Jump to content
amorph

Amerykański chmiel do Sweet Stouta?

Recommended Posts

Czy ma sens wrzucenie na cichą amerykańskich chmieli? Mam Sweet Stouta w dwóch fermentorach i aż prosi się o jakieś modyfikacje. Mam Cascade, Amarillo, Mosaic. Poza tym platki debowe.. Macie jakies rady jak stworzyc dwa rozne piwa na cichej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Profanacja i tyle w temacie. Szkoda piwa.

Super pomogłeś koledze.

 

Nie wiem czy sweet stout jest akurat bazą do wzbogacania amerykańskimi chmielami, ale z innymi dodatkami na pewno mógłbyś zrobić tam ciekawe rzeczy, płatki dębowe mogą wyjść ok, możesz też pomyśleć o przyprawach, o sposobach dodawania musisz poczytać, przerobione zostały wiele razy np. pod hasłem piw świątecznych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuć z 30g Mosaica na zimno, nigdy nie chmieliłem Sweet Stouta w ten sposób ale sam Mosaic daje wrażenie słodkości, powinno wyjść coś ciekawego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardziej Amarillo - tak z 50 g na cichą + wyparzone płatki dębowe. Jeśli miałbym dwa wiadra sweet stouta to właśnie to bym zrobił ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja próbowałem jedna warka z dodatkiem chmielu aromatycznego z tego co pamiętam citra druga bez i szczerze powiem ,że ta bez citry bardziej mi smakowała, citra przykryła aromaty pożądane w sweet stoucie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

American Stouta warzyłem na Delta a na cichą poszło spooooro Cascade i było bardzo przyjemnie, a z odfermentowaniem zmieściłem się idealnie w górnej granicy stylu, więc był słodki.

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taninowy finisz w tym Stoucie nie pasuje. Płatki bym odpuścił.

Jestem tego samego zdania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macie jakies rady jak stworzyc dwa rozne piwa na cichej?

Z chmielami bym nie kombinował, to jednak piwo w którym chmiel odgrywa trzeciorzędną rolę. Jeśli masz dwa wiadra, to jedno nasyć mocniej, drugie słabiej. Poznanie walorów dwóch stopni nasycenia, będzie przydatne w przyszłości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślicie, że Hallertauer Mittelfrueh i Spalt Select to Milk Stouta będą ok?

Z chmielami bym nie kombinował, to jednak piwo w którym chmiel odgrywa trzeciorzędną rolę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...