Skocz do zawartości
alitechno88

piwo miodowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! szukam i szukam i nie mogę się doszukać a mianowicie chodzi i o dodawanie miodu do butelek podczas butelkowania. jeśli dodam 10 ml miodu na 0,5L piwa to czy muszę obniżyć ilość cukru dodawanego do nagazowania się piwa. proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To raczej temat do poczekalni... Oczywiście ze tak, przecież w miodzie tez są cukry i drożdże je zjedzą. Dodatek 10 ml miodu na pół litra piwa da Ci i bez dodatkowego cukru granaty, natomiast to za mało miodu żeby został z niego jakiś wyraźny smak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chcesz dodać miód żeby go czuć podczas degustacji ? czy żeby zabić włamywacza który dobierze się do Twoich zapasów ? Jeżeli to pierwsze to dodaj miód na etapie warzenia inaczej będziesz miał granaty z infekcją w gratisie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bryyyy i znowu infekcja,spać po nocach nie mogę jak się naczytam o nich

 

ja dawałem 2,5 kg

2 albo 2,5kg słodu podstawowego ,nie pamiętam jakiego ,200g karmelowego iiiiii 4g chmielu na goryczkę

 

 

aaaa jeśli robisz to pod kobiety i chcesz że by nie było tak wytrawne to po dwa słodziki daj :)

Edytowane przez Gawon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chłopie wpisz w wyszukiwarkę miód albo piwo miodowe, było sporo o tym na forum, nie wiem jak szukałeś skoro nie znalazles, pewnie niezbyt pilnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiąc miodowe dałem 1,4 kg na 22 l na cichą fermentację i w połączeniu z belgijskimi słodami karmelowymi efekt był rewelacyjny, aromat miodowy był dość delikatny, ładnie zrównoważony chmielem i posmakami karmelowymi, ludziom smakowało bardzo, mi też ;)

 

EDIT: przy następnej warce chcę dodać ok. 2 kg miodu - najpierw rozpuszczam go w niewielkiej ilości wody i podgotowuję w zakrytym garnku, żeby uniknąć zakażenia, następnie chłodzę, roztwór do fermentora i na to zlewam piwo na cichą. Nie lubię piw typowo miodowych, wolę bardziej taki aromat bardziej w tle niż rzucający się w "oczy" ;).

Edytowane przez Drzewo Jeżozwierza

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×