Skocz do zawartości
tibek

Mętność soku odmianowego

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie jakieś doświadczenia z klarowaniem soku? Mam problem z tegorocznym cydrem z antonówki - coś się klarować nie chce, a jak dodałem żelatyny do jednego fermentora to tylko mocniej zmętniało.

Załączam zdjęcia soku z 3 odmian poddane temu samemu procesowi technologicznemu:

1) Tłoczenie

2) Siarkowanie

3) Klarowanie pektoenzymem

4) Fermentacja

 

Zdjęcia robione przed dodaniem drożdży, Antonówka jest mętna, tak powinno być?

Zeszłoroczne: Ligol i Szara Reneta

20131128_184229.jpg

20131128_184200.jpg

Tegoroczna Antonówka.

DSC_0026.JPG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrób próbę i zmieszaj szklankę tego soku z taninami np. z herbaty. Jeśli są to białka to się zdenaturują.

Z tłoczonymi sokami za każdym razem po fermentacji było mętne. Po roku kryształ, ale nic nie robiłem. Nawet poktoenzymów nie dawałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×