Jump to content
WiHuRa

19-20.06.2015- XIII Konkurs Piw Domowych - Lotny Żywiec/Cieszyn 2015

Recommended Posts

Już za kilka dni, 29.09.2014, ma zostać ogłoszona lista kategorii.
Datę konkursową wyedytuję kiedy zostanie potwierdzona przez organizatora.

Już w tamtym roku jedna kategoria została określona, dla przypomnienia:

"A na koniec już dziś zachęcamy wszystkich piwowarów do zmierzenia się z piwami kwaśnymi proweniencji belgijskiej czyli Belgian-Style Sour Ale. Będzie to jedna z kategorii piw w roku 2015. Ze względu na dość długi okres dojrzewania tych piw ogłaszamy tę kategorię już dziś, by piwa konkursowe mogłby nabrać właściwego aromatu i smaku. Będzie to dość szeroka kategoria grupująca piwa kwaśne w stylu belgijskim o owocowo-estrowo-fenolowym aromacie, jednak bez dodatków owocowych. Przykładami są Geueze, Lambic, Oud Bruin czy Flanders Red Ale. Ich zakres gęstości mieści się pomiędzy 11 a 18 °Blg, alkohol pomiędzy 4-8, natomiast goryczka pomiędzy 10-25 IBU."


 

 

29 września to data, która tradycyjnie otwierała piwowarski rok. Dlatego właśnie w tym dniu prezentujemy kategorie na przyszłoroczny konkurs piw domowych w Żywcu. Cechą charakterystyczną stylów będących kategoriami XIII KPD Birofilia 2015 będą różnego rodzaju składniki, które w mniejszym lub większym, ale zawsze zauważalnym stopniu narzucają profil aromatyczno-smakowy piwa. Proponujemy kreacje piwowarskie z udziałem kawy, żyta, słodów wędzonych, przypraw takich jak kolendra czy skórka pomarańczy, a nawet z udziałem dzikich drożdży. Klasykę piwną reprezentować będzie Mild Ale z Anglii, Polotmave z Czech i Monachijskie jasne z Niemiec.

Kiedy w 2003 r. wystartował I KPD w Żywcu garstka ówczesnych piwowarów mogła startować w trzech kategoriach: jasne pełne, prawdziwe ciemne i kategoria otwarta. Dziś bogactwo światowego i polskiego piwowarstwa domowego jest tak wielkie, że możemy wyjść poza utarte schematy stylistyki piwnej i zaproponować kategorie trudniejsze do warzenia, a zarazem kreatywne, ciekawe i nowatorskie. Przy okazji w dalszym ciągu realizujemy zasadę prezentowania kategorii z różnych stron świata: Czech, Niemiec, Wielkiej Brytanii, USA, Belgii. Jak zwykle mamy nadzieję, że każdy piwowar domowy znajdzie w prezentowanych kategoriach ciekawe wyzwanie dla siebie i już dziś zacznie rozważać warzenie na przyszłoroczny konkurs w Żywcu.
1. Mild Ale [7,5-9° Blg.] Delikatne i łagodne piwo górnej fermentacji, akcentujące cechy słodowe dominujące nad subtelnym połączeniem stonowanych estrów owocowych z równie powściągliwym aromatem i smakiem chmielu. Dodatkowo niska zawartość alkoholu, niska goryczka i delikatna nuta diacetylu powodują, że piwo mimo swojej niskiej treściwości odbierane jest jako bardziej słodowe niż chmielowe. Słodowy charakter piwa podkreśla również niewysokie nasycenie, dzięki czemu piwo wydaje się bardziej kremowe zachowując jednak wysoką pijalność.
2. Polotmave [11-14° Blg.] Tradycyjne czeskie piwo dolnej fermentacji o bursztynowej barwie. Cechą charakterystyczną tego stylu jest wiodąca w aromacie i smaku nuta karmelowo-owocowa, której towarzyszy dobrze wyczuwalny tradycyjny czeski chmiel. Dzięki średniemu lub wysokiemu stopniowi odfermentowania Polotmave posiada umiarkowaną słodowość i wysoką pijalność. Ogólnie piwo posiada charakter lagerowy, wytrawny. Jest równoważone, choć balans pozostaje przesunięty w kierunku goryczki. Wytrawność jest złagodzona nutami karmelowymi, ale piwo nie może sprawiać wrażenia słodkiego. Średnie nagazowanie, dobrze wyczuwalne w ustach.
3. Pszeniczne Wędzone [11,5-14°Blg.] Wędzone pszeniczne to połączenie bawarskiego piwa pszenicznego (Weissbier lub Dunkelweizen) z aromatem i smakiem słodów wędzonych (również nad torfem). Najważniejszą cechą piwa pszenicznego wędzonego jest jego wysoka pijalność oraz zbalansowanie cech estrowo-fenolowo-drożdżowych czyli walorów tradycyjnej pszenicy z aromatami/nutami wędzonymi. Barwa piwa waha się od jasnej do kasztanowej, a goryczka chmielowa jest na poziomie niskim.
4. Monachijskie Jasne [11.5-13°Blg.] Styl piwny stworzony w 1894 roku w monachijskim browarze Spaten jako odpowiedź na rosnącą popularność czeskiego Pilznera. Monachijskie jasne to lekkie, jasne piwo dolnej fermentacji z balansem nieznacznie przesuniętym w stronę słodowości. Zarówno aromat, smak jak i goryczka chmielowa powinny być na poziomie niskim do umiarkowanie niskiego. Przy produkcji używa się najlepszej jakości słodów pilzneńskich oraz szlachetnych odmian chmielu.
5. Belgian-Style Sour Ale [11-18°Blg] Długo fermentowane przy wykorzystaniu dzikich drożdży Brettanomyces oraz innych mikroorganizmów. Kategoria łącząca w sobie wiele ciekawych piw kwaśnych w stylu belgijskim, jednak bez dodatków owocowych. Może to być zarówno czysty Lambic, ich mieszanka czyli Gueze, ale może to być również ciemniejszy i leżakowany w beczkach Flanders Red czy zwykle nieleżakowane Oud Bruin. Piwa kwaśne, owocowo-fenolowe, z charakterystycznymi nutami stajennymi czy słynnej „końskiej derki” stanowią jedne z ciekawszych doznań smakowych dla piwoszy i jedne z większych wyzwań dla piwowarów, by piwa nie zepsuć, lecz w sposób kontrolowany przeprowadzić fermentację osiągając zamierzony efekt.
6. Coffee Stout [12-16° Blg] Połączenie stoutu z kawą to naturalny pomysł, jeśli piwowar pragnie wzbogacić swoje piwo o więcej kawowych aromatów, kofeinową goryczkę, lub po prostu próbuje połączyć dwa ulubione napoje. Cechą charakterystyczną jest oczywiście aromat i smak kawy, który może być delikatny lub bardzo intensywny. Kawa może ponadto wnieść do piwa goryczkę, kwaśność, paloność, ale także słodycz, aromaty kwiatowe, owocowe, tytoniowe, torfowe i wiele innych. Sposób ekstrakcji aromatów i rodzaj użytej kawy otwiera pole do eksperymentów i owocować może niesamowitymi wynikami. Warząc Coffee Stout warto sięgnąć po doświadczenia baristów.
7. Saison [12,0-16,0° Blg] Saison to tradycyjne belgijskie piwo górnej fermentacji. Odświeżające, lekkie, wysoko nagazowane, wytrawne, często o podwyższonej kwasowości. Specjalne, belgijskie drożdże odpowiadają za cytrusowo-przyprawowy, roślinny aromat, wzbogacony szlachetnymi chmielami, zazwyczaj ziemisto-przyprawowymi. Również dodatek niewielkich ilości przypraw jest w tym stylu jak najbardziej na miejscu, ich aromat nie może jednak dominować bukietu. Aby osiągnąć wysokie odfermentowanie, przy warzeniu często dodaje się cukru, a lekko wyczuwalny alkohol nie jest wadą.
8. White IPA [14-18°Blg] Białe IPA stanowi hybrydę, połączenie belgijskiego piwa pszenicznego (Witbier) o charakterze przyprawowym z piwem mocno chmielonym, jakim jest American India Pale Ale. Baza słodowa została zaczerpnięta z Witbiera i zwykle stanowi ją słód pilzneński oraz pszeniczny, do chmielenia wykorzystywane są odmiany nowofalowe, głównie amerykańskie. Stosuje się szczepy drożdży zarówno wywodzące się z Belgii, jak i USA, a „pikanterii” piwu nadają dodatki curaçao oraz kolendry. Najważniejszą cechą jest harmonijne połączenie mocnych aromatów owocowych i cytrusowych, wyraźnej chmielowej goryczki z charakterystycznymi belgijskimi nutami przyprawowymi.
9. Rye IPA [14-18°Blg] Rye IPA to fuzja stylu American Rye Ale i American India Pale Ale. Piwo to stanowi więc połączenie żytniej treściwości, oleistości, kremowatości oraz wyraźnego, chmielowego uderzenia. W smaku wyczuwalna jest charakterystyczna cytrusowo-żywiczna goryczka, zbożowość oraz delikatna słodycz stanowiąca kontrapunkt dla goryczy. Aromat cechują nuty żytnie, słodowe i chmielowe.
10. Imperial Red Ale [19,5-23,5°Blg] Piwo o głęboko czerwonej, ciemnobursztynowej barwie. Cechą charakterystyczną jest bogactwo aromatyczno- smakowe, na które składają się wyraźne nuty słodowo-karmelowo-prażone oraz silny aromat i smak różnorodnych chmieli dających nuty cytrusowe, owocowe, kwiatowe, leśne czy ciemnych owoców. Imperialność piwa podkreśla również solidna dawka alkoholu, którą umiejętnie tonuje karmelowa słodowość, a smakowo dekoruje mocna goryczka chmielowa. Kluczem do tego stylu jest równowaga słodu, chmielu i alkoholu, dzięki którym powstaje zbalansowany układ dający piwo mocne i bogate.

 
Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja 10ka:

 

1. Mild

2.Dortmunder Export

3. Maibock/Helles Bock

4. Blond Ale

5. American Amber

6. American Stout

7. Extra Special Bitter

8.Trippel

9. Baltic Porter

10.Belgian Sour Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcieliście rewolucji, to macie ;) 4 style nudne, 1 całkowicie nieprzewidywalny, jeden za trudny, jeden na fali, i wynalazki. W sumie dla każdego coś miłego :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
A na koniec już dziś zachęcamy wszystkich piwowarów do zmierzenia się z piwami kwaśnymi proweniencji belgijskiej czyli Belgian-Style Sour Ale. Będzie to jedna z kategorii piw w roku 2015. Ze względu na dość długi okres dojrzewania tych piw ogłaszamy tę kategorię już dziś, by piwa konkursowe mogłby nabrać właściwego aromatu i smaku. Będzie to dość szeroka kategoria grupująca piwa kwaśne w stylu belgijskim o owocowo-estrowo-fenolowym aromacie, jednak bez dodatków owocowych. Przykładami są Geueze, Lambic, Oud Bruin czy Flanders Red Ale. Ich zakres gęstości mieści się pomiędzy 11 a 18 °Blg, alkohol pomiędzy 4-8, natomiast goryczka pomiędzy 10-25 IBU.

 

5. Belgian-Style Sour Ale [11,5-14°Blg] Długo fermentowane przy wykorzystaniu dzikich drożdży Brettanomyces oraz innych mikroorganizmów. Kategoria łącząca w sobie wiele ciekawych piw kwaśnych w stylu belgijskim, jednak bez dodatków owocowych. Może to być zarówno czysty Lambic, ich mieszanka czyli Gueze, ale może to być również ciemniejszy i leżakowany w beczkach Flanders Red czy zwykle nieleżakowane Oud Bruin. Piwa kwaśne, owocowo-fenolowe, z charakterystycznymi nutami stajennymi czy słynnej „końskiej derki” stanowią jedne z ciekawszych doznań smakowych dla piwoszy i jedne z większych wyzwań dla piwowarów, by piwa nie zepsuć, lecz w sposób kontrolowany przeprowadzić fermentację osiągając zamierzony efekt.

 

Pomyłka czy zamierzone?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli zamierzone, to oud bruin musiałoby wylecieć....

edit:

jednak jest to zamierzona zmiana - więc kwaśne do 14 tylko

Edited by amap

Share this post


Link to post
Share on other sites

za Skitof'em:

Co do Sour Ale to gęstość została jednak zmieniona. Nie są to piwa z dodatkiem owoców, więc górna granica 14 powinna wystarczyć. A rozdzielenie IPA i nierozdzielenie kwaśnych piw spowodowana jest popularnością. Wszelkie odmiany IPA są teraz na topie - warzy się je w różnych odmianach, piwa kwaśne - to jednak wyższa szkoła jazdy i dla wielu piwowarów pewnie rodzaj eksperymentu - dlatego nie ograniczaliśmy się do jednego, wąskiego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wkleiłem do pierwszego posta, kategorie :)

 

Moim zdaniem jest ciekawie, style wymagające i nie wybaczające błędów. Jest różnorodnie i piwowarzy będą się musieli wykazać wysokimi umiejętnościami! Dla każdego coś dobrego dla miłośników lagerów dwa nie łatwe style: Polotmave i Monachijki Lager, dla rewolucjonistów dwa IPA, coffe stout i belgijskie kwaśne ale i dla tradycjonalistów mild, Saison i Imperial Red ale ;) No nic czas kwasy nastawiać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żywiecki konkurs jest najliczniej obstawiony, ale pułap GCh jest dostępny dla kilku piwowarów w Polsce, w tym dla Czesława.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie do końca e-prezesie, zeszły rok pokazał, że kilku początkujących piwowarów też zgarnęło dobre miejsca... Fakt często przewijają się te same nazwiska, ale nie tylko Czesław i te "kilka osób" się rozwija, lecz wszyscy piwowarzy i z roku na rok moim zdaniem będzie coraz trudniej na tego typu prestiżowym konkursie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zeszły rok pokazał, że kilku początkujących piwowarów też zgarnęło dobre miejsca.

"młode wilcy" nadchodzą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale to dokładnie e-prezes napisał i ja się z tym zgadzam: mamy czołówkę, która trzyma formę, nie wygrywa "jednostkowo", ale ciągle pokazuje doskonałą klasę i warsztat. Tak zawsze jest. I to właśnie powinno motywować, żeby trafić do tej grupy na stałe, a nie jednorazowym strzałem, bo się "udało i wyszło".

 

Przynajmniej mnie to motywuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, ustalmy jedno - tym razem ja obstawiam siebie na jakieś pudło tylko jeszcze nie wiem, w której kategorii :)

Natomiast pomyślę czy będę się starał o GCH czy dam komuś innemu szanse tak jak przez ostatnie lata ;) ;) ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze odczucie po przeczytaniu kategorii było w stylu WTF.

Ale po pewnym czasie stwierdziłem że 3-4 kategorie są fajne i i tak planowałem tym stylą się przyjżeć!

 

są piwa klasyczne, są rewolucyjne i są szalone.

Zapowiada się doskonały konkurs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dla tradycjonalistów mild, Saison i Imperial Red ale ;)

Imperial Red Ale to kolejna IPA ;)

Żywiecki konkurs jest najliczniej obstawiony, ale pułap GCh jest dostępny dla kilku piwowarów w Polsce, w tym dla Czesława.

To trzeba podnieść warsztat :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...