amorph 50 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Czy ma sens wrzucenie na cichą amerykańskich chmieli? Mam Sweet Stouta w dwóch fermentorach i aż prosi się o jakieś modyfikacje. Mam Cascade, Amarillo, Mosaic. Poza tym platki debowe.. Macie jakies rady jak stworzyc dwa rozne piwa na cichej? Quote Link to post Share on other sites
RobertJ 8 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Profanacja i tyle w temacie. Szkoda piwa. Quote Link to post Share on other sites
fazzou 17 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Profanacja i tyle w temacie. Szkoda piwa. Super pomogłeś koledze. Nie wiem czy sweet stout jest akurat bazą do wzbogacania amerykańskimi chmielami, ale z innymi dodatkami na pewno mógłbyś zrobić tam ciekawe rzeczy, płatki dębowe mogą wyjść ok, możesz też pomyśleć o przyprawach, o sposobach dodawania musisz poczytać, przerobione zostały wiele razy np. pod hasłem piw świątecznych. Quote Link to post Share on other sites
kantor 354 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Wrzuć z 30g Mosaica na zimno, nigdy nie chmieliłem Sweet Stouta w ten sposób ale sam Mosaic daje wrażenie słodkości, powinno wyjść coś ciekawego. Quote Link to post Share on other sites
crosis 313 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Bardziej Amarillo - tak z 50 g na cichą + wyparzone płatki dębowe. Jeśli miałbym dwa wiadra sweet stouta to właśnie to bym zrobił Quote Link to post Share on other sites
Patrickll 30 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Ja bym dał tylko płatki dębowe w jednym a w drugim bez i porównał sobie potem. Moim zdaniem amerykański chmiel do sweet stouta nie pasuje, ale zrobisz jak zechcesz. Quote Link to post Share on other sites
tdzip 5 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Ja próbowałem jedna warka z dodatkiem chmielu aromatycznego z tego co pamiętam citra druga bez i szczerze powiem ,że ta bez citry bardziej mi smakowała, citra przykryła aromaty pożądane w sweet stoucie. Quote Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 (edited) American Stouta warzyłem na Delta a na cichą poszło spooooro Cascade i było bardzo przyjemnie, a z odfermentowaniem zmieściłem się idealnie w górnej granicy stylu, więc był słodki. Edited September 20, 2014 by jaras Quote Link to post Share on other sites
WiHuRa 588 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Taninowy finisz w tym Stoucie nie pasuje. Płatki bym odpuścił. Quote Link to post Share on other sites
kantor 354 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Taninowy finisz w tym Stoucie nie pasuje. Płatki bym odpuścił. Jestem tego samego zdania. Quote Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Macie jakies rady jak stworzyc dwa rozne piwa na cichej? Z chmielami bym nie kombinował, to jednak piwo w którym chmiel odgrywa trzeciorzędną rolę. Jeśli masz dwa wiadra, to jedno nasyć mocniej, drugie słabiej. Poznanie walorów dwóch stopni nasycenia, będzie przydatne w przyszłości. e-prezes 1 Quote Link to post Share on other sites
Churchill_MD 0 Posted September 24, 2014 Share Posted September 24, 2014 Myślicie, że Hallertauer Mittelfrueh i Spalt Select to Milk Stouta będą ok? Quote Link to post Share on other sites
BuDeX 132 Posted September 25, 2014 Share Posted September 25, 2014 Myślicie, że Hallertauer Mittelfrueh i Spalt Select to Milk Stouta będą ok? Z chmielami bym nie kombinował, to jednak piwo w którym chmiel odgrywa trzeciorzędną rolę Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.