Skocz do zawartości
nachteil

Test starego słodu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

W sobotę planuję warzyć AIPA. Nie mam jeszcze dokładnego planu, ale zasyp wyjdzie pewnie ok. 6 kg. Kupiłem świeży słód, ale mam też w domu około 10 kg dwuletniego, śrutowanego słodu (pilzneński i monachijski ze Strzegomia). Chciałbym go wykorzystać, ale tylko po upewnieniu się, że nie zepsuje mi piwa. Planuję zatrzeć ok. 0,5 kg tego słodu w piątek i zmierzyć czas scukrzania, wydajność, sprawdzić smak, a potem sprawdzić odfermentowanie na drożdżach piekarskich w ok. 30 stopniach.

 

Jest jeszcze coś, na co powinienem zwrócić uwagę, oceniając przydatność starego słodu? Wykonać jakieś dodatkowe pomiary?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

myślę, że takie testy już były i to na starszym słodzie. Jeśli słód nie posiada dziwnych zapachów użyłbym go bez zbędnych kombinacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym tylko testowo zatarł dużo mniejszą ilość, np 20-30g np w szklance wody, żeby sprawdzić czy normalnie się zatrze.

Co do smaku to sprawdził bym organoleptycznie sam słód i jak ok to zrobił bym piwo, jak będą z niego jakieś niepożądane aromaty to i tak ich nie wyczujesz fermentując brzeczkę drożdżami piekarskimi w 30°C ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak nie zawilgotniał to nic mu nie jest

jak miał sucho to pleśni też nie będzie

jeśli nie czuć stęchlizną ,pleśnią normalny zapach to zacieraj śmiało

chyba że coś w nim zamieszkało to białka będzie więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

2 dni temu używałem słodu Pale Ale ze Strzegomia, ześrutowanego 1.5 roku temu. Użyłem go mniej więcej pół na pół ze świeżym i nie zauważyłem żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×