Skocz do zawartości

Żywot Jackiego


Jacki

Rekomendowane odpowiedzi

#81 Pszeniczny Ale

 

- 2,50kg. - Pale Ale

- 2,00kg. - pszeniczny

- 0,50kg. - monachijski

- 0,15kg. - Crystal

- 0,20kg. - zakwaszający

- gęstwa US-05

 

Zacierania:

- 60 min. 68-64°C

- 5 min. 72°C

- wygrzew

 

Chmielenie 70 min.:

- na 65 min. chmiel z ciechej po #79

- 20g. Iunga na 60 min.

- 20g. Cascade na 15 min. (7,7%)

- 20g. Cascade na 2 min.

 

Otrzymałem 23l, 13,5°Blg. Nie wiem co wyjdzie z tego eksperymentu chmielowego ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Piwko dotarło w dobrym stanie, czekam z degustacją aż się ponownie sklaruje. Wczoraj nie wytrzymałem i jedno wypiłem, ale mam taki katar, że z poważnym opisem poczekam na następne. Na razie tyle, że jest bardzo smaczne i ma ciekawy zapach. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety podupadłem na zdrowieu i przez jakiś czas nie mogłem wychodzić z domu a planowałem wysłać jak najświeższe. Smacznego i na zdrowie!

 

edit:

 

10.06.2014 #80 RIS - wkońcu zabutelkowałem :-) Zszedł do 6°Blg, dodałem 100g. cukru. Otrzymałem 43 butelki, mam nadzieję że nagazują się do zimy.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

06.10.14

#82 Sunny Wheat

- 2,70kg Pale Ale

- 1,80kg Pszeniczny

- 0,25kg Monachijski

- 0,11kg Crystal 120

- 0,10kg zakwaszający

- 40g. Iunga

- 40g. Cascade

- US-05

 

Zacieranie: 60 min. w 68~66°C, podgrzanie do 72°C. Filtrowanie/wysładzanie.

 

Chmielenie:

- po 20g. na 60 min.

- po 20g. na 10 min.

 

Otrzymałem 22l. przy 12°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#83 Single Hop Citra

 

- 3,00kg. Pale Ale

- 1,00kg. Monachijski

- 0,20kg. Crystal

- 0,10kg. Zakwaszający

- 0,05kg. Carawheat

- 0,50kg. cukier

 

Zacieranie godzinę w 67°C. Wygrzew.

Chmielenie Citra 13,6%:

-40g. na 60'

-20g. na 15'

-20g. na 3'

-20g. pójdzie na cichą

 

Otrzymałem 23l. 13,5°Blg

 

PS. zabutelkowałem #82 z dodatkiem 4g. cukru na butelkę. Blg nie sprawdziłem, ale przy zlewaniu na cichą dwa ty. temu było 3

 

edit:

14.XI.2014 - #83 poszło na cichą z dodatkiem 20g. Citry. Piwo zeszło do 2°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#84 (z dnia 20.XI.2014) Stout Owsiany

 

Skład:

- 3,00kg. Pale Ale

- 0,80kg. Płatki owsiane błyskawiczne

- 0,20kg. Czekoladowy

- 0,11kg. Carafa III

- 0,14kg. Palony jęczmień

 

- Iunga 45g. 11%

- gęstwa US-05

 

Zacieranie:

- około 67°C jasne składniki przez 60'

- 72°C + ciemne 10'

- wygrzew/filtrowanie/wysładzanie

 

Chmielenie 70':

- 30g. na 60'

- 15g. na 10'

 

Otrzymałem 25l przy 11,5°Blg - dobra bardzo wydajność ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#85

 

- Pale Ale - 3,80kg

- Zakwaszający - 0,20kg

- Crystal 0,20kg

- Czekoladopwy 0,03kg

- Monachijski 0,30kg

- Płatki owsiane błyskawiczne 0,40kg

- Cukier 0,40kg

- Iunga 11% 70g

- Pacyfica 50g

 

Zacieranie:

-67-65°C przez godzinę

-wygrzew

 

Chmielenie:

- 50g. Iunga na 60'

- 20g. Iunga na 20'

- 15g Pacyfica na 15'

- 15g Pacyfica na 5'

- 20g Pacyfica na wyłączenie palnika

 

Otrzymałem 23l przy 13,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#86

 

- 3.0kg Pale Ale

- 0.5kg Pszeniczny

- 0.ileś zapewne jakieś 200g Carmel Wheat

- 0.4 Płatki owsiane błyskawiczne

- 0.2 Caramunich

- 0.1 Zakwaszający

- 0.4 cukier

 

Zacieranie:

67-65°C - godzina

wygrzew

 

Chmielenie

- 20g. Iunga na 60'

- 25g. Simcoe na 60'

- 20g. Simcoe na 15'

- 30g. Simcoe na 1 min.

 

Otrzymałem 23l. przy 12,5°Blg

 

Tak jak i poprzednio poswzły US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

#87 Red Irish Ale

 

- 3,50 kg Pale Ale

- 0,50 kg Monachijski

- 0,30 kg Pszeniczny

- 0,20 kg Zakwaszający

- 0,10 kg Czekoladowy

- 0,05 kg Palony Jęczmień

- 20 g. Iunga

- 10 g. Lubelski

- US-05

 

Zacieranie:

- 62°C - 45'

- 72°C - 20'

- wygrzew

 

Chmielenie:

po 10g. na 60'

reszta na 15'

 

Zrobiłem prawie 24 litry przy 12°Blg - całkiem miło...

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#88 Pale Ale

 

- 3,50 kg Pale Ale

- 0,30 kg Caramunich

- 0.20 kg Pszeniczny

- 0,20 kg Zakwaszający

- 0,40 kg Cukier Brązowy Demerera

- 30 g Iunga (11%)

- 30 g Pacifica (5,5%) + 20 g na cichą

- US-05

 

Zacieranie (słody):

- 60' - 68-67°C

- 10' - 72°C

- wygrzew

 

Chmielenie 65'

- Iunga na 60'

- Pacifica po 15g. na 10' i 1'

 

Cukier poszedł chwilę po odpaleniu chłodnicy

 

Otrzymałem jakieś 24l i 12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#89 Stout

 

Skład:

- 4,00 kg - Pale Ale

- 0,20 kg - Karmelowy pszeniczny (nie dam ręki uciąć, że go dodałem)

- 0,20 kg - Carafa II

- 0,20 kg - Czekoladowy

- 0,20 kg - Palony jęczmień

- 0,27 kg - Słód pszeniczny

- 0,40 kg - Karmelowy (120EBC)

- 0,40 kg - Płatki owsiane błyskawiczne

- 0,50 kg - Cukier muscovado

- 40 g - Iunga

- 20 g - Simcoe

- US-05 (gęstwa z poprzedniej warki)

(planuję na cichą 50g. płatków po Sherry)

 

Zacieranie: 

- 67°C - 60 min.

- 72°C - 10 min. (dodane czarne składniki)

- wygrzew

 

Chmielenie 70'

- 40 g Iunga na 60'

- 20 g Simcoe na 15 min

- Cukier po trochę w okolicy 10'

 

Otrzymałem prawie 26l przy 17,5°Blg.

 

-- 

Na cichą poszło #88, zaszło do 2°Blg. Gęstwa zebrana i dodana do #89

 

edit 2016.XI.15

Zabutelkowałem #87 - zeszło do 2°Blg - dodałem 150g. cukru. Uzyskałem 47 butelek.

 

edit 2016.XI.22

Zabutelkowałem #88 z dodatkiem 150g cukru. Piwo zeszło do 2°Blg. Wyszło 47 butelek.

Przelałem na cichą #89, dodałem macerowane od tygodnia płatki dębowe po cherry - piwo na burzliwej zeszło do 4°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

edit 2016.XI.22

 

Przelałem na cichą #89, dodałem macerowane od tygodnia płatki dębowe po cherry - piwo na burzliwej zeszło do 4°Blg

 

No i w końcu po 4 miesiącach zabutelkowałem. Nie było czasu wcześnie. Blg nie zmierzyłem, ale piwo w smaku bardzo wytrawne i smaczne już teraz. Dodałem 120g. cukru. Mam nadzieję, że się do zimy troszkę nagazuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#90 Amerykańska Pszenica

 

- 2,0kg - pszeniczny

- 2,1kg - Pale Ale

- 0,2kg - karmelowy

- 0,1kg - zakwaszający

 

Zacieranie na lenia 67-68* godzina. Wygrzew. Wysładzanie.

 

Chmielenie:

- 15g. Chinook na 60'

- 15g. Chinook i 15g. Amarillo na ~3 min.

 

Otrzymałem 23 litry 12,5°Blg

 

Drożdże US-05

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#91

 

- 4.0kg pilzneński

- 0.1kg zakwaszający

- 0.1kg caramunich

 

Zacieranie:

- 64°C - 40 min.

- 72°C - 20 min.

- wygrzew

 

Chmielenie:

- 30g. Magnum 11,5% na 60'

- po 10g. Perle 7% na 15, 10 i 3 min.

- na 15 min. tabletka WHIRLFLOC  (wow - pierwszy raz widziałem taką klarowną brzeczkę)

 

- drożdże CALIFORNIAN LAGER M54 Mangrove Jack's

 

Uzyskałem 22l. przy 12°Blg

 

PS. W niedzielę zabutelkowałem #90 z dodatkiem 60-80g cukru (miało być 140 - ale się pomyliłem)

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#92 Polska Pszenica

 

- 2,0 kg. - Pszeniczny

- 2,0 kg. - Pale Ale

- 0,2 kg - Zakwaszający

 

Zacieranie 75 min. od 68°C do ~65°C.

 

Chmielenie:

na 60 min. - po 10 g. Iunga 11% i Oktawia 7,8%

na 10 min. - 20 g. Iunga

na 2 min. - 20 g. Oktawia

 

Uzyskałem prawie 23l przy 12°Blg

 

edit:

24.V.2017

W butelki poszła warka #91 z dodatkiem 160g. cukru. Piwo zeszło podczas cichej do 2°Blg. Wyszły 43 butelki

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#93

 

- 3,00 kg. pszeniczny wędzony dębem

- 0,50 kg. pilzneński

- 0,15 kg. zakwaszający

 

Zacieranie:

- 40' w temp. 64°C

- 40' w temp. 72°C

- wygrzew

 

Chmielenie:

- 30 g. Iunga na 60'

- 20 g. Oktawia na 10'

- 20 g. Oktawia na 2'

 

Otrzymałem jakieś 23 l. - przy 10°Blg

 

Drożdże S-33

 

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#94

 

- 3,00 kg. - Pale Ale
- 1,00 kg - pszeniczny ciemny

- 0,20 kg. - zakwaszający

- 0,20 kg. - caramunich

- 0,50 kg. - cukier Dry Dememera (na koniec chmielenia)

 

Zacieranie:

- 60' w 67-67°C

- wygrzew

 

Chmielenie:

- 40 g. Iunga 11% na 60'

- 15 g. Chinook 10% na 10'

- 15 g. Amarillo 9,1% na 10'

- 20 g. Chinook na 2'

- 20 g. Amerillo na 2'

- jakieś 10-15 g. Pacyfica na 2'

 

Otrzymałem jakieś 24-25 litrów przy 13°Blg.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#95 coś w klimacie Hafe Weizen

 

- 2,00 kg. - Pale Ale (skończył się pilzneński)

- 2,00 kg. - pszeniczny

- 0,20 kg. - zakwaszający

 

Zacieranie:

- 1,5h w 44°C

- 20' w 64°C

- 40' w 72°C

- wygrzew

 

Chmielenie:

10 g. Oktawia na 60'

15 g. Oktawia na 15'

25 g. Oktawia wyłączając palnik

 

WB-06

 

Wyszło jakieś 21-22 litry przy 12°Blg

 

02.XI - #93 poszła w butelki ze 170g. cukru - wyszło 40 butelek 0,33 i 17 butelek 0,5. Piwo na fermentacji zeszło do 4°Blg

06.XI - #94 poszła na cichą z dodatkiem 25g. Chinooka - butelkowanie w weekend

 

#edit:

14.XI - zabutelkowałem #94 z dodatkiem 150g. cukru - otrzymałem 50 butelek (piwo zeszło do 2°Blg)

16.XI - zabutelkowałem #95 z dodatkiem 163g. cukru - otrzymałem 46 butelek (nie mierzyłem Blg)

 

 

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z 19.XI.2017

#96 Milkashake IPA

 

- 3,00kg Pale Ale

- 1,00kg Laktoza

- 0,80kg Płatki owsiane błyskawiczne

- 0,50kg słód owsiany

- 0,20kg caramunich

- 0,10kg zakwaszający

 

Zacieranie na lenia na słodko

 

Chmielenie:

- 40g Magnum 11,50% na 60'

- 30g Cascade 5,2% na 15'

- 10g Belma 9,4% na 15'

- 10g Ekuanot 13,1% na 15'

- 10g El dorado 15,1% na 15'

- 25g Cascade, po 15g Belma, Ekuanot, El dorado - whirlpool

 

(laktoza na 15 min.)

 

Uzyskałem 22l 16°Blg

 

29.XI : 

- 800g truskawek, 300g malin, 300g jagód - mrożone, lekko rozbite blenderem - w worki z gazy jałowej

 

5.XII przelałem na cichą (zabierając owoce) z dodatkiem:

- po 25g  Belma, Ekuanot, El dorado i laska wanilii rozcięta na pół

 

13.XII zabutelkowałem z dodatkiem 140g cukru. Piwo zeszło do 7°Blg, uzyskałem 41 butelek

 

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#97 Piwo :)

 

- 4kg Pale Ale

- 150g zakwaszjący

- 200g karmelowy (150 - Strzegom)

 

Zacieranie:

- 80' - 67°C

- 10' - 72°C

Wygrzew

 

Chmielenie:

- 23g. Magnum na 60'

- 20g. Cascade na 15'

- 20g. Cascade na 2'

 

Otrzymałem prawie 25 litrów 11,5°Blg

Drożdże California Lager...

 

#98 Single Hop Chinook Pale Ale

Na jutro ześrutowałem:

- 3,5kg Pale Ale

- 1kg Pszeniczny ciemny

- 200g. karmelowy (150 - Strzegom)

 

Zacieranie jak poprzednio.

 

Chmielenie:

- 40g. na 60'

- 25g. na 15'

- 35g. na 2'

 

Uzyskałem 23l - nie zmierzyłem Blg ( ͡º ͜ʖ͡º)

 

edit: 24.05.2018

Zabutelkowałem #97 i #98 - bez pomiaru °Blg. Do jednego poszło 200g. cukru do drugiego 180. Uzyskałem odpowiednio: 47 i 45 butelek.

 

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.