Jump to content

Fermentum Mobile - FM51 Grodzie dębowe


WiHuRa
 Share

Recommended Posts

Neutralny smakowo szczep pochodzący z Wielkopolski, tradycyjnie używany do produkcji piwa Grodziskiego

 

Typ fermentacji: górna

Zakres temperatur fermentacji: 18-22 st.C

Stopień odfermentowania : 63-76 %

Flokulacja: niska

Tolerancja alkoholu w piwie: 9% ABV

 

Szczep polecany do piw w stylach: Grodziskie

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

No to może podzielę się pierwszymi wrażeniami.

 

Drożdże zadałem bezpośrednio do fermentacji. Ruszały długo i powoli, ale w końcu się rozkręciły i przefermentowały co miały, ale zeszły dość płytko.

 

Zacierałem: 66C - 60', 73C - 15', mashout

 

Na US05 z 8Brx (7,69P) zeszło do 4Brx (2,17P)

Na FM51 z 8Brx zeszło do 5,2Brx (3,23P)

 

Ogólnie mam wrażenie, że drożdże są bardzo wrażliwe na temperaturę. Podany zakres pracy jest bardzo wąski i mam wrażenie, że powolny początek był właśnie spowodowany zbyt niską temperaturą, która mogła nieznacznie spaść poniżej 18. Nastawiłem już drugą warkę i zadałem do niej gęstwę z pierwszej. Zobaczymy jak pójdzie :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Panowie ile mogą startować te drożdże? Zrobiłem starter 24h przed zadaniem z mini-brzeczki przedniej ok 8BLG, ruszyły piana na powierzchni, osad drożdzowy na dnie.

Zadałem do fermentora w temp 22-24 C. Minęło 10h i cisza...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

No to może podzielę się pierwszymi wrażeniami.

 

Drożdże zadałem bezpośrednio do fermentacji. Ruszały długo i powoli, ale w końcu się rozkręciły i przefermentowały co miały, ale zeszły dość płytko.

 

Zacierałem: 66C - 60', 73C - 15', mashout

 

Na US05 z 8Brx (7,69P) zeszło do 4Brx (2,17P)

Na FM51 z 8Brx zeszło do 5,2Brx (3,23P)

 

Ogólnie mam wrażenie, że drożdże są bardzo wrażliwe na temperaturę. Podany zakres pracy jest bardzo wąski i mam wrażenie, że powolny początek był właśnie spowodowany zbyt niską temperaturą, która mogła nieznacznie spaść poniżej 18. Nastawiłem już drugą warkę i zadałem do niej gęstwę z pierwszej. Zobaczymy jak pójdzie :)

I jak na gęstwie?

Link to comment
Share on other sites

Co to znaczy "tradycyjnie używany do produkcji piwa Grodziskiego"? Czy to są oryginalne drożdże z browaru w Grodzisku? On dawno nie działa, więc skąd mają te drożdże?

A może one pochodzą z Grodziskiego Pinty, ale tam są S-33.

Link to comment
Share on other sites

 

 

więc skąd mają te drożdże?

Istnieją banki drożdży (podobnie jak banki nasion). Drożdże z browaru były przechowywane też na którejś uczelni.
Link to comment
Share on other sites

Co to znaczy "tradycyjnie używany do produkcji piwa Grodziskiego"? Czy to są oryginalne drożdże z browaru w Grodzisku? On dawno nie działa, więc skąd mają te drożdże?

A może one pochodzą z Grodziskiego Pinty, ale tam są S-33.

Słyszałem że skrobali ze ścian w Grodzisku

Link to comment
Share on other sites

Wątpię, żeby drożdże na ścianach przeżyły tyle lat. A jeśli już, to były zanieczyszczone.


 

więc skąd mają te drożdże?

Istnieją banki drożdży (podobnie jak banki nasion). Drożdże z browaru były przechowywane też na którejś uczelni.

 

To czemu Pinta ich nie używa?

Link to comment
Share on other sites

Pewnie nie mają za bardzo możliwości żeby namnażać drożdże samemu, a s-33 kupią w 500g paczce i zadadzą bez dodatkowej pracy. Drożdże grodziskie nie są takie unikalne jak np. drożdże belgijskie

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chcą się zbliżyć do oryginalnego grodziskiego to powinni.

Mój ojciec pochodzi z Poznania i mówi, że Grodziskie Pinty to zupełnie inne piwo niż pamięta.

A może to zasługa użytych surowców?

Link to comment
Share on other sites

Wątpię, żeby drożdże na ścianach przeżyły tyle lat. A jeśli już, to były zanieczyszczone.

 

więc skąd mają te drożdże?

Istnieją banki drożdży (podobnie jak banki nasion). Drożdże z browaru były przechowywane też na którejś uczelni.

 

To czemu Pinta ich nie używa?

 

może dlatego, że to znacznie podniosło by koszty... FM51 są prawie 3x droższe :P

a po drugie na rynku są też od niedawna... bodajże od roku?

Edited by leon
Link to comment
Share on other sites

 

Jeśli chcą się zbliżyć do oryginalnego grodziskiego to powinni.

Mój ojciec pochodzi z Poznania i mówi, że Grodziskie Pinty to zupełnie inne piwo niż pamięta.

A może to zasługa użytych surowców?

 

Może. Ale surowce generalnie są te same jeśli chodzi o charakterystykę. Zresztą pisali o tym chyba na browar.biz. A że słód jest z Niemiec zamiast spod Poznania czy tam skąd, to aż tak wielkiej różnicy nie czyni. Może woda inna, ale stawiałbym na drożdże.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeśli chcą się zbliżyć do oryginalnego grodziskiego to powinni.

Mój ojciec pochodzi z Poznania i mówi, że Grodziskie Pinty to zupełnie inne piwo niż pamięta.

A może to zasługa użytych surowców?

 

Może. Ale surowce generalnie są te same jeśli chodzi o charakterystykę. Zresztą pisali o tym chyba na browar.biz. A że słód jest z Niemiec zamiast spod Poznania czy tam skąd, to aż tak wielkiej różnicy nie czyni. Może woda inna, ale stawiałbym na drożdże.

 

 

 

Zaskoczę Cię, ale drożdże do Grodzisza powinny być przede wszystkim... neutralne i to nie one robią w nim robotę.

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 

 

 

Jeśli chcą się zbliżyć do oryginalnego grodziskiego to powinni.

Mój ojciec pochodzi z Poznania i mówi, że Grodziskie Pinty to zupełnie inne piwo niż pamięta.

A może to zasługa użytych surowców?

Może. Ale surowce generalnie są te same jeśli chodzi o charakterystykę. Zresztą pisali o tym chyba na browar.biz. A że słód jest z Niemiec zamiast spod Poznania czy tam skąd, to aż tak wielkiej różnicy nie czyni. Może woda inna, ale stawiałbym na drożdże.

 

Zaskoczę Cię, ale drożdże do Grodzisza powinny być przede wszystkim... neutralne i to nie one robią w nim robotę.

Zalatuje mi prosiakiem. Powinny też być mało pyliste.
Link to comment
Share on other sites

 

Zalatuje mi prosiakiem.

 

O co chodzi z tym prosiakiem ? Nawąchałeś się dymu z wędzenia ? :D

 

Dzisiejszy post (pokarmowy) mu nie służy widać :D

A styl pisania Robina faktycznie podobny do błego użytkownika o nicku Prosiak.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Kurde zrobiłem na tych drożdżach grodziskie 7,7 Blg. Przed zadaniem rozkręcałem je na mieszadle w brzeczce 1,5blg przez 3h. Temp na mieszadle i w fermentorze ma 21-18°C. Minęło 30h, a drożdże nie ruszają :/ co prawda miały datę do 27.07, ale były cały czas w lodowce i jak otwierałem, to trochę nawet wychodziły. Nie wiem o co kaman. Ten szczep ma tak oporną pracę?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.