Skocz do zawartości
amorph

Amerykański chmiel do Sweet Stouta?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma sens wrzucenie na cichą amerykańskich chmieli? Mam Sweet Stouta w dwóch fermentorach i aż prosi się o jakieś modyfikacje. Mam Cascade, Amarillo, Mosaic. Poza tym platki debowe.. Macie jakies rady jak stworzyc dwa rozne piwa na cichej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Profanacja i tyle w temacie. Szkoda piwa.

Super pomogłeś koledze.

 

Nie wiem czy sweet stout jest akurat bazą do wzbogacania amerykańskimi chmielami, ale z innymi dodatkami na pewno mógłbyś zrobić tam ciekawe rzeczy, płatki dębowe mogą wyjść ok, możesz też pomyśleć o przyprawach, o sposobach dodawania musisz poczytać, przerobione zostały wiele razy np. pod hasłem piw świątecznych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wrzuć z 30g Mosaica na zimno, nigdy nie chmieliłem Sweet Stouta w ten sposób ale sam Mosaic daje wrażenie słodkości, powinno wyjść coś ciekawego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardziej Amarillo - tak z 50 g na cichą + wyparzone płatki dębowe. Jeśli miałbym dwa wiadra sweet stouta to właśnie to bym zrobił ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał tylko płatki dębowe w jednym a w drugim bez i porównał sobie potem. Moim zdaniem amerykański chmiel do sweet stouta nie pasuje, ale zrobisz jak zechcesz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja próbowałem jedna warka z dodatkiem chmielu aromatycznego z tego co pamiętam citra druga bez i szczerze powiem ,że ta bez citry bardziej mi smakowała, citra przykryła aromaty pożądane w sweet stoucie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

American Stouta warzyłem na Delta a na cichą poszło spooooro Cascade i było bardzo przyjemnie, a z odfermentowaniem zmieściłem się idealnie w górnej granicy stylu, więc był słodki.

Edytowane przez jaras

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taninowy finisz w tym Stoucie nie pasuje. Płatki bym odpuścił.

Jestem tego samego zdania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Macie jakies rady jak stworzyc dwa rozne piwa na cichej?

Z chmielami bym nie kombinował, to jednak piwo w którym chmiel odgrywa trzeciorzędną rolę. Jeśli masz dwa wiadra, to jedno nasyć mocniej, drugie słabiej. Poznanie walorów dwóch stopni nasycenia, będzie przydatne w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślicie, że Hallertauer Mittelfrueh i Spalt Select to Milk Stouta będą ok?

Z chmielami bym nie kombinował, to jednak piwo w którym chmiel odgrywa trzeciorzędną rolę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×