Skocz do zawartości

Browar 600 lat tradycji


Jakub M

Rekomendowane odpowiedzi

#13 Ale Scotch

 

27 listopad 2016

 

Drugie dziecko już na świecie, więc można spokojnie wrócić do warzenia. Bez spinania się, bo jak się ma dwójkę dzieci to już nie ma miejsca na dodatkowe spiny.
 
Zasyp (4.6kg):
- Pale Ale 2.1 kg
- Mochachijski 2.2 kg
- Karmelowy 150 0.2 kg
- Jęczmień palony 50g na 20'
- Chlorek wapnia
 
Zacieranie:
- 64°C 45'
- 72°C 15'
- 78°C mashout
 
Chmielenie:
- 60' 25g Marynka 9.5% (dość stara, liczę 70%aa)
- 30' 30g Fuggles (miało być 25g ale szkoda zostawić 5g w paczce)
- Mech (15')
 
Fermentacja:
- 13.5L 17°Blg
- 0.5 paczki Danstar Nottingham, nasypane na brzeczkę, bez rehydracji (zapomniałem). Wprawdzie drożdże przeterminowane 3 miesiące, ale przecież nie będę ich jadł...
 
Dużo chmielin, pewnie mógłbym odzyskać z tego z 0.5-1L brzeczki.
 
- 3 gru - Drożdże wystartowały po 3 dobach w 21°C, po kilkunastu godzinach przeniesione do 14°C.
Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przez chwile martwilem sie, ze to koniec Twojego warzenia! Piateczka! 

O jak miło. Piątka.

 

U mnie z piwem jest jak z dobrym kumplem, którego nawet jak nie widzę pół roku to i tak mogę do niego zadzwonić i zawsze będzie do czego wrócić, o czym porozmawiać.

 

(Tylko niech mi te cholerne D. Nottinghamy wystartują! Wiem że one lubią trenować cierpliwość, no ale bez jaj!)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W #13 Ale Scotch Danstar-y wystartowały po trzech dobach, za to spektakularnie. Wystrzeliły deklem tak że aż mi się dziecko obudziło. Pewnie mszczą się za to że dzień wcześniej córka prawie do fermentora nie wpadła. Jakby co, to zamknięte wiadro wytrzymuje obciążenie 2.5-latka.

 

W ogóle przeźroczyste wiadra to wspaniała sprawa - jak drożdże się rozhulają to brzeczka kręci się jakby ktoś mikserem mieszał. Cudo. W zasadzie coś jak akwarium.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas podsumowań

 

#8 PA - Nie specjalnie charakterystyczne, mocno odfermentowane, czuć goryczkę ale nie wiele poza tym. 2/5

#9 PA - Pełniejsze niż reszta, smak ma coś z owoców tropikalnych (Cascade). Smakuje, ta pełnia zdecydowanie działa na korzyść. 4/5

#10 PPA - Umiarkowanie goryczkowe, nie zalega (Iunga), coś z kwiatowego smaku tam jest ale dupy nie urywa. 2/5

#11 PPA - Podobnie jak #10, ale jakieś takie lepsze. 3/5

#12 Stout - Dobry! Wytrawny, nie za bardzo przypalony. Jestem zadowolony, piję z przyjemnością. 5/5

 

Wszystkie pięknie klarowne jak się wyleżały, piana ok, nagazowane tak jak lubię. Wydaje mi się, że robię zbyt głęboko odfermentowane (efekt zacierania przez noc), piwom zdecydowanie brakuje ciała.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#14 Słale - (czyt. słejl) - Słodkie Ale, bezstylowiec, czyszczenie zapasów

 

21 luty 2017

 

W szczelinę pomiędzy tektoniką codziennej rutyny udało mi się wcisnąć bezstylowca z resztek. Zacieranie na słodko, chmiele jakie tam były pod ręką.

 

Zasyp (3.6kg)

- Pale Ale 2.7kg

- Monachijski 0.2kg

- Pszeniczny 0.7kg

- Jęczmień palony (garść)

- Chlorek wapnia

 

Zacieranie:

- 60' 69°C

- 78°C mashout

 

Chmielenie:

- 90' Gotowanie

- 60' 12g Junga 11.6% aa

- 60' 8g Marynka 9.5% aa

- 15' 20g Puławski 7.8% aa

- 15' 10g Cascade 6.9% aa

Chmiele z zeszłego roku, więc liczyłem x0.7 aa, kalkulator mówi 39 IBU, ile będzie tyle będzie.

 

Fermentacja S-05 (przeterminowane, cała paczka), piwnica 10°C, ruszyło następnego dnia. Strasznie mętne, zobaczymy czy się wyklaruje.

 

Wyszło 13.5L / 14.5°Blg

 

Edit: 

- Paskudne, smakuje samymi drożdżami.

- Wyklarowało się wspaniale, mimo początkowego ekstremalnego zmętnienia.

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#15 APA (extra.)

 

Nie ma czasu na zacier, to trzeba się ratować ekstraktem.

 

27 kwietnia 2017

 

- 1.7kg ex. ciemny

- 1.7kg ex. jasny

 

Jeden WES, drugi Gozdawa, albo odwrotnie.

 

Chmielenie:

- 60' 15g Junga 12%
- 20' 15g Citra
- 20' 15g Cascade
- 5' 10g Citra
- 5' 10g Cascade
 
Fermentacja:
- US-05, w domu (po kilku dniach do piwnicy ~12°C)
 
Wyszło 15L 11.5°Blg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.