Jump to content
Sign in to follow this  
tibek

Mętność soku odmianowego

Recommended Posts

Czy macie jakieś doświadczenia z klarowaniem soku? Mam problem z tegorocznym cydrem z antonówki - coś się klarować nie chce, a jak dodałem żelatyny do jednego fermentora to tylko mocniej zmętniało.

Załączam zdjęcia soku z 3 odmian poddane temu samemu procesowi technologicznemu:

1) Tłoczenie

2) Siarkowanie

3) Klarowanie pektoenzymem

4) Fermentacja

 

Zdjęcia robione przed dodaniem drożdży, Antonówka jest mętna, tak powinno być?

Zeszłoroczne: Ligol i Szara Reneta

20131128_184229.jpg

20131128_184200.jpg

Tegoroczna Antonówka.

DSC_0026.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób próbę i zmieszaj szklankę tego soku z taninami np. z herbaty. Jeśli są to białka to się zdenaturują.

Z tłoczonymi sokami za każdym razem po fermentacji było mętne. Po roku kryształ, ale nic nie robiłem. Nawet poktoenzymów nie dawałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...