Jump to content
Sign in to follow this  
micd84

Rozlew po lagerowaniu

Recommended Posts

Pierwszy raz lageruję piwo (Marcowe) i zastanawiam się jak przebiega rozlew po lagerowaniu? Rozumiem że na dnie zbierze się spory osad nie tylko drożdżowy, czy wygląda to mniej więcej tak jak po cichej fermentacji, jest on zbity czy luźny? Chodzi o to że nie wiem ile zostawić piwa na dnie żeby nie zlać z powrotem do butelek tego co się osadziło przez okres lagerowania.

I czy przed rozlewem dać się piwu trochę ogrzać czy nie robi to żadnej różnicy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im zimniejsze piwo w momencie rozlewania, tym mniej surowca do refermentacji potrzeba, więc przy jego wyliczaniu uwzględnij temperaturę.

 

Czy to oznacza, że jeśli prowadziłem fermentację w temperaturze 11 stopni, a lagerowałem w temperaturze 2 stopni, ale podczas rozlewu temperatura piwa wzrosła do 6 stopni, to przy obliczaniu zapotrzebowania na surowiec do refermentacji mam wziąć pod uwagę temperaturę 2 stopnie, 6 stopni czy może 11 stopni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podpinam się pod temat. Lageruje właśnie (jeszcze przez jakiś tydzień) w chłodziarce, która jest trochę felerna i potrafi ściąć piwo przy powierzchni. Ale ogólnie powinna chłodzić do ~2°C. Podczas rozlewania i dodawania surowca mam uwzględnić temperaturę piwa? czy otoczenia (20/23°C) w którym będę rozlewał? jeżeli piwa, to po przeniesieniu z chłodziarki temperatura będzie wzrastać, więc jak to uwzględnić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im zimniejsze piwo w momencie rozlewania, tym mniej surowca do refermentacji potrzeba, więc przy jego wyliczaniu uwzględnij temperaturę.

 

Czy to oznacza, że jeśli prowadziłem fermentację w temperaturze 11 stopni, a lagerowałem w temperaturze 2 stopni, ale podczas rozlewu temperatura piwa wzrosła do 6 stopni, to przy obliczaniu zapotrzebowania na surowiec do refermentacji mam wziąć pod uwagę temperaturę 2 stopnie, 6 stopni czy może 11 stopni?

 

Jeżeli jesteś pewny co do poprawności fermentacji to możesz przyjąć temperaturę 11 stopni, bo więcej CO2 się nie wytworzy, ale ja dla pewności przyjąłbym temperaturę rozlewu czyli 6 stopni, lepiej mieć mniej nagazowane piwo jak przegazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im zimniejsze piwo w momencie rozlewania, tym mniej surowca do refermentacji potrzeba, więc przy jego wyliczaniu uwzględnij temperaturę.

 

Czy to oznacza, że jeśli prowadziłem fermentację w temperaturze 11 stopni, a lagerowałem w temperaturze 2 stopni, ale podczas rozlewu temperatura piwa wzrosła do 6 stopni, to przy obliczaniu zapotrzebowania na surowiec do refermentacji mam wziąć pod uwagę temperaturę 2 stopnie, 6 stopni czy może 11 stopni?

 

Jeżeli jesteś pewny co do poprawności fermentacji to możesz przyjąć temperaturę 11 stopni, bo więcej CO2 się nie wytworzy, ale ja dla pewności przyjąłbym temperaturę rozlewu czyli 6 stopni, lepiej mieć mniej nagazowane piwo jak przegazowane.

 

Dzięki Kolego. Zwykle właśnie tak robię, ale rada udzielona przez Jake'a wydała mi się tak banalnie prosta, że zacząlem zastanawiać się na zmianą lokalizacji "linii rozlewniczej" mojego browaru. Grenlandia byłaby ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To znaczy według was, jeżeli piwo było poprawnie fermentowane w 11°C, to zawiera taką samą ilość CO2 w 2 °C i w 11 °C?

 

Przy naszych obliczeniach można tak założyć, choć na pewno będzie go więcej, ale nie na tyle więcej aby musieć w kalkulatorze wpisywać temperaturę lagerowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...