Jump to content
nachteil

Test starego słodu

Recommended Posts

Cześć,

 

W sobotę planuję warzyć AIPA. Nie mam jeszcze dokładnego planu, ale zasyp wyjdzie pewnie ok. 6 kg. Kupiłem świeży słód, ale mam też w domu około 10 kg dwuletniego, śrutowanego słodu (pilzneński i monachijski ze Strzegomia). Chciałbym go wykorzystać, ale tylko po upewnieniu się, że nie zepsuje mi piwa. Planuję zatrzeć ok. 0,5 kg tego słodu w piątek i zmierzyć czas scukrzania, wydajność, sprawdzić smak, a potem sprawdzić odfermentowanie na drożdżach piekarskich w ok. 30 stopniach.

 

Jest jeszcze coś, na co powinienem zwrócić uwagę, oceniając przydatność starego słodu? Wykonać jakieś dodatkowe pomiary?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym tylko testowo zatarł dużo mniejszą ilość, np 20-30g np w szklance wody, żeby sprawdzić czy normalnie się zatrze.

Co do smaku to sprawdził bym organoleptycznie sam słód i jak ok to zrobił bym piwo, jak będą z niego jakieś niepożądane aromaty to i tak ich nie wyczujesz fermentując brzeczkę drożdżami piekarskimi w 30°C ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak nie zawilgotniał to nic mu nie jest

jak miał sucho to pleśni też nie będzie

jeśli nie czuć stęchlizną ,pleśnią normalny zapach to zacieraj śmiało

chyba że coś w nim zamieszkało to białka będzie więcej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 dni temu używałem słodu Pale Ale ze Strzegomia, ześrutowanego 1.5 roku temu. Użyłem go mniej więcej pół na pół ze świeżym i nie zauważyłem żadnych problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...