Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Zaawansowane sterowanie ilością zadawanych drożdży

Recommended Posts

Ciekawy artykuł z BYO:

 

http://www.byo.com/stories/recipes/article/indices/58-yeast/1749-yeast-pitching-rates-advance-homebrewing

 

Na temat zaawansowanego żonglowania ilością zadawanych drozdży, aby uzyskać pożądany ekfekt w piwie.

 

Jak wiadomo, przyjmuje się, że do zdrowej fermentacji potrzeba:

 

1 milion drożdzy/1ml/1 stopień Blg

 

Czyli ok. 200 miliardów drozdży na przeciętną warkę.

Ale nie jest to wartość ścisła - mamy pewne pole manewru i to dośc spore - od 0.5 ml do 2 mln (parametr do powyższego wzoru) i możemy to wykorzystać w praktyce.

 

Im więcej zadamy drożdży (oczywiście w zadanych powyżej granicach), tym mniej własnego charakteru wniosą one do piwa; piwo będzie czystsze, mniej estrów, fuzli, fenoli itp. i odwrotnie - mało drożdzy oznacza więcej rozmnażania i jego produktów.

 

Oto garść konkretych wskazówek dla styli:

 

Ale

Piwa które wymagają dużo charakteru estrowego to angielskie ale, belgijskie piwa kwaśne - należy zadawać mało drożdży: 0.375 - 0.5 mln.

Bardziej zrównoważone piwa, z lekkim charakterem to południowe Brown Ale, Dry stout, ESB: 0.5 - 0.75 mln

Piwa o czystszym charakterze o American Pale Ale, Blond Ale, północne Brown Ale: 0.75 - 1 mln

 

Są wreszcie drożdże które same w sobie mają mocny charakter i tendencję do dziwacznego zachowania, więc zadajemy je raczej w większych ilościach: weizen, witbier, saison. Z własnego doświadczenia dodam, że chyba lepsze efekty w weizenach uzyskuję zadając mniej drożdży.

 

Lagery - zwykle zadajemy dwukrotnie więcej drożdzy niz dla Ale

Lagery stosunkowo estrowe - Kolsh, California Common: 1 - 1.125 mln

Dość czyste - Dortmunder, Munich Dunkel, American lager: 1.125 - 1.5 mln

Bardzo czyste: Pilsy, Munich Helles, Vienna Lager: 1.5 - 1.75 mln

 

Piwa mocne jak Old Ale, Imperial Stout, Baltic Porter, Barley Wine zadajemy w górnych granicach limitów, ich fermentacja powinna być czysta.

 

Dodam, że ilość drożdzy to tylko jedna zmienna którą możemy sterować. Zostaje jeszcze natlenienie, skład brzeczki, temperatura, szczep drożdzy itp.

 

Iloć drożdży w gęstwie/starterze możemy ocenić tym kalkulatorem:

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.