Skocz do zawartości
jelcynek

Usuwanie młóta z kadzi zacierno-filtracyjnej.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Ciągle chodzę z głową w chmurach i marzę o moim poważniejszym minibrowarze domowym. W niedalekiej przyszłości mam zamiar robić przymiarki do budowy czegoś. Będzie to prawdopodobnie trójstopniowa instalacja oparta na dwóch kegach 50l i kociołku lidlowskim do podgrzewania wody do wysładzania. Kadź zacierna i warzelna podgrzewana grzałkami zamocowanymi po bokach kegów. W planach są jeszcze wszelkie bajery typu mieszadło, deszczownica, fałszywe dno. Jedna sprawa nie daje mi spokoju, jak usuwać młóto po wysładzaniu? Przejrzałem cały dział "Sprzęt" i nie wpadłem na żadne zastosowane rozwiązanie. Sam wpadłem na następujące:

 

1. Fałszywe dno zamocowane na dźwigu, wyciągu. Po wysładzaniu windujemy w górę fałszywe dno podnosząc młóto i elegancko je usuwając.

 

- ta metoda byłaby raczej ciężka w zrealizowaniu ze względu na grzałki po bokach i inne wystające elementy (termometr).

 

2. Klapka w spodzie kega, która pozwalałaby na proste usunięcie młóta po wysładzaniu.

 

- tutaj głównym problemem jest kwestia usunięcia fałszywego dna spomiędzy młóta i dna. Dodatkowo to na pewno nie jest trywialna rzecz taką klapkę wykonać by była szczelna i zrobiona porządnie. Zdecydowanie przerasta to moje minimalne zdolności w obróbce metalu.

 

Co na ten temat powiedzą doświadczeni piwowarzy, którzy niejeden browar zbudowali? Jakie jest typowe rozwiązanie tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

fałszywe dno jako okrąg składany na pół(czyli złożone z dwóch półokręgów połączone czymś ala zawias od spodu) oraz szeroki zawór w dnie kega? Po wysładzaniu wyciągamy FD do góry chwytając za środek(miejsce składania fałszywego dna na pół)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jaki jest problem z tym młótem?

Mam hermsa a młóto wyciągam łopatka do produktów sypkich, tak, że prawie nic nie zostaje na sicie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, nie ma raczej innego wyjscia niż po prostu wybieranie młóta łopatką.

 

Żeby sobie ułatwić wybieranie młóta można przyspawać po bokach kadzi zaciernej dwa kołnierze, do kołnierzy przymocować dwa ramiona przytwierdzone do blatu (takie przeguby). W ten sposó będzie można przechylić kadź dnem lekko do góry tak aby mmożna było łatwo wybrać młóto i później spłukać wodą. Oczywiście musimy mieć kratkę odpływową pod kadzią albo jakąś rynnę czy coś podobnego. Jak znajdę zdjęcie to wrzucę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Popatrz jak u mnie w galerii wygląda i zapiskach browar. Może ci os się przyda. U siebie młóto wywalam talerzem. Się przydają do tej roboty rękawice gumowe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Otwor spustowy 3/4" z zaworem kulowym powyzej falszywego dna. Wlaczasz mieszadlo do wyslodzonego młóta dolewasz wody i przeplynie przez zawor. Warunek jest taki ze mieszadlo musi cały czas pracować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×