Skocz do zawartości

Żywot Jackiego


Jacki

Rekomendowane odpowiedzi

#48 Pale Ale

 

Skład:

- 4,0 kg. - Pilzneński

- 0,2 kg. - Biscuit

- 0,1 kg. - Crystal 120

- Citra 30g.

- Fuggles - 25g.

 

Modyfikacja wody:

- 20g. kwasu mlekowego

- łyżeczka gipsu

 

Zacieranie:

- 40 min. 62°C

- 20 min. 72°C

Wygrzew, filtrowanie/wysładzanie

 

Chmielenie:

- 20g. Citra na 60'

- 15g. Fuggles na 15'

- 10g. Citra i 10g. Fuggless na 5'

 

Otrzymałem nieznaną objętość (jakies 21l) przy 12°Blg

 

Brzeczka schłodzona do 30°C i odstawiona zatem można wyskoczyć na piwo :okey:

 

ps. śrutowanie zmoczonego słodu to masakra

 

edit:

09.VIII.2011 - Zabutelkowałem #47 Witbier (zszedł do 1,5°Blg) z dodatkiem 190g. cukru. Otrzymałem 43 butelki.

11.VIII.2011 - Zatarłem dwie garści słodu i zrobiłem starter dla połowy gęstwy. Jutro czas na dubbla.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 Coś Jak Dubbel

 

Skład:

- 4,00 kg. - pilzneński

- 0,25 kg. - Special B

- 0,15 kg. - Amber

- 0,10 kg. - Crystal 120

- 0,10 kg. - Biscuit

 

- 0,70 kg. - cukier kandyzowany (świeżo zrobiony)

- 0,15 kg. - rodzynki

 

- 30 g. - Challenger (6,6%)

- 15 g. - Styrian Goldings (4,4%)

 

- starter z gęstwy Wyeast Belgian Witbier (pokolenie 3)

 

Modyfikacja wody:

- 12 g. kwasu mlekowego

 

Zacieranie:

- 63°C - 25 min.

- 72-70°C - 45 min.

Zapomniałem o wygrzewie.

Filtracja/wysładzanie (błyskawiczne).

 

Chmielenie:

- Challenger na 60'

- Styrian Goldings na 15'

- rodzynki na 10'

- cukier na 10'

- łyżeczka mchu na 10'

 

Otrzymałem coś około 22l. ilość przy prawie 17°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#50 Emma

 

Skład:

- 4,00kg. - pilzneński

- 0,30kg. - carapils

- 0,20kg. - biscuit

- 0,10kg. - zakwaszający

- 0,50kg. - cukier

- 15g. - Nugget

- 15g. - Lubelski

- gęstwa Wyeast Belgian Witbier

 

Zacieranie:

- 60°C 20 min.

- 72-70°C 40 min.

Wygrzew/filtrowanie/wysładzanie

 

Chmielenie:

- Nugget na 60'

- łyżeczka mchu na 10'

- Lubelski na 5'

- cukier na 5'

 

Otrzymałem 21l. przy prawie 16°Blg

 

edit:

 

14.VIII.2011 - przelałem #48 na cichą przy 2°Blg

05.IX.2011 - Zabutelkowałem #48, wyszły 42 butelki. Do refermentacji użyłem 170g. cukru.

12.IX.2011 - #49 po miesiącu bez cichej poszedł do butelek z dodatkiem 178g. cukru. Otrzymałem 43 butelki. Piwo zeszło do 1,5°Blg. Zatem wyjdzie coś pod 8,5% alkoholu. Będzie pyszne na mrozy :-)

15.IX.2011 - #50 podobnie jak #49 po przedłużonej cichej poszła do butelek. Dodałem 150g. cukru. Otrzymałem 40 i poł butelki. Piwo zeszło do 1°Blg (zatem znów koło 8% alkoholu) - masakra :) Oj będzie to zima...

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#51 Spontaniczne (bez związku z fermentacją)

 

- 4,0 kg. Pilzneński

- 0,2 kg. Carapils

- 0,2 kg. Crystal 120

- 0,1 kg. Zakwaszający

 

- 20 g. Nugget (13,6%)

- 20 g. EKG (4,4%)

 

- gęstwa Wyeast Belgian Witbier

 

Zacieranie:

- 63°C - 15 min.

- podgrzewania 10 min.

- 71°C - 40 min.

- Wygrzew

 

Filtrowanie/Wysładzanie

 

Chmielenie:

- Nugget na 60'

- mech irlandzki na 10'

- EKG na 5'

 

Otrzymałem 22l. przy prawie 13°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#52 Pszenica by Andrew

 

Skład:

- 2,50 kg. Pilzneński

- 1,70 kg. Pszeniczny

- 0,20 kg. CaraHell

- 0,10 kg. Zakwaszający

- i dodatkowo:

- 50 g. Carawheat

- 50 g. Biscuit

 

- 33 g. Fuggles (4,5%)

- 33 g. Cascade (6,2%)

- US-05

 

Zacieranie:

- 65-66°C - 60'

- 72°C - 5'

- mashout

 

Filtrowanie/wysładzanie...

 

Chmielenie:

- po 15g. na 60 min.

- po 18g. na 10 min.

- na 10 poszedł też mech irlandzki (z przyzwyczajenia - po wsypaniu się zorientowałem - będzie dobrze)

 

Otrzymałem coś około 23,5-24 (jutro się przekonam) litrów, 12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Nie wiem jak to nazwać, miał być bitter wyszło coś.

 

Skład:

- 3,00 kg. - Pilzneński

- 0,32 kg. - Crystal 120

- 0,10 kg. - Zakwaszający

- 0,06 kg. - Biscuit

- 0,06 kg. - Pszeniczny Czekoladowy

 

- EKG - 55g.

- US-05

- łyżeczka gipsu i mchu

 

Zacieranie:

- 67°C - 75'

- wolne podgrzanie do 76°C

 

Filtrowanie/wysładzanie...

 

Chmielenie:

- 25g. na 60'

- 15g. na 30'

- 15g. wyłączając gaz pod kotłem

 

Otrzymałem ~20l. przy 11,5°Blg

 

Zadane na gęstwę po przelaniu na cichą #52.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#54 Sen (piwo w stylu pszenicznym)

 

Skład:

- 2,50kg. - pszeniczny

- 2,00kg. - pilzneński

- 0,30kg. - carahell

- 35g. - Cascade (6,3%)

- WB-06

 

Zacieranie:

- 44°C - 70' - sam pszeniczny

- 63-62°C - 20'

- 72-71°C - 40'

- wygrzew

 

Chmielenie:

- 15g. na 60'

- 10g. na 15'

- 10g. na 2'

 

Otrzymałem jakieś 21-22l (jeszcze nie przelałem) przy lekko ponad 13°Blg. Trzeba jednak było litra więcej wysłodzić.

 

Edit:

01.XI.2011 - Zabutelkowałem #51 (warka nie była przelewana na cichą). Nie zmierzyłem Blg - strzelam, że 2. Dodałem 144g. cukru, otrzymałem 42 butelki.

03.XI.2011 - Zabutelkowałem #52. Warka zeszła do 2°Blg, poszła do butelek z dodatkiem 170g. cukru. Otrzymałem 44 butelki.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#55 Mild (?) Kawowy

 

Skład:

- 2,90 kg. - Pilzneński

- 0,15 kg. - Carared

- 0,15 kg. - Special B

- 0,13 kg. - Pszeniczny karmelowy

- 0,10 kg. - Carafa I

- 0,10 kg. - pszeniczny

- 0,056 kg. - Czekoladowy

- 0,075 kg. - Czekoladowy pszeniczny

- 0,10 kg. - Kawa mielona

 

- EKG (6,5%) - 31 g.

 

- S-04

 

Zacieranie:

- 67°C - godzina (w połowie mały wypadek i w jakieś 4 min. poszło do 75, szybka reakcja z zimną wodą i znów 67 - zapomniałem wyłączyć palnika) - bez p-alonych

- próba jodowa - ok (na szczęście)

- 72°C - 5 min. (z palonymi)

- Wygrzew

 

Filtrowanie/wysładzanie...

 

Chmielenie 70 min.:

- 23g. na 60 min

- łyżeczka mchu na 10 min.

- 8g. na 5 min.

- kawa w ostatniej minucie

 

Otrzymałem jakieś 21l. przy 11°Blg

Już wiem, że z pianą będzie kiepsko ;)

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No trudno, jakoś tak się zasugerowałem przepisem Scoobiego na Espresso Stout, gdzie to napisał, że "wsypuje suchą mieloną kawę prosto do kotła warzelnego".

Jak się może odbić w smaku obecność tanin?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to zobaczę w praniu jak to wyjdzie. Zazwyczaj pijam długo parzoną i mocną herbatę, więc ciężko mi wyodrębnić ten akurat smak, chociaż coś mi po głowie chodzi. Chyba nie będzie tragedii.

 

 

Edit:

6.XI.2011 - zabutelkowałem #53 z dodatkiem 100g. cukru. Piwo zeszło do 1°Blg. Otrzymałem 39 butelek i szklaneczkę.

8.XI.2011:

- zabutelkowałem #54 z dodatkiem 180g. cukru. Piwo zeszło do 2°Blg. Otrzymałem 41 butelek i szklankę.

- przelałem na cichą #55 przy 3,5°Blg

- otworzyłem testową butelkę #51 (które celowałem w Belgian Pale Ale czy coś w ten deseń) - bardzo mi smakuje, w końcu po wielu eksperymentach znalazłem jakiś odpowiedni balans.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 otworzona testowa butelka potwierdza to co poczułem wypijając szklaneczkę z butelkowania. Kwas. Smak octowy.

 

W jaki sposób wyczyścić butelki po tej warce aby się nadawały? Czy może je wyrzucić?

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak na marginesie to zdenerwowałem się, 2:0 w plecy z Włochami i kwas. Musiałem coś złapać podczas napowietrzania/dodawania gęstwy - piwo z pokolenia wcześniej jest ok. Pierwszy taki wyraźny kwas w moim piwowarstwie. Aj, a miało być na Andrzejki :smilies:

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie rób tego złego. Zamknij rozdział, wylej gęstwy, wyrzuć drobny sprzęt, resztę zalej wybielaczem i zacznij od stanu "zero".

 

Właśnie spojrzałem, że do Sokółki mam tylko 217km. Mazowieckie Piwowarskie Pogotowie Motywacyjne może Cię nawiedzić, jeżeli tylko potrzebujesz pomocy. ;)

Edytowane przez zgoda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zasadzie masz rację. Zakażenie przeniosłem z gęstwą. Zdarza się, trzeba bardziej przyłożyć się do dezynfekcji. Nie ma co się poddawać, w końcu parę bardzo smacznych piwek udało mi się uwarzyć.

 

edit:

19.XI.2011 - Zabutelkowałem #55 bez sprawdzania Blg z dodatkiem 100g. cukru. Wyszło 40 butelek.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nowy rok, nowe rozdanie.

Na rozgrzewkę:

 

#56 Pale Ale

Skład:

- 3,70kg. - pilzneński

- 0,25kg. - pszeniczny

- 0,15kg. - Caraamber

- drożdże S-04

Zacieranie:

- 63 °C - 45'

- 72 °C - 15'

- Wygrzew, filtrowanie, wysładzanie.

Do chmielenia poszło jakieś 27l.

 

Chmielenie 65'

- 30g. Challenger (6,6%) na 60'

- 15g. Challenger (6,6%) na 30'

- 10g. Fuggles (4,4%) na 15'

- 10g. Fuggles (4,4%) na 7'

- mech irlandzki na 5'

- 10g. Fuggles (5,1%) na 1'

 

Wyszło prawie 22l przy prawie 12 °Blg.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.