Skocz do zawartości
mk77

Przymiarka do pierwszego pilsnera

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje popełnić pierwsze piwo dolnej fermentacji.

Chcę zrobić czeskiego pilsnera ale zacieranego infuzyjnie i mam kilka pytań:

 

1. Receptura na około 25l:

- Słód pilzneński - 5kg

 

2. Zacierać chcę infuzyjnie (nie chce mi się bawić w dekokcje - przynajmniej narazie) jakie zrobić przerwy i w jakich temp ?

3. Jakimi chmielami chmielić ? Na goryczkę marynika ? a na aromat saaz ? Ile tego dać ?

4. Drożdże chcę dać suche, które będą się nadawały ?

5. Klarować mchem irlandzkim ? czy lagerowanie wystarczy ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. nie widze pytania

2. wedle uznania. Ja bym wydłużył przerwe dekstrynującą kosztem maltozowej ale to jest subiektywne zdanie średnio doświadczonego piwowara.

3. sprawdz sobie w wiki receptury na pilsnerka i coś wybierz - kombinacji jest wiele. Ja lubie się zabawić z lagerami i bez względu na to jak mocno zaszaleje to efekt mi smakował (mniej lub bardziej ale zawsze smakował)

4. patrz post wyżej

5. według mnie wystarczy lagerowanie lub klarowanie żelatyną. Jak masz warunki na lagerowanie to lageruj. Mchu jeszcze nie stosowałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Daj 300g carapils jeżeli masz lub dopiero planujesz zakupy. Na goryczkę Premiant ale Marynka/Iunga/Magnum też bedzie OK. Mi wyszedł najlepszy czeski pils na Mangrove Jack's Bohemian Lager, nie testowałem jeszcze Gozdawa Czech Pils CP18 (jest szansa że to te same drożdże).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wykombinowałem coś takiego

 

4kg pilzneński

0,5 monachijski

0,2 karmelowy jasny

Zacieranie

 

20' - 64 stopniach

40' - 72 stopniach

 

Chmielenie

 

60' - Marynka 30 g

20' - Lubelski 30g

5' - Saaz 30g

 

Drożdże Saflafer w-34/70 (2 paczki czy wystarczy jedna ?)

 

około 10 dni burzliwa w 10 stopniach

14 dni lagerowanie w 0-2 stopniach

 

Będzie dobrze ? czy coś zmienić ?

Zastanawiam się jeszcze nas słodem zakwaszającym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ph mam okolo 7,2 mierzone paskami akwarystycznymi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To pH zacieru?

 

Wody płynącej z kranu

 

20 min w 64stC? słodko będzie, zrób 40min.

 

Fakt wydłużę do 40 min :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ile drożdży dać na tą ilość słodów ? Jedna paczka wystarczy ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na początek proponuje zakupić zestaw surowców z wielu sklepów internetowych dostępnych na rynku Polskim. Browamator, Twóbrowar i inne sklepy mają proste zestawy z instrukcją, z drożdżami itp. Masz tam wszystko co Ci potrzeba na pierwsze warzenie. W dodatku wybierasz sobie czy chcesz 20-25l piwa oraz czy surowiec ma być śrutowany. O ile dobrze pamiętam w ich ofercie możesz znaleźć czeskie piwo.

 

Co do drożdży to saszetka w zupełności wystarczy.

Edytowane przez Gvai

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do drożdży to saszetka w zupełności wystarczy

Pomyśl, zgadnij, uzasadnij :)

Skąd Ty masz takie informacje?

No i pytanie co to jest zupełność?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmmm Panowie to jak z drożdżami ?? Bo fermentor zalany prawie na full jest w lodówce. Wyszlo 31 litrów 12 blg i jedna saszetka zadana. Zostawić jak jest czy np jutro dodać drugą ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak na przyszłość - http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

 

Nie wiem jak stare masz te drożdże, ale wychodzi około 3 paczek sucharów 11,5g. Jeśli masz fermentor 30-kilka litrów, prawie na pewno drożdże wyjdą na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże ważne do kwietnia 2015.

Jutro dam drugą paczkę, trzeciej nie mam.

Też się boję tego że mi uciekną ale sprawność browaru mi wzrosła i schodziłem z BLG do 12 i wysładzałem i wysładzałem .....

Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pokrywkę zdezynfekowałem :) to może nic złego się nie stanie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przymierzam się do pierwszego czeskiego pilsnera. Zastanawia mnie kwestia drożdży.

Żeby zadać ich odpowiednią ilość, musiałbym dać dwie paczki sucharów albo odpowiedni starter z płynnych, wychodzi tak samo cenowo. A może zrobić starter ok. 5l z paczki sucharów?

Starter 5l z paczki płynnych na 25l 12 blg będzie wystarczający czy za mały? Chcę zrobić fermentację porządnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bart, a może zrobić jakąś mniejszą ilość (10-15l) Dziesiątki z paczki sucharków i zadać gęstwę. Ja bym tak zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×