Jump to content

Fermentum Mobile - FM41 Gwoździe i banany


WiHuRa
 Share

Recommended Posts

Druga warka (gęstwa)i znowu bananów praktycznie niet. Ciągle chleb tostowy. Bardzo dobre oczywiście. Chętnie bym sprawdził jakie z tego wychodzą banany, ale nie mam warunków jak na razie by załatwić więcej niż 19.5 st.

Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, zasada napisał:

A nie jest tak, że jak zestresujesz je w 12-14°C na początku to wyjdzie banan?

Właśnie je tak wczoraj zadawałem. Przetrzymam do jutra i do pokojowej.

Link to comment
Share on other sites

Hej wszystkim,

 

Wczoraj robiłem weizenbocka i wieczorem zadałem te drożdże bezpośrednio w brzeczkę o temp 21 stopni, temp otoczenia 19. Niestety dopiero dzisiaj zauważyłem że data na fiolce była tylko do 8.01.2022..jakas partia o krótkiej dacie mi przyszła bo zamawiałem pod koniec grudnia :(( czy jest coś co mogę jeszcze zrobić żeby uratować tą brzeczkę? Czy jest sens czekać czy jeszcze ruszy?

Edited by Wojciechhh
Link to comment
Share on other sites

Ile Blg brzeczki, ile minęło czasu od zadania drożdży?

Kiedyś zrobiłem taki eksperyment - zostawiłem ok. 5 ml tych drożdży i przetrzymałem w lodówce pół roku (ogólnie 5 m-cy po terminie). Zrobiłem 3-stopniowy starter i zadałem do pszenicy 12 Blg. Ruszyły, choć samo piwo rewelacyjne nie było.

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Paweł76 napisał:

Ile Blg brzeczki, ile minęło czasu od zadania drożdży?

Kiedyś zrobiłem taki eksperyment - zostawiłem ok. 5 ml tych drożdży i przetrzymałem w lodówce pół roku (ogólnie 5 m-cy po terminie). Zrobiłem 3-stopniowy starter i zadałem do pszenicy 12 Blg. Ruszyły, choć samo piwo rewelacyjne nie było.

Pozdrawiam.

Brzeczka miała 16blg. Drożdże zadane wczoraj po 23 czyli siedzą już koło 21h.

Link to comment
Share on other sites

Powinny ruszyć. Ja poczekałbym nawet te 48 godzin, jeśli do tego czasu nic nie ruszy to faktycznie dałbym suchary.

Na przyszłość pamiętaj - zawsze starter. I zaczynaj od słabszych piw.

Ogólnie temat chyba do działu "piaskownica".

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

To nie jest moja pierwsza warka, już z 20 ich było, prawie zawsze wlewam bezpośrednio z fiolki i wszystko do tej pory było super.. tutaj zrobiłem idiotyczny błąd nie sprawdziwszy wcześniej daty trwałości, ale cóż zrobić, będę teraz wiedział że w przypadku wątpliwości trzeba zrobić starter :)

Link to comment
Share on other sites

Hej wszystkim,
 
Wczoraj robiłem weizenbocka i wieczorem zadałem te drożdże bezpośrednio w brzeczkę o temp 21 stopni, temp otoczenia 19. Niestety dopiero dzisiaj zauważyłem że data na fiolce była tylko do 8.01.2022..jakas partia o krótkiej dacie mi przyszła bo zamawiałem pod koniec grudnia :(( czy jest coś co mogę jeszcze zrobić żeby uratować tą brzeczkę? Czy jest sens czekać czy jeszcze ruszy?
Będzie dużo banana

Wysłane z mojego BASIC przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

W końcu po praktycznie równo 48 godzinach drożdże ruszyły z kopyta, trochę podniosłem temperaturę do 22 i może to też pomogło. Najważniejsze że poszło, mam nadzieję że już ogarną co trzeba i ładnie przefermentuja :). Dzięki za pomoc i rady na przyszłość :)

Link to comment
Share on other sites

W końcu po praktycznie równo 48 godzinach drożdże ruszyły z kopyta, trochę podniosłem temperaturę do 22 i może to też pomogło. Najważniejsze że poszło, mam nadzieję że już ogarną co trzeba i ładnie przefermentuja :). Dzięki za pomoc i rady na przyszłość
Uważaj aby ci nie uciekły ;)

Wysłane z mojego BASIC przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 21.02.2022 o 22:13, smola napisał:

@Krzyżak, to Ci powiem, że do max 25l FM41 zawsze leję z fiolki, robiąc tym samym ostry underpitching i piwa zawsze są bardzo dobre i bananowe.

o to to

 

No, a co do kolejnych szarży drożdży i spadku jakości to może faktycznie coś jest na rzeczy bo moja trzecia warka na gęstwie już nie przypomina tej pierwszej za bardzo. Warunki raczej te same, zasyp raczej ten sam. Wygląd raczej bez zarzutu. Smak też jest ok, ale to już nie ta jakość. Teraz chleba tostowego brak, banów i goździków niet. Piwo ma jakby bardziej smak sodowy (nie wiem jak to odpisać, ale podobne wrażenie miałem jak pierwszy raz piłem Piwo z Grodziska i nie chodzi tutaj o wędzoność), oczywiście nie jest to woda, a treściwość zdecydowanie jest. Na pewno tym razem lepiej się sklarowało, faktycznie kristal weizena można z tego teraz łatwo zrobić, albo jakąś bazę do mocniej chmielonych, przyprawianych weizenów (co uskutecznie z tej samej gęstwy).

Nie jest to już piwo, które bym komuś dumnie nalewał i na pewno teraz by nie smakowało części ludzi, których wcześniej raczyłem pierwszą warką na tych drożdżach.

Poniżej zdjęcia wersji klarownej i z dodanym osadem.

 

image.png

image.png

Edited by lechu555
Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, INTseed napisał:

Po 2 tygodniach dalej mam czapę drożdzy na górze. One tak mają? Butelkowanie za tydzień planję.

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka
 

Moje ostatnie 2 warki tak miały. Ale jak pobujałem wiaderkiem przed cold crashem to opadły.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam, uwarzylem ostatnio (w zeszły wtorek) weizenbocka 20blg jako że to piwo mocne, zadałem gestwe w temperaturze 15 stopni żeby nie mieć zbyt wysokiej temperatury fermentacji.

Taką samą temp mam w lodówce. Niestety wypadł mi nagły wyjazd a ja zapomniałem żeby podnosić temperaturę co pół stopnia na dzień.

Minął prawie tydzień czy zwiększyć temperaturę odrazu czy zgodnie z moim założeniem 0.5 stopnia dziennie. Do jakiej temperatury dojść?

Link to comment
Share on other sites

Tydzień, to moim zdaniem już po fermentacji. Ustawiłbym 21°C i niech samoistnie dojdzie do tej temperatury, przetrzymałbym 5 dni i w butelki.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.