Jump to content
Infam

Laska wanilii

Recommended Posts

Do połowy warki Grodziskiego wrzuciłem laskę wanilii (na cichą). Piana jak w cocacoli. Weizenbock - powtórka. A jak z trawką żubrówki? Macie jakieś przejścia?

Czes ma pewne doświadczenia.

A tak z innej. Czy dodając surowce niesłodowane zwracacie uwagę na % tłuszczu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A tak z innej. Czy dodając surowce niesłodowane zwracacie uwagę na % tłuszczu?

Każdy tłuszcz ma niszczące działanie na pianę; pożądana zawartość - 0%

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie w Xmas Ale piana bardzo słaba, znika momentalnie. Laska wanilii była na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie po lasce też jest cicho, potem znika momentalnie ale na fajkę :)

Ps. Piany nie stwierdzono ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do połowy warki Grodziskiego wrzuciłem laskę wanilii (na cichą)

wędzone z wanilią :)

Brakuje śledzia z bułką tartą ;)

 

edit: padł mi net i nie zdążyłem dopisać. Oczywiście żartuję, wydaje mi się jednak, że wanilia nie jest dobrym dodatkiem do piwa. Jakoś nie mogę się ogólnie przekonać....

Share this post


Link to post
Share on other sites

A przypomniało mi się z tym Xmasem to coś popieprz.łem - laska wanili była w chocolate stoucie, tym co wygrał w Malborku, więc luz - piana wzorcowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A przypomniało mi się z tym Xmasem to coś popieprz.łem - laska wanili była w chocolate stoucie, tym co wygrał w Malborku, więc luz - piana wzorcowa.

A smak wanilii pozostał?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A przypomniało mi się z tym Xmasem to coś popieprz.łem - laska wanili była w chocolate stoucie' date=' tym co wygrał w Malborku, więc luz - piana wzorcowa.[/quote']

A smak wanilii pozostał?

Ja go nie wyczuwam jakoś osobno, ale piwo bardzo dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Brakuje śledzia z bułką tartą :)

Nie z tartą tylko zwykłą i do tego z cebulką ;)

Nie znacie się :)

Jeśli chodzi o efekty to jakoś zapachu wanilii nie mogę się doszukać (weizenbock dopiero na burzliwej więc zobaczymy później - dawka podwójna)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Trochę się ponabijaliście a ja tymczasem muszę zamieścić małe sprostowanie (za wcześniejszy bajzel przepraszam).

Otóż do Grodziskiego nie dodawałem wanilii. Miałem dwa fermentory. Do jednego dodałem 2,5 źdźbła trawki żubrówki. A powyższe mogę poprzeć tym: http://www.piwo.org/forum/p22671-31-07-2009-10-46-35.html#p22671.

Zapachu żubrówki jakoś trudnop się doszukać. Prawdę mówiąc dotychczas nie porównywałem dwóch próbek jednocześnie. Może to nasunie wnioski.

Dziwne, że piwo "z trawką" ma dużo słabszą trwałość piany. Trawki chyba nie podejrzewałbym o to... O co chodzi? Ta sama brzeczka, drożdże, ta sama dbałość o wyeliminowanie jakichkolwiek przypadkowych tłuszczów - niemal to samo piwo! Trwałość piany w moich piwach rządzi się jakimiś bliżej nieznanymi prawami :D

 

Jeśli zaś chodzi o wanilię, to było to tak:

1 laskę wanilii (pociętą wzdłuż) dodałem do jednego ze stoutów;

2 laski wanilii dodałem do jednego z weizenbocków.

O ewentualnych efektach doniosę po butelkowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i jednak nie doniósł ... wypił przed butelkowaniem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to wygrzebaliście...

Pamiętam, że szału nie było, w stoucie nie mogłem się doszukać tej wanilii. W weizenbocku uzyskałem bardzo bogaty aromat ale nie było to związane z wanilią (raczej z lekkim zakażeniem :roll: ). Tak więc eksperyment nie był udany...

Tego weizenbocka to chyba jeszcze posiadam; w butelkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopię, odgruzuję, ponowię :)

Takie zapytanie. W kilku miejscach padają opinie, iż wrzucając laskę wanilii do piwa uzyskuje się niewiele. Być może aromat, być może posmak czekolady w połączeniu z kakao. U mnie problem jest poważniejszy :) Mianowicie znowu ktoś bardzo sprytnie uderzył w moją piwowarską ambicję rzucając frazę "proszę pomyśleć nad piwem - czymś na kształt truskawki z wanilią". O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów jak przy "kobiecym piwie", czy przy pomocy chmielu Belma, to z wanilią chyba będzie gorzej. Wrzucenie do gotowania i na cichą może odnieść zauważalny efekt, czy raczej nie będzie to wyczuwalne? jakieś inne tricki jak tę wanilię w piwie uzyskać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laskę wanilii (1-2 sztuki) wrzuca się na cichą, warto ją przeciąć w pół tak aby wydobyć z niej to co najlepsze. Amerykańskie fora piszą też o dezynfekcji ale nie wiem czy to jest konieczne, raczej jako opcja. Dezynfekcja laski polega na wrzuceniu jej wcześniej to mocnego alkoholu (wódka, whisky, burbon) na kilka dni. Burbon jest ciekawą opcją, sam w sobie jest bardzo kukurydziany, po namoczeniu w wanilii nabierze nowych aromatów - można niewielką ilość dodać do piwa podczas rozlewu.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laskę wanilii (1-2 sztuki) wrzuca się na cichą, warto ją przeciąć w pół tak aby wydobyć z niej to co najlepsze. Amerykańskie fora piszą też o dezynfekcji ale nie wiem czy to jest konieczne, raczej jako opcja. Dezynfekcja laski polega na wrzuceniu jej wcześniej to mocnego alkoholu (wódka, whisky, burbon) na kilka dni. Burbon jest ciekawą opcją, sam w sobie jest bardzo kukurydziany, po namoczeniu w wanilii nabierze nowych aromatów - można niewielką ilość dodać do piwa podczas rozlewu.

Robiłem tak już przy Milk Chocolate Stoucie. W ciemnym piwie niewiele to dało moim zdaniem. Byłem ciekaw czy są jakieś inne metody uwypuklenia smaku i aromatu wanilii. Chociaż (o ile zdecyduję się w ogóle na to piwo) w jasnym piwie słabo chmielonym efekt może być zdecydowanie bardziej odczuwalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam naturalny aromat waniliowy zwany też czasami ekstraktem waniliowym. Jako roztwór alkoholowy nie ma tłuszczu i nie wpływa na pianę. Od biedy można zrobić go samodzielnie przez macerację jak opisano powyżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów

 

Z syropem nie byłbym taki pewien, one nie są truskawkowe, tylko "o smaku truskawkowym". To już lepszy chyba byłby domowy sok truskawkowy, taki robiony tylko z truskawek i cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w Primatorze pszenicznym jest dodatek wanilii ? Chodzi mi delikatny, lekko słodkawo posmak w tle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów

 

Z syropem nie byłbym taki pewien, one nie są truskawkowe, tylko "o smaku truskawkowym". To już lepszy chyba byłby domowy sok truskawkowy, taki robiony tylko z truskawek i cukru.

Piwo ma być o smaku truskawki z wanilią, więc chyba jakoś się dogadamy :P gdzieś kiedyś przy produkcji malinowego natknąłem się na markę syropów ze stosunkowo dużą zawartością deklarowanego smaku. Były trochę droższe, ale pewnie lepiej by się nadawały. Muszę sobie przypomnieć co to i gdzie to było ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w Primatorze pszenicznym jest dodatek wanilii ? Chodzi mi delikatny, lekko słodkawo posmak w tle.

 

Poszukaj kolego informacji o tym piwie słodkość nie wynika z dodatku wanilii, ale z charakteru tego piwa :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ile truskawkę da się uzyskać z pomocą syropów jak przy "kobiecym piwie", czy przy pomocy chmielu Belma

Z tego co słyszałem Belma jest kiepska jeśli chodzi o truskawkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.