Skocz do zawartości

Wędzenie słodu


Pitervader

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do wędzenia słodu w mojej wędzarni. Czy jest ktoś, kto wędził samodzielnie?

Mam kilka pytań:

 

Jakiego drewna użyć? Mam olchę, czereśnię i lipę.

 

W jakiej temperaturze wędzić?

 

Jak długo?

 

No i czy ktoś z Warszawy i okolic chciał by się przyłączyć do inicjatywy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dąb do pszenicy a buk do jęczmienia, najfajniejsze efekty. Samemu kiełkuję więc nie wiem jak wędzi się słód. Jest to w pewnym sensie suszarnio-wędzarnia, na sito idzie skiełkowane ziarno. Zerknij na opracowania grodziskie o przygotowaniu słodu. Chwilowo mam pauzę (zapas) , wkrótce wznowienie wędzenia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

i co z tym wędzeniem? Swoją drogą sam planuję uwędzić trochę pilzneńskiego i tutaj mam pytanie. Jakie macie patenty na wędzenie słodu w wędzarni. nie chodzi mi o dobór drewna ani o temperaturę ale kompletnie nie mam pojęcia jak uwędzić taki słód, bo w końcu nie wbiję haka w każde ziarno. Na razie jedne co mi przychodzi na myśl to wsypać słód do worka jutowego i takie coś powiesić na haku w beczce. Wędzarnia jaką dysponuję to beczka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.