Jump to content
Sign in to follow this  
mk77

Przymiarka do pierwszego pilsnera

Recommended Posts

Planuje popełnić pierwsze piwo dolnej fermentacji.

Chcę zrobić czeskiego pilsnera ale zacieranego infuzyjnie i mam kilka pytań:

 

1. Receptura na około 25l:

- Słód pilzneński - 5kg

 

2. Zacierać chcę infuzyjnie (nie chce mi się bawić w dekokcje - przynajmniej narazie) jakie zrobić przerwy i w jakich temp ?

3. Jakimi chmielami chmielić ? Na goryczkę marynika ? a na aromat saaz ? Ile tego dać ?

4. Drożdże chcę dać suche, które będą się nadawały ?

5. Klarować mchem irlandzkim ? czy lagerowanie wystarczy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. nie widze pytania

2. wedle uznania. Ja bym wydłużył przerwe dekstrynującą kosztem maltozowej ale to jest subiektywne zdanie średnio doświadczonego piwowara.

3. sprawdz sobie w wiki receptury na pilsnerka i coś wybierz - kombinacji jest wiele. Ja lubie się zabawić z lagerami i bez względu na to jak mocno zaszaleje to efekt mi smakował (mniej lub bardziej ale zawsze smakował)

4. patrz post wyżej

5. według mnie wystarczy lagerowanie lub klarowanie żelatyną. Jak masz warunki na lagerowanie to lageruj. Mchu jeszcze nie stosowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj 300g carapils jeżeli masz lub dopiero planujesz zakupy. Na goryczkę Premiant ale Marynka/Iunga/Magnum też bedzie OK. Mi wyszedł najlepszy czeski pils na Mangrove Jack's Bohemian Lager, nie testowałem jeszcze Gozdawa Czech Pils CP18 (jest szansa że to te same drożdże).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wykombinowałem coś takiego

 

4kg pilzneński

0,5 monachijski

0,2 karmelowy jasny

Zacieranie

 

20' - 64 stopniach

40' - 72 stopniach

 

Chmielenie

 

60' - Marynka 30 g

20' - Lubelski 30g

5' - Saaz 30g

 

Drożdże Saflafer w-34/70 (2 paczki czy wystarczy jedna ?)

 

około 10 dni burzliwa w 10 stopniach

14 dni lagerowanie w 0-2 stopniach

 

Będzie dobrze ? czy coś zmienić ?

Zastanawiam się jeszcze nas słodem zakwaszającym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pH zacieru?

 

Wody płynącej z kranu

 

20 min w 64stC? słodko będzie, zrób 40min.

 

Fakt wydłużę do 40 min :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek proponuje zakupić zestaw surowców z wielu sklepów internetowych dostępnych na rynku Polskim. Browamator, Twóbrowar i inne sklepy mają proste zestawy z instrukcją, z drożdżami itp. Masz tam wszystko co Ci potrzeba na pierwsze warzenie. W dodatku wybierasz sobie czy chcesz 20-25l piwa oraz czy surowiec ma być śrutowany. O ile dobrze pamiętam w ich ofercie możesz znaleźć czeskie piwo.

 

Co do drożdży to saszetka w zupełności wystarczy.

Edited by Gvai

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do drożdży to saszetka w zupełności wystarczy

Pomyśl, zgadnij, uzasadnij :)

Skąd Ty masz takie informacje?

No i pytanie co to jest zupełność?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm Panowie to jak z drożdżami ?? Bo fermentor zalany prawie na full jest w lodówce. Wyszlo 31 litrów 12 blg i jedna saszetka zadana. Zostawić jak jest czy np jutro dodać drugą ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże ważne do kwietnia 2015.

Jutro dam drugą paczkę, trzeciej nie mam.

Też się boję tego że mi uciekną ale sprawność browaru mi wzrosła i schodziłem z BLG do 12 i wysładzałem i wysładzałem .....

Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przymierzam się do pierwszego czeskiego pilsnera. Zastanawia mnie kwestia drożdży.

Żeby zadać ich odpowiednią ilość, musiałbym dać dwie paczki sucharów albo odpowiedni starter z płynnych, wychodzi tak samo cenowo. A może zrobić starter ok. 5l z paczki sucharów?

Starter 5l z paczki płynnych na 25l 12 blg będzie wystarczający czy za mały? Chcę zrobić fermentację porządnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bart, a może zrobić jakąś mniejszą ilość (10-15l) Dziesiątki z paczki sucharków i zadać gęstwę. Ja bym tak zrobił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...