Jump to content

3 warka hefe weizen


arkapina
 Share

Recommended Posts

Witajcie, u mnie czas na 3 warkę (jeżeli warkę z brewkitu można zaliczyć jako 2:)

 

Mam następujące pomysły na kolejne warki

 

trzecia hefe-wezien

czwarta - jakiś pils

piąta - stout.

Wracając do hefe weizen pomysł aby zrobić ja wg receptury

http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)

 

ciekawi mnie jak by było gdyby dodać do niej 0,2 słodu zakwaszającego.

 

mam też takie pytanie co myslicie o drożdżach wb - 06 zamiast wlp 300.

ma ktoś jakieś rady przed tą warką??

Link to comment
Share on other sites

Słód zakwaszający jest dodawany, żeby obniżyć pH do określonego poziomu. Jeśli nie znasz pH u siebie, to go nie dodawaj, albo dodaj 100 g. Pamiętaj, że pszenicę zakwasza się po przerwie ferulikowej - w jej trakcie niskie pH nie jest wskazane.

 

WB06 są polecane do pszenicy, jak nie masz WLP albo nie chcesz kupować płynnych - daj te.

 

Co do samej warki: pszenica nie jest wbrew pozorom najprostszym piwem. Czasem sprawia problemy przy filtracji, a podczas fermentacji utrzymanie odpowiedniej temperatury jest kluczowe.

 

Poczytaj trochę na blogu Dori:

http://blog.homebrewing.pl/

Link to comment
Share on other sites

Poczytaj trochę na blogu Dori:

 

http://blog.homebrewing.pl/

 

crosis nawet nie wiesz jak jestem Ci wdzięczny. Co więcej nawet nie wiesz pewnie za co:)

podesłałeś mi link do blogu na który kiedyś się natknąłem, zachwyciłem ale...nie zapisałem.

Potem nie mogłem go odnaleźć.

Do tego jeszcze sama autorka się odezwała do mnie:D

2 szczęścia w kilka minut.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Minęło trochę czasu ale dziś siadam do tej mojej 3 Warki. Robię wg receptury anteks o której pisałem. Zmiana bedzie polegać na tym że dodaje 0,2 zakwaszajacego oraz chce zwiększyć do 3kg słód przeniczny.

Mam tylko pytanie jaką ilość wody winna być przygotowana na taki zaspy oraz w jakiej temp. zasypywac?

Link to comment
Share on other sites

chce zwiększyć do 3kg słód przeniczny

Co chcesz przez to uzyskać? Jestem niemalże przekonany, że 200g pszenicznego nie wniesie zbyt dużej zmiany w smaku.

Możesz natomiast zwiększyć proporcjonalnie cały zasyp - trzeba brać poprawkę na to, że doświadczeni piwowarzy jak Anteks będą wykręcać lepszą wydajność przy warzeniu. Dlatego też możesz podsypać nieco więcej i pilzneńskiego, i pszenicznego.

 

Mam tylko pytanie jaką ilość wody winna być przygotowana na taki zaspy oraz w jakiej temp. zasypywac?

Standardowe zasypy zwykle zaciera się w stosunku słód:woda od 1:3 do 1:5.

Pszeniczny może lekko przytykać filtrację, więc chyba lepiej trzymać się górnej granicy (kosztem nieco mniejszej wydajności). Jak zatrzesz w 12-13L to powinno być ok.

 

Co do temperatury początkowej wody to najwygodniej jest przygotować wodę o temperaturze ok. 3C wyższej niż docelowa temperatura pierwszej przerwy.

Według receptury Anteksa pierwszą przerwę robisz w temperaturze 45C, więc przygotuj sobie wodę ~48C i do niej wsyp słód.

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Odgrazalem sie juz kilka raze ze dzis robie....ale dzis naprawde robie. Hefeweizen wg receptury anteksa, troche zasyp zmienilem. Jedynie pytanie ktore mam to kiedy dodac chmiel. Anteks pisze lubelski 60 min ale tzn ze w pierwszej min jak zaczyna sie gotowac czy na samym koncu w 60 minucie?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.