Skocz do zawartości

Jak uzyskać lekką słodycz


Jakub M

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do pierwszej warki z własnej receptury (okolice Brown Ale) i chciałbym uzyskać lekką słodycz. Czy powinienem dodać odpowiedniego słodu karmelowego (którego konkretnie?), operować temperaturami, czy może jeszcze coś innego? Jak wy byście podeszli do tego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drugą opcją jest zakup np. ksylitolu i dodanie go podczas butelkowania. Wówczas jesteś w stanie idealnie dobrać słodycz, jaka będzie Ci odpowiadać i nie musisz skupiać się na zacieraniu aż tak bardzo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do uzyskania słodkiego piwa moim zdaniem należy zacząć od odpowiedniego chmielenia. Do tego odpowiednią gęstość początkową 14-15blg+. Zacieranie i dodatki jasnych slodów karmelowych w ostroznych ilościach. Inaczej uzyskasz oleiste ciężkie piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieźle, na cztery odpowiedzi cztery zupełnie inne porady :)

Wszystkie te rzeczy mogą mieć wpływ na słodkość w piwie, a jeszcze do tego zastosowane szczepy także mogą dać najróżniejsze odczucia i to nie tylko w kontekście głębokości odfermentowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.