Skocz do zawartości

Żywot Jackiego


Jacki

Rekomendowane odpowiedzi

#18 Irish Red Ale

 

- Pale Ale - 2,7kg

- Monachijski - 0,8 kg

- Carared - 0,4 kg

- Jęczmień palony 50g. (dodany przy filtrowaniu/wysładzaniu)

 

Chmiel:

- Marynka - 20g.

- Lubelski - 26g.

 

Drożdże:

S-04

 

Zacieranie:

62°C - 40 min.

72°C - 30 min.

 

Podgrzanie, filtracja i wysładzanie...

 

Chmielenie 70'

- w 10' Marynka

- w 50' - 5g. Mech irlandzki

- w 65 Lubelski

 

 

Uzyskałem prawie 21,5l przy mniej więcej 11,2°Blg

 

ps. w smaku za mało goryczki, ale w sumie celowałem w dolny zakres stylu, więc raczej powinno być ok :smilies:

 

edit:

29.III.2010

#17 zabutelkowany z dodatkiem 170g. glukozy. Ostatecznie zszedł do 3°Blg. Wyszło 41 butelek.

#18 przelany na cichą przy 3°Blg.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#19 Irish Red Ale

 

- Pale Ale - 3,3kg

- Monachijski - 1 kg

- Carared - 0,5 kg

- Jęczmień palony 50g.

 

- Challenger 30g

- Fuggles 30g

 

Zacieranie infuzyjne - 60 min. w 67°C

 

Chmielenie 70 min.

- Challenger po 10'

- 5g. mchu irlandzkiego na ostatnie 15'

- Fuggles na ostatnie 5'

 

Uzyskałem 20l 13,5°Blg

 

edit:

7.IV.2010 - zabutelkowałem #18 z dodatkiem 170g glukozy (piwo na cichej zeszło do 2°Blg), wyszło 41 butelek

7.IV.2010 - przelałem #19 na cichą, Blg nie sprawdzałem

 

edit:

20.IV.2010 - zabutelkowałem #19 z dodatkiem 160g. glukozy. Piwo zeszło do 4,5°Blg wyszło 38 butelek

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

W końcu po półrocznej przerwie udało się wrócić. Browar zyskał nowe sprzęty: śrutownik, chłodnicę i nową kuchenkę (palnik wok 3,3kW)

 

#20 Pszeniczka (bo najszybciej zdatna)

 

2,5 kg. jasnego pszenicznego

2,0 kg. pilzneńskiego

250 g. Carahell

Chmiel Lubelski 35g.

Drożdże WB-06

 

43°C - tylko pszeniczny - 60 min. (tak wyszło, bo się okazało, że mam kupę rzeczy nie przygotowanych)

63°C - 30 min.

72°C - 40 min. (próba była pozytywna już po 30 min.)

Mash out

 

Filtracja i słodzenie jak zwykle bajeczne :smilies:

 

Chmielenie 65'

15 g. w 5'

10 g. w 45'

10 g. w 60'

 

Uzyskałem jakieś 20l o jakiś 12,5°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

Palnik ten jest na płycie Bosha (modelu nie pamiętam, ale nic wyszukanego, zwykła płyta czteropalnikowa). Płytę specjalnie wybierałem pod kontem warzenia. Oryginalne zastosowanie to oczywiście wok, ale idealnie się nadaje pod gar. Jako, że wcześniej miałem strasznie starą i mało wydajną kuchenkę, to różnicę widzę niesamowitą. Woda do wysładzania, zagotowanie po słodzeniu - bardzo szybko. Podczas chmielenia miałem ustawioną moc tego palnika na minimum i pięknie bulgotało, wręcz otwierałem na chwile okno, bo bałem się że zaraz mi wyskoczy. Cóż, teraz by się przydał delikatnie większy gar (ten co mam to chyba 29l)...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 Coś jak Koźlak pszeniczny

 

- 3,1kg - Monachijski

- 2,5kg - Pszeniczny

- 0,5kg - Pszeniczny karmelowy

- 0,5kg - Melanoidowy

- 0,1kg - Carafa I

 

- 65g. Lubelski

 

- WB-06

 

Zacieranie:

 

43°C - 35 min. - same pszeniczne

62°C - 60 min. - wszystko bez Carafa

72°C - 50 min.

dodany Carafa

Mash out

 

Filtrowanie i wysładzanie - szło jak krew z nosa, lekko ponad godzinę.

 

Chmielenie 65 min.

- 50g. w 5 min.

- 15g. w 60 min.

 

Drożdże zadane w 25°C .

 

Wyszły 22l 16,5°Blg

 

ps. Około godziny 5 obudziła mnie salwa z rurki fermentacyjnej. Szybko drożdżaki zaczęły pracować.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#22 Nuke Ale

 

- 4,0kg - Pale Ale

- 0,5kg - Caraamber

- 50g. - Carafa I

 

- Marynka 50g

- Fuggles 30g.

 

- US-05

 

Zacieranie infuzyjne

~66°C - 60 min.

Mash-out

 

Filtrowanie, wysładzanie...

 

Chmielenie 65 min.

- 50g. Marynka w 5'

- 20g. Fuggles w 61'

(10g. Fuggles pójdzie na cichą fermentację)

 

Otrzymałem 21l, prawie 13,5°Blg. Drożdże po rehydratacji zadane do brzeczki o temp. 25°C.

 

 

edit:

25.X.2010, zabutelkowałem #20 pszeniczne. W burzliwej zeszło do 2°Blg. Poszło w butelki z dodatkiem 160g glukozy, wyszło 38 butelek.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#23 Red Rocket :)

 

- 3,00 kg. - Pale Ale

- 1,00 kg. - Monachijski

- 0,25 kg. - Melanoidowy

- 0,40 kg. - Carared

 

- 25g, - Marynka

- 25g. - Fuggles

 

- drożdże S-04

 

Zacieranie infuzyjne - 60' w 67°C

Mash out, filtrowanie, wysładzanie + 50g. palonych ziaren jęczmienia.

 

Chmielenie 65':

- Marynka na 60 min.

- Mech irlandzki na 15 min.

- Fuggles na ostatnie 3 min.

 

 

Właśnie się chłodzi. Całkiem niezły czas zważywszy na to, że pracę kończę o 17 (co prawda do domu mam jakieś 200m)

 

Wyszło coś koło 22l przy 12,5°Blg

 

edit:

03.XI.2010

- do butelek (z dodatkiem 185g glukozy) poszła warka #21, zeszła do 2,5°Blg. Wyszły 42 butelki i szklaneczka :)

- #22 poszła na cichą z dodatkiem 10g. Fugglesa (planowana cicha 10 dni).

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#22 poszła do butelek z dodatkiem ok. 155g glukozy. Blg nie zmierzyłem, zapomniałem ;)

Cicha miała trwać 10 dni, ale po przelaniu na cichą w rurce znów pojawił się ruch i skończył się dopiero przedwczoraj.

Wyszło 40 pełnych i pół butelki.

 

#23 13 dzień na cichej. Też się pojawił ruch i jeszcze widać delikatnie wypycha wodę. Myślę, że wtorek-środa pójdzie do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#24 Red Rocket 2 (bo tylko takie surowce mi zostały)

 

- 3,20 kg. - Pale Ale

- 1,00 kg. - Monachijski

- 0,25 kg. - Melanoidowy

- 0,40 kg. - Carared

 

- 30g, - Marynka

- 25g. - Fuggles

 

- drożdże S-04

 

Zacieranie infuzyjne - 60' w 67°C

Po tym czasie dodałem 50g. palonego jęczmienia.

Mash out, filtrowanie, wysładzanie

 

Chmielenie 65':

- Marynka na 60 min.

- Mech irlandzki na 15 min.

- Fuggles na ostatnie 5 min.

 

Wyszło około 20l. przy 14°Blg

 

ps. #23 nadal na cichej (no już chyba prawie miesiąc) i nadal jest ruch w rurce - zaglądałem dzisiaj i wąchałem - wszystko w porządku.

 

Edit:

11.XII.2010

#23 poszła w końcu do butelek przy 3°Blg z dodatkiem 160g. glukozy. Wyszło równiutko 40 butelek.

#24 przelana na cichą przy 5°Blg

Może jeszcze pośrutuję...

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#25 Back In Black - wersja dostosowana. Piwo oparte na recepturze Scoobiego Back In Black - American Stout z drobną zamianą.

 

- 4,3 kg - Pale Ale

- 0,4 kg - Caraaroma (w oryginale Crystal 120)

- 0,4 kg - Czekoladowy

- 0,4 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne

- 0,1 kg - palone ziarno jęczmienia

 

Chmiel:

- Simcoe (12,2%) - 30g. (w oryginale 30g. Chinook 11%)

- Cascade (4,6%) - 90g. (w oryginale 90g Cascade 5%)

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie infuzyjne w 65-66°C

- 60 min.

Dodany słód czekoladowy i palone ziarno.

Wygrzew, filtrowanie i wysładzanie.

Szło jak krew z nosa - możliwe, że za drobno ześrutowałem

 

Chmielenie:

- 30g. Simcone - 60'

- 30g. Cascade - 45'

- 30g. Cascade - 20'

- mech irlandzki 10' (a co!)

- 30g. Cascade - 5'

 

Objętości 21,5l oraz 15,5°Blg

Według przepisu - 20l., 14,9°Blg , 69 IBU.

 

Już teraz widzę, że wyszło za jasne. Piwo jest bardzo-ciemno brązowe a nie czarne. Czy to może być spowodowane późnym dodatkiem czekoladowego i palonych ziaren? Beersmith pokazuje czarność ponad styl (EBC powprowadzane z etykiet)

 

 

edit:

28.XII.2010

#24 - zabutelkowana z dodatkiem 140g. glukozy. Wyszło 39 butelek. Pio na cichej nic nie zeszło, czyli stanęło na 5°Blg

#25 - poszło na cichą przy 5,5°Blg, kolor się jakby poprawił, zatem faktycznie jest tak jak napisano w wątku http://www.piwo.org/forum/t4463-Ciemnienie-piwa-po-fermentacji-cichej.html

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 Mild 'Luna' - najdokładniej jak mogłem oparłem się na przepisie Makarona :)

 

Słody:

- 2,80 kg - Pale Ale

- 0,25 kg - Caraaroma (w oryginale Crystal)

- 0,20 kg - Czekoladowy

 

Chmiel:

- 18 g - Northdawn 9,6%AK (w oryginale 20g. Northern Brewer 7%)

 

Drożdże:

- S-04 (w oryginale Gęststwa London III)

 

Zacieranie:

- 70' w 68°C (Pale Ale i Caraaroma)

- dodanie czekoladowego, wygrzew, filtrowanie i słodzenie (błyskawiczne)

 

Otrzymałem 21l., 10°Blg

Drożdże zadane w 20°C

 

edit:

8.01.2011 - przelane na cichą przy 5°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#27 na podstawie Scooby?s House Ale, dzięki Scooby

 

Słody:

- 4,40 kg - Pale Ale

- 0,40 kg - Monachijski

- 0,25 kg - Caraamber (w oryginale Crystal 40)

 

Chmiele:

- 25g. - Nugget 12,8% (w oryginale Centennial)

- 56g. (+28g. na cichą) - Cascade

 

Drożdże - US-05

 

Zacieranie infuzyjne w 67°C

Chmielenie:

- Nugget na 60'

- 28 g. Cascade na 15'

- 28 g. Cascade na 5'

 

Otrzymałem nieznaną objętość przy 14,5°Blg

Przelałem do ferm. bez podziałki. Na oko (patrząc po tym co było w garnku) to jest gdzieś 21l.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 Mild podczas cichej (7 dni) nie zszedł nic z 5°Blg zatem dzisiaj poszedł do butelek z dodatkiem 100g glukozy (w przepisie było 50g, ale bałem się tak małej ilości). Otrzymałem 42 butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj:

- Zabutelkowałem #25 Back In Black przy 5°Blg z dodatkiem 160g. glukozy. Nie zaszło zbyt nisko, ale chyba po 3 tyg. cichej, na której zeszło tylko o 0,5°Blg, nic złego się nie stanie.

- Przelałem na cichą #27 przy 4°Blg (w uzupełnieniu do wpisu o warzeniu - 20,5l.)

- Ześrutowałem na dzisiaj ;)

 

Warka #28 My Way

http://www.youtube.com/watch?v=jrx6H8HDNCQ

 

- 4,5kg. - Pale Ale

- 0,5kg. - Amber

- 50g. - Czekoladowy

- 50g. - Palone ziarno jęczmienia

 

- Simcoe 18g.

- Cascade 27g.

 

- US-05

 

Zacieranie:

- 60 min. Pale Ale i Amber w 67°C

- podgrzanie do 72°C , próba jodowa, dodane czekoladowy i palony jęczmień

- wygrzew, filtracja, wysładzanie (ciągłe woda 80°C )

 

Gotowanie 70 min.

- Simcoe na 60'

- 12g. Cascade na 15'

- 5g. mchu irlandzkiego na 10'

- 15g. Cascade na 5'

 

Otrzymałem 22l. przy prawie 15°Blg

(zaskakuje mnie wydajność w ostatnim czasie...)

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 Devil In Disguise

http://www.youtube.com/watch?v=jvJjAIkvZCI

 

- 5,0kg. - pilzneński

- 0,5kg. - monachijski

 

- 25g. Simcoe

- 20g. Tettnanger

 

- S-33

 

Zacieranie:

- 52°C 10 min.

- 64°C 40 min.

- 72°C 30 min.

Wygrzew, filtracja i wysładzanie.

 

Chmielenie 65min.

- Simcone - 60 min.

- 5g mchu irlandzkiego - 10 min.

- Tettnanger - 10 min.

 

Uzyskałem coś koło 20l. (znów fermentator bez podziałki) 15°Blg. Wysłodziłem dodatkowe 2l, które za kilka dni zmieszam z 1kg. cukru i dodam do piwa. Będzie zatem 18-19°Blg jeśli się gdzieś nie mylę.

 

edit:

24.I.2011

0,4kg. cukru skarmelizowałem i wraz z 0,6kg cukru zmieszałem z tymi pozostałymi 2 litrami wysłodzin. Zagotowałem, schłodziłem godzinę na mrozie i do fermentatora.

 

edit:

27.I.2011 #28 poszła na cichą, zapomniałem sprawdzić Blg :smilies:

 

edit:

31.I.2011

#27 rozlana do butelek z dodatkiem 160g. glukozy. Zeszła do 4°Blg, otrzymałem 40 butelek.

#29 powędrowała na cichą przy 4°Blg - okazuje się, że jest 22l. Smakuje obiecująco.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#30 Imbirowe

 

- 4,0 kg. Pilzneński

- 0,3 kg. Caraaroma

- 0,4 kg. Płatki owsiane błyskawiczne

- 0,5 kg. cukier (kandyzowany, kolor tak na niewprawne oko 40-60 EBC, ale to raczej ciężko ocenić, pewne jest że był bardziej miedziany niż złoty)

 

- 17 g. Nugget

- 25 g. Tettnang

- 70 g. świeżo utartego korzenia imbiru (dziwne, przed utarciem warzył 100g. - nieważne)

 

- S-33

 

Zacieranie:

- 52 C - 10 min. (wszystko oprócz cukru)

- 64 C - 40 min.

- 72 C - 30 min.

- Próba jodowa, wygrzew, filtracja, wysładzanie (niezbyt przyjemne, chyba za dużo wody nad młótem, wszystko stanęło po kilku litrach i jakoś z bólem dotrwałem do końca)

 

Gotowanie/chmielenie - 90 min.

- 30 pierwszych minut - odparowywanie (zagapiłem się i wyszło po słodzeniu litr-dwa więcej niż chciałem)

- Nugget na 60 min.

- cukier - na 25 min.

- Imbir na 15 min.

- jakieś 2-3g. mchu irlandzkiego na 15 min.

- Tettnang na 10 min.

i do chłodzenia...

 

Tym razem zawczasu przygotowałem podziałkę na fermentatorze ;)

Zatem wiem, że uzyskałem 20 l. przy 15°Blg.

 

edit:

09.II.2011

- #30 poszło na cichą przy 4°Blg

 

11.II.2011

- Zabutelkowałem #28 My Way (zaszła do 3,5-4°Blg) z dodatkiem 140g. glukozy. Wyszły 43 butelki.

- Zabutelkowałem #29 Devil In Disguise (zaszła do 3,5-4°Blg) z dodatkiem 140g. glukozy. Wyszło 42,5 butelki.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#31 Pszeniczka

 

Surowce:

-2,00 kg. słód pszeniczny

-2,00 kg. słód pilzneński

-0,25 kg. Carahell

 

Chmiel:

- Cascade - 22g.

 

Drożdże - WB-06

 

Zacieranie:

- 44°C - 60 min.

- 63°C - 30 min.

- 72°C - 40 min.

- Wygrzew

 

Filtracja, słodzenie - nie za szybkie, ale sprawne.

 

Chmielenie 65 min.:

- 15 g. na 60 min.

- 7 g. na 15 min.

 

Otrzymałem 20 l. przy 13,2°Blg

 

Przelałem do fermentatora i tymczasowo wystawiłem na balkon, zimno strasznie (według pogodynki -19°C ), niech troszkę zejdzie z 23°C i wtedy wniosę i zadam drożdże (właśnie się uwadniają). Mieszkanie za chwilę też solidnie przewietrzę co by mieć jakieś 18-19°C.

 

edit:

25.II.2011 - zabulelkowałem #30 imbirowe (zeszło do 3°Blg) z dodatkiem 160g. cukru. Wyszło 41 butelek i łyczek. Aromatów imbirowych nie stwierdzono :smilies:

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#32 Under Pressure (bo od rana mi po głowie chodził)

 

- 3,5 kg - pilzneński

- 0,45kg - Caraamber

- 20 g. Simcoe

- 18 g. Fuggles

- US-05

 

Zacieranie:

- 52* - 10'

- 62* - 50'

- 72* - 20'

Wygrzew, filtrowanie i wysładzanie (w miarę sprawnie, zwłaszcza, że ześrutowałem dość drobno)

 

Chmielenie 65':

- 20g. Simcoe na 60'

- 8g. Fuggles na 15'

- Mech irlandzki na 15'

- 10g. Fuggles na 4'

 

Uzyskałem prawie 22l. przy 12,3°Blg

 

 

edit:

27.II.2011 - zabutelkowałem #31 pszeniczne. 170g. cukru, 40 butelek. Zeszło do 2°Blg

28.II.2011 - drożdże na #32 podeszły pod samo wieko, tak jeszcze nie miałem...

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 Tłusta ćwiartka -piwo warzone wczoraj i dzisiaj :)

 

Skład:

- 3,90kg. - Pilzneński

- 0,10kg. - Caraaroma

 

- 20g. Nugget

- 18g. Styrian Goldings

 

- S-04

 

Zacieranie:

- 52°C' 10 min.

- wrzątek i 62°C 40 min.

- 72°C 30 min.

- Wygrzew, filtracja, słodzenie

 

Chmielenie 1 - 65 min.

- Nugget na 60 min.

- 10g. Styrian Goldings na 10 min.

 

Potem było schłodzenie i przelanie, ponieważ ćwiartka była już mocno zaawansowana więc dalszy ciąg nastąpił dzisiaj.

Raczej nie zachowałem sterylności w końcowej fazie wczorajszej (nic nie wskazuje na dezynfekcję fermentatora, wężyka), drożdży też nie zadałem, zatem dzisiaj zagotowałem jeszcze raz.

Gotowanie: 10 min.

- 8g. Styrian Goldings na 10min.

- 4g. Mchu irlandzkiego na 10min.

 

Chłodzenie, przelewanie i napowietrzanie. Uzyskałem 20l. przy prawie 12,5°Blg. Drożdże zadane w 24°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 The Song of the Sun

http://www.youtube.com/watch?v=Lqm9o7q2pNo

 

Skład:

- 3,5kg. Pilzneński

- 0,5kg. Pszeniczny

 

- 20g. Northdown

- 20g. Tettnagen

 

- Gęstwa z US-05 (taki mój pierwszy raz, w ramach przyuczania się do gęstw)

 

Zacieranie:

- 63°C -> 62°C - 30 min.

- 73°C -> 72°C - 30 min.

 

Wygrzew, filtracja, wysładzanie.

 

Chmielenie 65 min.:

- Northdown na 60 min.

- 10 g. Tettnang na 15 min.

- 4 g. Mech Irlandzki na 10 min.

- 10 g. Tettnang na 2 min.

 

dygresja:

# 32 przelane na cichą - nie sprawdziłem Blg.

Pierwszy raz miałem warstwę piany z US-05 przy przelewaniu. Podczas burzliwej obawiałem się, że mi wyjdzie z fermentatora.

Gęstwę zebrałem, z lekka przemyłem i dodałem do #34 w okolicy 23-24°C

/dygresja

 

Otrzymałem 21,5 litra przy 12°Blg

 

ps. Nowa butla z gazem na tę warkę. Na poprzedniej butli uwarzyłem 9. (notatka ku pamięci)

 

edit:

15.III.2011

Na cichą poszły: #33 (2°Blg), #34 (2,5°Blg)

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#35 Something

http://www.youtube.com/watch?v=iz-_S-v2p6s

 

Skład:

- 2,5 kg. - Pilzneński

- 0,5 kg. - Pszeniczny

- 0,5 kg. - Karmelowy jasny

- 15 g. - Nugget

- 15 g. - Cascade

- S04

 

Zacieranie:

Miało być 20 w 62 i 40 w 72, ale coś poknociłem w obliczeniach zatem wyszło tak:

- 60' - 67°C

- 10' - 72°C

- Wygrzew

 

Filtrowanie/wysładzanie itp.

 

Chmielenie:

- Nugget na 60'

- Cascade na 3'

 

Uzyskałem 19,5l. przy prawie 12°Blg

 

Piwo ma być rozgrzewką dla drożdży przed czymś w stylu RISa

 

 

edit:

23.III.2011

#32 poszła do butelek przy °Blg < 2. Wyszły 43 butelki, dodatek cukru 140g. Piwo kilka dni temu potraktowałem żelatyną.

 

26.III.2011

#25 BUUUUM! pospuszczałem delikatnie gaz.

 

29.III.2011

#33 zabutelkowana z dodatkiem 130g. cukru. Warka zeszła do 2°Blg, otrzymałem 38 butelek i szklaneczkę :).

#35 przelana na cichą bez pomiaru gęstości. Gęstwa zebrana.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 U Nas Cziornych Nietu

 

Skład:

- 6,0 kg. (w porywach do 6,2) - pilzneński

- 0,5 kg. karmelowy

- 0,4 kg. płatki owsiane błyskawiczne

- 0,4 kg. płatki jęczmienne błyskawiczne

- 0,2 kg. czekoladowy

- 0,2 kg. czekoladowy pszeniczny

- 0,02 kg. palone ziarno jęczmienia - zaskoczenie, bo byłem pewien, że mam więcej, zatem dodatkowo:

- 0,1 kg. Carafa I

- 0,1 kg. palone ziarno pszenicy

- 0,0 kg. cukier - bo drogi ;-)

 

- 40g. Nugget

- 35g. Northdown

 

Zacieranie:

- 62°C - 40 min.

- 72°C - 30 min. + czarne składniki + 10 min.

- wygrzew

 

Filtrowanie/wysładzanie - do 27-28 litrów. (godzina, śrutowałem dość grubo z obawy o tempo)

Gotowanie 60 min. celem odparowania nadmiaru (cel: zagęszczenie)

+ Chmielenie 60 min:

- Nugget na 60 min.

- 20 g. Northdown na 30 min.

- 15 g. Northdown w ostatniej minucie

 

Otrzymałem coś około 20l (tak na oko, patrząc na fermentator i chmieliny) przy 21,4°Blg

Zadane gęstwą s-04 (jakieś 200-250 ml.) z poprzedniej warki.

 

31.III.2011

godzina 8:45 - piana 10l., drożdże wychodzą na spacer rurką :-)

 

03.IV - Zabutelkowałem #34. Zeszło do 2°Blg. Dodałem 130g cukru, wyszły 43 butelki.

- #36 ma 8°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.