Skocz do zawartości
polsyn

Ocena receptury witbiera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jutro zabieram się za warzenie mojego pierwszego wita, prosiłbym o ocenę receptury ew. o pomoc w jej skorygowaniu:

 

celuję ~24l ok 11blg

 

-2,5kg słodu pilzneńskiego

-2,0kg słodu pszenicznego

-0,4kg płatków pszeniczych

-0,4kg płatków owsianych

 

(raczej zasypu nie zmienie, pszenicę mam lecz nieześrutowaną, a z płatkami pszenicznymi słabo , tylko w jednym sklepie w dodatku po 6zł/400g :< )

 

3,5l/kg słodu

 

zacieranie:

 

65-66C 80'

72C 15'

 

gotowanie:

 

łącznie 70 min

 

chmiel styrian golding 60'

 

17g kolendry (kotanyi, tylko taką udało mi się dostać, nada się?)

20g curacao

skórki pomarańczy i cytryny na koniec gotowania

 

Mam do tego kilka pytań:

-czy przydałaby się jeszcze jakaś przerwa przy zacieraniu?

-na ile dokładnie wrzucić przyprawy? wszystkie na raz?

-z racji, iż nie mam chłodnicy i studzę brzeczkę w wannie, czy to, że przyprawy z chmielem będą w niej przez kilka godzin nie wpłynie znacząco na jakoś piwa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z takim zasypem to ciężko to piwo nazwać witbierem. Poza tym jakie drożdże?

Dodatki wrzucił bym na 0', a udział kolendry bym trochę zmniejszył, szczególnie, że nie masz chłodnicy. Zacieranie bym trochę wydłużył, tak do 1,5h łącznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże Brewferm Blanche/Wit , hmm właśnie chcę aby piwo było mocno kolendrowe , ok zacieranie wydłużę

Edytowane przez polsyn

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klasyczny zasyp jest inny. Ale bez przesady. Jeśli zasypem nie sprawimy, że piwo będzie zbyt pełne i ciężkie oraz użyjemy sporo choćby słodu pszenicznego lub płatków pszenicznych to może wyjść z tego bardzo dobry Witbier.

 

Osobiście wole pszenicę niesłodowaną, kosztuje niewiele, daje wyraźny efekt pszeniczny, w mojej ocenie inny, ciut lepszy, niźli słód.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×