Jump to content

Test starego słodu


nachteil
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

W sobotę planuję warzyć AIPA. Nie mam jeszcze dokładnego planu, ale zasyp wyjdzie pewnie ok. 6 kg. Kupiłem świeży słód, ale mam też w domu około 10 kg dwuletniego, śrutowanego słodu (pilzneński i monachijski ze Strzegomia). Chciałbym go wykorzystać, ale tylko po upewnieniu się, że nie zepsuje mi piwa. Planuję zatrzeć ok. 0,5 kg tego słodu w piątek i zmierzyć czas scukrzania, wydajność, sprawdzić smak, a potem sprawdzić odfermentowanie na drożdżach piekarskich w ok. 30 stopniach.

 

Jest jeszcze coś, na co powinienem zwrócić uwagę, oceniając przydatność starego słodu? Wykonać jakieś dodatkowe pomiary?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym tylko testowo zatarł dużo mniejszą ilość, np 20-30g np w szklance wody, żeby sprawdzić czy normalnie się zatrze.

Co do smaku to sprawdził bym organoleptycznie sam słód i jak ok to zrobił bym piwo, jak będą z niego jakieś niepożądane aromaty to i tak ich nie wyczujesz fermentując brzeczkę drożdżami piekarskimi w 30°C ;)

Link to comment
Share on other sites

jak nie zawilgotniał to nic mu nie jest

jak miał sucho to pleśni też nie będzie

jeśli nie czuć stęchlizną ,pleśnią normalny zapach to zacieraj śmiało

chyba że coś w nim zamieszkało to białka będzie więcej :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.