Jump to content

Double Dry Stout ?


Konus
 Share

Recommended Posts

Zacierałem we wtorek dry stouta z tego zestawu http://www.browar.bi...y_stout_12_blg niestety został mi tylko fermentor 23l co zmusiło mnie do odparowania tego co zostało do 21l (2l na pianę zostawiłem ale i tak wyszła...). Brzeczka osiągnęła 17blg i stąd moje pytanie czy jest takie coś jak podwójny dry stout a jeżeli tak to czy to co wyszło można już tak nazwać?

 

I żeby nie pisać kolejnego tematu od razu drugie pytanie, stosując wzór na wydajność warzelni http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni podstawiając swoje wartości czyli

blg=17

V=21

zasyp=4kg wychodzi wydajność ponad 90% czy jest to możliwe?

Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

To defacto Foregin Extra Stout. Jest to właśnie Dry Stout uwarzony do wyższej gęstości.

 

edit:

Z tego zestawu nie mogło Ci wyjść 21l i 17°Blg. To jest niemożliwe.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Jedyne co może być inne to objętość brzeczki czyli 20l, brzeczka przednia miała około 20blg na baligometrze który jest przeznaczony do cieczy 20 stopni Celsjusza, wysładzałem do 3blg było tego razem 26l, gar nie był przykrywany żeby odparowało te 5-6l co się udało. blg sprawdzane dwoma różnymi balingometrami, na wodzie pokazują 0blg. Jest to kolejne piwo, które wyszło na większej wydajności niż się spodziewałem, podobnie było z Scottish Ale, Irish Red Ale czy Belgian Pale Ale gdzie wszystkie zestawy są z CP. Scottish wyszło 20l-15blg IRA 23,5l-13,5blg BPA-22l-14blg. Scottish zszedł do 1,5blg czyli powinien mieć z 7% alko i czuć je bo jest dość rozgrzewające.

Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

Dla przypomnienia:

 

Single Stout 14-17

Double Stout 18-20,5

Triple Stout 22-23

London Porter 15-21

Double Porter (Brown Stout) 19-24

Imperial Porter/Stout 24-

 

Brakuje mu więc 1 blg do Double :P

 

A tu jeszcze fragment ciekawej książki (należy odnaleźć stronę 40-tą i tam jest wszystko o single, double, triple, itd): http://books.google....a stout&f=false

Edited by Bogi
Link to comment
Share on other sites

Dla przypomnienia:

 

Single Stout 14-17

Double Stout 18-20,5

Triple Stout 22-23

London Porter 15-21

Double Porter (Brown Stout) 19-24

Imperial Porter/Stout 24-

 

Brakuje mu więc 1 blg do Double :P

 

jakbym widział to bym jeszcze odparował żeby wzrosło o ten 1blg :(

Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

Z takiego zasypu może wyjść max 20l brzeczki 16,5°Blg, jak wysładzałeś do 3°Blg to wydajność masz gdzieś pewnie 90% teoretycznej czyli max 20l 15°Blg.

Albo objętość jest inna, albo balingomierz przekłamuje przy wyższym blg albo ilość słodów była inna (wyższa).

Link to comment
Share on other sites

jakbym wiedział jak zmierzyć zawartość alkoholu w piwie to za 3 tygodnie napisałbym ile ma % i ile zostało blg. Jak można sprawdzić balingometr? wsypać powiedzmy 10g cukru do 90ml wody żeby było 10blg?

Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

Balingometr jest sprawny w 100% sprawdzoy przed chwilą, jak będę zlewał piwo do butelek to zdekantuję je do innego pojemnika już ze skalą litrową wtedy na pewno będę wiedział ile tego piwa jest możliwe, że garnek nie ma tych 40l.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.