Jump to content
Sign in to follow this  
Stasiek

Grodziskie - III miejsce w III Konkursie Piw Prawie jak Grodzisz

Recommended Posts

Receptura z II miejsca jest znana, z I miejsca na pewno poznamy, poniżej receptura piwa które zajęło III miejsce w Grodzisku '2009.

 

Skład:

wędzony 2kg (56%)

pszeniczny 1kg (28%)

carapils 0,3kg (8%)

zakwaszający 50g (1%)

pszeniczny wędzony 0,25kg (7%)

chmiel lubelski - 80g

mech irlandzki - 10g

żelatyna - ok 10g

do refermentacji: cukier - 130g + 0,9l brzeczki

drożdże: 2565 Koelsch - świeże z saszetki + mini starter (0,5l) kilkanaście godzin przed zadaniem.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10'

- 70°C - 30' - podgrzanie przez dodanie ok 6l gorącej wody - niestety woda starczyła na podgrzanie do ok 68°C i musiałem podgrzać "klasycznie".

- 75°C - 25' - podgrzanie częściowo również przez dodanie ok 2l gorącej wody

- 78°C - podgrzanie do filtracji

 

Chmielenie:

Lubelski ? 40g ? 70?

Lubelski ? 40g ? 35?

Mech irlandzki - 10' (uwodniony ok godziny przed dodaniem)

 

Do fermentacji poszło 26l 8,5°Blg (+ prawie litr zabutelkowany do refementacji).

Fermentacja burzliwa 5 dni - właściwie to po 3 dniach blg spadł do ok 2,7°Blg i tak sam był przy przelewaniu na cichą.

Fermentacja cicha 7 dni, ekstrakt końcowy: 2,5°Blg

Trzy dni przed butelkowaniem dodany roztwór żelatyny.

Nagazowanie za pomocą cukru (130g) i ok 0,9l brzeczki (w przeliczeniu brzeczka to ok 50g glukozy). Czyli ok 4g/but.

 

Uwagi:

- pszeniczny wędzony ? wędziłem u rodziców w wędzarce ok. 2godziny.

- chmiel ? połowa chmielu (40g) była z mojego chmielnika. :) Druga połowa to lubelski od plantatora, również o nieznanym %a-k...

- zakładałem a-k chmielu na ok 3%, ale wydaje się że ma więcej, bo przy tym założeniu powinno być 22IBU a piwo jest dość mocno nachmielone - szacuję że ma jakieś 30-35IBU.

- temperatura fermentacji (zarówno cichej jak i burzliwej) ok. 20-21°C

 

Edit: woda: ze studni oligoceńskiej

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widać dużo swojego wkładu pracy (plantacja chmielu, słód).

Właśnie jak wędziłeś, w ilu °C, jakim drewnem, czy słód bym w misce?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie jak wędziłeś, w ilu °C, jakim drewnem, czy słód bym w misce?

Doświadczenie w wędzeniu miałem zerowe, ale jakoś się uwędziło. :)

Słód najpierw namoczyłem kilka godzin, potem wysypałem cienką warstwą na metalową siatkę i włożyłem do wędzarni.

Drewno zużyłem takie jakie było: głównie brzozowe, potem olchowe.

Temperatury nie mierzyłem. Początkowo na pewno była stosunkowo niska, bo bez problemu trzymałem rękę nad siatką. Niestety nie dopilnowałem trochę i po ostatnim dodaniu drewna rozpaliło się trochę za mocno i część słodu (jeden brzeg siatki) się przypiekła. Udało mi się to oddzielić i nie dodawałem tego słodu do zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trzy dni przed butelkowaniem dodany roztwór żelatyny.

Czy możesz opisać postępowanie z żelatyną?

Jaki roztwór?

Jak przygotowany?

Jak dodawany?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trzy dni przed butelkowaniem dodany roztwór żelatyny.

Czy możesz opisać postępowanie z żelatyną?

- zagotowałem i przestudziłem ok 250ml wody

- wsypałem do tego 1,5 łyżki żelatyny.

- podgrzałem do ok 67°C, w międzyczasie mieszając żeby się dobrze rozpuściła.

- schłodziłem do ok 40°C

- wlałem do fermentora i zamieszałem. Specjalnie wlałem trochę cieplejszy roztwór, żeby się lepiej rozmieszał.

 

Z żelatyną "bawiłem" się pierwszy raz. Wyklarowało się bardzo ładnie. Ciekawe czy by się wyklarowało bez dodatku żelatyny. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak z nagazowaniem? normalnie czy trochę dłużej ?

Praktycznie rzecz biorąc, normalnie. Otworzyłem butelkę z tydzień po butelkowaniu i była nagazowana. Może nie na 100% ale była...

Tak więc wniosek z tego klarowanie żelatyną zostawia jeszcze sporo drożdży... Przynajmniej w moim przypadku tak było. ;)

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stasiu, gratuluję serdecznie medalowej pozycji i dzięki za recepturę.

Coraz częściej i mnie kusi, żeby w końcu uwarzyć grodzisza.

 

Edit: Dodałem Ci punkcik w reputacji, bo ta 13 nie wyglądała ladnie ;).

Edited by gniady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.