Jump to content

Topaz


DonBeer
 Share

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Australia

Odmiana: super goryczkowy/uniwersalny

Średnia zawartość alfakwasów: 15,2-16.2%

Krótki opis:

Chmiel o znakomitych właściwościach goryczkowych, o wysokim stężeniu alfa kwasów, ale również z unikatowymi właściwościami aromatycznymi. Ze względu na bardzo ciekawy aromat Topaz bywa stosowany do chmielenia piw typu "single hop" czyli chmielonych tylko jednym chmielem dla wyeksponowania jego wszystkich właściwości. Przy późnym dodaniu dla aromatu wyczuwalne nuty lekko cytrusowe, porzeczki ,liczi, jagody.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Dziś zlewalem na cichą australian pale ale sh topaz. Oczywiście spróbowałem i jestem zachwycony tym chmielem. Mega intensywny smak i aromat jeżyn, owoców leśnych. Do tej pory moim ulubionym chmielem był simcoe, ale teraz na listę trafia też topaz:)

Link to comment
Share on other sites

Co do mocy aromatu to u mnie nie umywa się do intensywnych odmian. W mojej ocenie średni chmiel, liczyłem w SH na więcej a wyszło przeciętnie. Aromaty są ciekawe lecz zbyt słabe. Może świeża partia z 2014 była by bardziej intensywna

Edited by Krugerius
Link to comment
Share on other sites

Co do mocy aromatu to u mnie nie umywa się do intensywnych odmian. W mojej ocenie średni chmiel, liczyłem w SH na więcej a wyszło przeciętnie. Aromaty są ciekawe lecz zbyt słabe. Może świeża partia z 2014 była by bardziej intensywna

A gdzie się zaopatrywałeś? I tak wypróbuje ten chmiel, bo na razie znam mało odmian.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Goryczka z niego jest bardzo ok - mi lezy.

Podobno nie źle sprawia się na zimno.

Aromat i smak nie jest podobno wybitny. Jest to krewniak Galaxy bardziej stabilny ale mniej efektowny.

Siłą rzeczy sprawdza się z Galaxy - zrobiłem z dwa czy trzy piwa topaz-galaxy o różnym stopniu nachmielenia - efekt od ok po wow.

 

Czy wystarczy ci taka ilość to zależy od tego co chcesz osiągnąć i od schematu chmielenia.

IMO nie jest to chmiel na single hop.

 

Na sama cicha 70g to dobra ilość

Edited by FurioSan
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za info.

Mój plan na single hopa jest taki:

5,8 Pale Ale

0,25 Karmel 150

0,5 Karmel czerwony

Topaz:

40g - 60min

25g - 15min

15g - 10min

40g - cicha 7 dni

 

Uwarzymy zobaczymy :-)

Link to comment
Share on other sites

GummyBeer, w tych wątkach piszemy konkrety o danej odmianie chmielu, na receptury są lepsze miejsca na forum.

 

 

Single hopa nie robiłem, ale warzyłem pół na pół Topaz i Bramling Cross. Wyszły wyraźne czerwone owoce, przede wszystkim czułem tam porzeczki. Intensywność aromatu zadowalająca. Oczywiście nie jest to Citra, ale jest ok jak na chmiel z tamtych rejonów.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.