Jump to content

Ocena receptury witbiera


polsyn
 Share

Recommended Posts

Witam jutro zabieram się za warzenie mojego pierwszego wita, prosiłbym o ocenę receptury ew. o pomoc w jej skorygowaniu:

 

celuję ~24l ok 11blg

 

-2,5kg słodu pilzneńskiego

-2,0kg słodu pszenicznego

-0,4kg płatków pszeniczych

-0,4kg płatków owsianych

 

(raczej zasypu nie zmienie, pszenicę mam lecz nieześrutowaną, a z płatkami pszenicznymi słabo , tylko w jednym sklepie w dodatku po 6zł/400g :< )

 

3,5l/kg słodu

 

zacieranie:

 

65-66C 80'

72C 15'

 

gotowanie:

 

łącznie 70 min

 

chmiel styrian golding 60'

 

17g kolendry (kotanyi, tylko taką udało mi się dostać, nada się?)

20g curacao

skórki pomarańczy i cytryny na koniec gotowania

 

Mam do tego kilka pytań:

-czy przydałaby się jeszcze jakaś przerwa przy zacieraniu?

-na ile dokładnie wrzucić przyprawy? wszystkie na raz?

-z racji, iż nie mam chłodnicy i studzę brzeczkę w wannie, czy to, że przyprawy z chmielem będą w niej przez kilka godzin nie wpłynie znacząco na jakoś piwa?

Link to comment
Share on other sites

Z takim zasypem to ciężko to piwo nazwać witbierem. Poza tym jakie drożdże?

Dodatki wrzucił bym na 0', a udział kolendry bym trochę zmniejszył, szczególnie, że nie masz chłodnicy. Zacieranie bym trochę wydłużył, tak do 1,5h łącznie.

Link to comment
Share on other sites

Klasyczny zasyp jest inny. Ale bez przesady. Jeśli zasypem nie sprawimy, że piwo będzie zbyt pełne i ciężkie oraz użyjemy sporo choćby słodu pszenicznego lub płatków pszenicznych to może wyjść z tego bardzo dobry Witbier.

 

Osobiście wole pszenicę niesłodowaną, kosztuje niewiele, daje wyraźny efekt pszeniczny, w mojej ocenie inny, ciut lepszy, niźli słód.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.