Jump to content

Pumpkin Ale


josh.kowalski
 Share

Recommended Posts

Witam.

Kolejną warkę w swojej karierze piwowara domowego chciałbym uwarzyć w stylu pumpkin ale.

Zasyp prezentuje się tak:

Weyermann Pale Ale 5 kg

Biscuit 1kg

Ok 2-2.5 kg dyni.

Dynie oczywiście wcześniej chcę zapiec z cukrem trzcinowym, cynamonem, imbirem, gałka muszkatołową i gozdzikami.

Zacieranie :

66 C 60 min

72 C 10 min

Chmielenie :

Sybilla 50g FWH

Citra 25 g 5 min.

Drozdze albo t58 albo s04.

I tutaj pytanie. Jak wygląda chmielenie. Chciałbym uzyskać lekką goryczkę, i aromat chmielowy i nie przykryć dyni jednocześnie. Po drugie co do chmielu na aromat. Chciałbym jakiś o aromatach podkreslajacych przyprawy.

No i drozdze. Czy lepiej t58 dla przyprawo estrowego profilu czy s04 dla bardziej neutralnego?

Link to comment
Share on other sites

Mi z 5,2kg dyni po upieczeniu (nie polecam kroić w kostke) wyszło 1,7kg.

Drożdże bym polecał t-58, ja takie zadałem.

Z przypraw dodanych do pieczenia dyni nic nie zostanie. Ja dałem na ostatnie 5 minut gotowania.

Chmielenie na aromat ok. Goryczkę proponuje wyliczyc na około 20 IBU

Link to comment
Share on other sites

Ja ostatnio zrobiłem takiego Pumpkina to już mój trzeci i recepturę dopieściłem jak mogłem :D Możesz pominąć słód czekoladowy i kawowy, ale resztę procesu doradzam zrobić w taki sposób jak ja, bo bazuje na pumpkinie scoobiego czyli amerykańskim przepisie skąd to piwo pochodzi.

Link to comment
Share on other sites

(nie polecam kroić w kostke)

ale że co?

część obrałem ze skórki i pokroiłem w kostkę a część w całe ćwiartki ze skórą,

po prostu były dużo lepiej upieczone niż kostki.

Link to comment
Share on other sites

Możesz zastąpić, ale w tym piwie nie ma dominować aromat chmielowy, tylko przyprawy i słodowość - karmel ;) Goryczka ma też być lekka do niewyczuwalnej. pierwsze skrzypce ma grać lekka słodkość od dyni i charakter słodowy piwa. Ale każdy zrobi jak chce to wolny styl ;)

Link to comment
Share on other sites

Właśnie się tak zastanawiam. Przy takim zasypie brewtarget pokazuję 15 blg i przy takim chmieleniu 35 ibu. Dla mnie to nie dużo, ale jestem skrzywiony już i chmielu dla mnie zawsze za mało. A fuggle i progress ma korzenny aromat, który moim zdaniem bardziej będzie tu pasował.

Link to comment
Share on other sites

Obecnie w Kauflandzie dostępne są odmiany dyni: prowansalska (muszkatułowa), masłowa (butternut) i makaronowa (spagetti) oraz już wcześniej wprowadzona hokkaido. Na pewno z muszkatułowej warto robić, bo jest jedną z najbardziej aromatycznych odmian.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Obecnie w Kauflandzie dostępne są odmiany dyni: prowansalska (muszkatułowa), masłowa (butternut) i makaronowa (spagetti) oraz już wcześniej wprowadzona hokkaido. Na pewno z muszkatułowej warto robić, bo jest jedną z najbardziej aromatycznych odmian.

Napewno? Bo mi polecali hokkaido

Link to comment
Share on other sites

Zabieram się w przyszłym tygodniu za dyniowo-świąteczne piwko. Jakieś rady i sugestie?

 

Problemy z filtracją to naprawdę nie ściema, musisz się czymś wspomóc. Mi owies niesłodowany nie bardzo pomógł....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.