Jump to content

Przerwa diacetylowa - proszę o radę


danbar
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie piwowarów w sobotni poranek. Zamierzam uwarzyć Old Ale na Wyeast 1968 i wyczytałem o konieczności zrobienia przerwy diacetylowej. Jak dokładnie wygląda taka przerwa w warunkach domowych. Czy mam podnieść temperaturę fermentacji burzliwej? W jakim momencie to zrobić i do jakiego zakresu temperatur? A może przedłużyć czas fermentacji burzliwej, np do trzech tygodni?

Z góry dziękuję za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

A w jakiej temperaturze planujesz fermentację? Jeśli poniżej 15 stopni to po prostu pod koniec na dwa, trzy dni przenieś piwo do około 18-20. Jeżeli cała fermentacja ma przebiegać w temperaturze pokojowej to nie trzeba Ci przerwy diacetylowej przy ejlu.

 

Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.