

Jest sens używać taki chmiel?

Link to comment
Share on other sites

Może wyjść skarpeteczka w aromacie, ja się z takim chmielem trzymanym w zamrażarce przeliczyłem jeżeli chodzi o goryczkę. Przy obliczeniach brałem pod uwagę utratę AK, w efekcie końcowym goryczka była wyższa od "wyliczonej".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.