Jump to content

New zealand Rye Stout


StefanBrowarnik
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkim.. Opracowałem recepturę i chciałbym zapytać czy dobrze się prezentuje.. Ma być to 14-15. Zależy mi na aromacie czekoladowym i kawowym oraz aksamitności w smaku. Zacierać zamierzam w temp. 66 C.

 

Warka 22L

 

 

Słody :

Pale ale maris otter - 4,5 kg

Dark crystal 300 EBC - 0,5

Black of black - 0,2 kg

Midnight Wheat Briess - 0,3 kg

Płatki żytnie - 0,5 kg

 

chmiele :

 

Pacific Gem - 35 g na 60 min

Kohatu - 30 g na 10 min

 

dodatki:

mech irlandzki 5g

jagody jałowca 20g

 

na cichą zamierzam odlać 6 L i dodać do osobnego gąsiora płatki dębowe oloroso z 14 g jakoś..(Lubię eksperymentować jak każdy chyba ;) )

 

Drożdże s-04

 

Co Panowie o tym sądzicie ? Nie wiem jak z ekstraktem mi wyjdzie z tego.. Ale może to być imperial nic się nie stanie:)

Link to comment
Share on other sites

polecam Ci prześledzić artykuł

 

http://byo.com/stories/issue/item/326-brewing-with-rye-tips-from-the-pros

 

te niecałe 10% płatków żytnich nie wiele wniesie,

poza tym jest dużo lepsze wyniki daje stosowanie słodu żytniego niż płatków.

 

Co do chmielenia NZ to z dobrym efektem używałem Pacific Gem + Motueki i Wakatu w ciemnym piwie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.