Jump to content

Belgian Dark Strong Ale


dMYGOo
 Share

Recommended Posts

Cześć, mam do oceny kolejną recepturę. (nie bijcie :D)

Moim celem jest uzyskanie piwa w stylu belgian dark stong ale.

 

Zasyp na 20 l (docelowo 17 l gotowego piwa):

5 kg słodu pilzneńskiego

1 kg słodu monachijskiego

500 g słodu carapils

500 g słodu biscuit

100 g pszenicznego słodu czekoladowego

 

Chmielenie:

na 45-50 min

Golden Styrian 30 g

Saaz 30 g

 

Drożdże Safale S-33

 

Moje obawy dotyczą filtracji przy 21 Blg i 7 kg zasypu.

 

Myślałem również o opcji zastąpienia chmielu Saaz Motueką (w duchu "nowej fali") i podzielenie.

 

Wtedy chmielenie wyobrażam sobie tak:

Golden Styrian 30 g na 45 min

Motueka 15 g na 50 min

Motueka 15 g chmielenie na zimno

Edited by dMYGOo
Link to comment
Share on other sites

A gdzie cukier kandyzowany? W belgijskich piwach jest wskazany dodatek cukru dla zwiększenia odfermentowania, żeby piwo było bardziej wytrawne. Daj z 10-15%.

Tutaj masz przykładową recepturę:

http://www.piwo.org/blog/25/entry-58-309-quadrupel/

Edited by Dario
Link to comment
Share on other sites

przemyśl dodatek słodu Special, dość często pojawia się w recepturach na BDSA

zazwyczaj dodaje się też nieco cukru (do gotowania lub w trakcie fermentacji gdy kończy się faza wysokich krążków)

 

z filtracją nie powinno być większych problemów, warzyłem BDSA z 8kg słodu w zeszłym tygodniu i wszystko poszło gładko

 

gęstość powinieneś uzyskać, ale przygotuj się na nieco dłuższe gotowanie - u mnie osiągnięcie 21 blg przy tego typu zasypie wymaga około 2 godzin gotowania

 

jakbym się miał bawić w chmiele z NZ, to brałbym raczej Pacific Jade

Link to comment
Share on other sites

jakbym się miał bawić w chmiele z NZ, to brałbym raczej Pacific Jade

 

Myślałem o Motuece ze względu na jej koneksje z Saazem

 

No i drożdże... Na S-33 belgijskości może być jak na lekarstwo

 

Na wlp 545 mnie nie stać. masz inny pomysł na drożdże do tego piwa?

 

Co do zasypu, rozważam zastąpienie 1 kg pilzneńskiego taką samą ilością cukru kandyzowanego oraz carapilsa specialem. Obawiam się jednak, że kolor będzie za ciemny. Może zrezygnować z czekoladowego?

Link to comment
Share on other sites

No to już sam sobie musisz odpowiedzieć czy chcesz robić piwa jak najlepsze, czy robić po kosztach. Do piwa o takiej mocy i tak najlepiej byłoby użyć gęstwy, wiec już cena drożdży rozkłada się na co najmniej 2 piwa.

Link to comment
Share on other sites

Można pójść w trochę bardziej wiejsko-przyprawowe klimaty i użyć T-58, jeżeli na pewno chcesz stosować suche? Powinny odfermentować głęboko, co pozytywnie wpłynie na wytrawność piwa. Może w zasypie zastąpić część słodu pilzneńskiego słodem klepiskowym, dla uwydatnienia słodowego charakteru?

Link to comment
Share on other sites

T-58 wcale mi tak głęboko nie schodziły, nie liczyłbym na wytrawnego quadrupla przy tych drożdżach.

 

Napisz skąd jesteś, może ktoś w twojej okolicy ma gęstwę na zbyciu. Jest zresztą odpowiedni wątek:

http://www.piwo.org/topic/4027-oddam-poszukuje-gestwe/

Link to comment
Share on other sites

jakbym się miał bawić w chmiele z NZ, to brałbym raczej Pacific Jade

 

Myślałem o Motuece ze względu na jej koneksje z Saazem

 

No i drożdże... Na S-33 belgijskości może być jak na lekarstwo

 

Na wlp 545 mnie nie stać. masz inny pomysł na drożdże do tego piwa?

 

Co do zasypu, rozważam zastąpienie 1 kg pilzneńskiego taką samą ilością cukru kandyzowanego oraz carapilsa specialem. Obawiam się jednak, że kolor będzie za ciemny. Może zrezygnować z czekoladowego?

W Belgach drożdże to podstawa , kupisz jedną saszetkę płynnych i możesz na nich robić piwa do zimy zaczynając od słabszych kończąc na powyższym projekcie

Link to comment
Share on other sites

Na wlp 545 mnie nie stać. masz inny pomysł na drożdże do tego piwa?

Drożdże do belgów to podstawa, na tych to będziesz miał Old Ale albo ewentualnie barleywina a nie BDSA.

Z suchych masz z Fermentisa T-58, i nowe Abbaye, z Danstar Belle Saison, nawet Blanche z Brewferma mogą być dobre.

 

I jak pisał Adamsky T-58 schodzą bardzo słabo, nawet raczej zbyt słabo do takiego piwa, ja na T-58 dodał bym z 10-20% cukru.

 

A tak w ogóle to zrezygnował bym z tych chmieli i chmielił najtańszymi (np Lubelski, Marynka, IUNGA) a kupił porządne drożdże płynne :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Szykuję się do BDSA.

Znalazłem przepis na klon Gulden Draak, wg. użytkowników forum pochodzący z Clone Brews.

Czy ktoś ma książkę i jest w stanie to sprawdzić?

http://hbd.org/brewsandviews/messages/15516/18763.html?1068047815

 

Zasyp

Pilzneński 13 lb 5,9 kg 67%

Pale ale 4 lb 1,8 kg 20,50%

Pszeniczny 1 lb 0,45 kg 5%

Crystal 65L 14 oz 0,40 kg 4,50%

Aromatic 4 oz 0,113 kg 1%

Cara Munich 3 oz 0,085 kg 1%

Biscuit 2 oz 0,057 kg 0,75%

 

Zacieranie

90 minut 66 °C

 

Warzenie

Brewers gold 1 oz 28 g '90

Clear candi sugar 0,5 lb 0,23 kg '90

Styrian Golding 0,25 oz 7 g '15

Mech irlandzki łyżeczka '15

 

BLG: 26-27

FG: 5-6,5

IBU: 26

ABV: 10,5

 

Alternatywnie rozważam klon Bernardusa.

Jakieś doświadczenia z tymi dwoma recepturami?

Link to comment
Share on other sites

Cześć

A jakie drożdże? Od nich powinno się zaczynać recepturę.

 

Wysłane z mojego Kruger Matz 0793 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

A jakie drożdże?

Jasne. Teraz na BPA rozgrzewam FM 26 Belgijskie pagórki czyli jak chcą internety ten sam szczep co Wyeast 3522 Belgian Ardenne.

Wspomniany powyżej przepis poleca Wyeast 1388 albo 3787, ale nie o to pytałem ;)

 

W tzw. międzyczasie znalazłem kolejny książkowy:

 

BDSA z Brewing Classic Styles - Jamil Zainasheff

OG: 24,4 | FG: 6 | ABV: 10,6 | IBU: 31

 

7 galonów - 26,5 l (a nawet więcej) filtratu o BLG=21 do warzenia

 

Zasyp:

6,8 kg pilzneńskiego

1,36 kg monachijskiego

0,45 kg Aromatic 20 L

0,45 kg CaraMunich 60 L

0,45 kg Special B 120 L

0,227 kg melanoidynowego 28 L

0,227 kg pszenicznego

 

Zacieranie: 67°C (60 minut?)

 

Warzenie: 90 minut - chmiel na 60 minut: 69 g Hellertau 4%AA

 

Mam na oku jeszcze kopię Brew like a monk, i jak dam radę z niej ściągnąć to też przepisze tutaj.

Ale pytania wciąż w mocy:

Czy ma ktoś Brew clones (w dowolnej formie) i może potwierdzić prawdziwość tego przepisu.

Ewentualnie wręcz robił wg niego piwo (a ja nie dotarłem do tego w zapiskach).

 

edit: książka znaleziona, przepis jak powyżej. Super.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.