amorph 50 1 Browary Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 Czy ma sens wrzucenie na cichą amerykańskich chmieli? Mam Sweet Stouta w dwóch fermentorach i aż prosi się o jakieś modyfikacje. Mam Cascade, Amarillo, Mosaic. Poza tym platki debowe.. Macie jakies rady jak stworzyc dwa rozne piwa na cichej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RobertJ 8 1 Browary Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 Profanacja i tyle w temacie. Szkoda piwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fazzou 17 Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 Profanacja i tyle w temacie. Szkoda piwa. Super pomogłeś koledze. Nie wiem czy sweet stout jest akurat bazą do wzbogacania amerykańskimi chmielami, ale z innymi dodatkami na pewno mógłbyś zrobić tam ciekawe rzeczy, płatki dębowe mogą wyjść ok, możesz też pomyśleć o przyprawach, o sposobach dodawania musisz poczytać, przerobione zostały wiele razy np. pod hasłem piw świątecznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kantor 327 Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 Wrzuć z 30g Mosaica na zimno, nigdy nie chmieliłem Sweet Stouta w ten sposób ale sam Mosaic daje wrażenie słodkości, powinno wyjść coś ciekawego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crosis 297 1 Browary Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 Bardziej Amarillo - tak z 50 g na cichą + wyparzone płatki dębowe. Jeśli miałbym dwa wiadra sweet stouta to właśnie to bym zrobił Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrickll 28 Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 Ja bym dał tylko płatki dębowe w jednym a w drugim bez i porównał sobie potem. Moim zdaniem amerykański chmiel do sweet stouta nie pasuje, ale zrobisz jak zechcesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdzip 5 Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 Ja próbowałem jedna warka z dodatkiem chmielu aromatycznego z tego co pamiętam citra druga bez i szczerze powiem ,że ta bez citry bardziej mi smakowała, citra przykryła aromaty pożądane w sweet stoucie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaras 244 Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 (edytowane) American Stouta warzyłem na Delta a na cichą poszło spooooro Cascade i było bardzo przyjemnie, a z odfermentowaniem zmieściłem się idealnie w górnej granicy stylu, więc był słodki. Edytowane 20 Wrzesień 2014 przez jaras Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WiHuRa 511 1 Browary Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 Taninowy finisz w tym Stoucie nie pasuje. Płatki bym odpuścił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kantor 327 Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 Taninowy finisz w tym Stoucie nie pasuje. Płatki bym odpuścił. Jestem tego samego zdania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacenty 221 Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2014 Macie jakies rady jak stworzyc dwa rozne piwa na cichej? Z chmielami bym nie kombinował, to jednak piwo w którym chmiel odgrywa trzeciorzędną rolę. Jeśli masz dwa wiadra, to jedno nasyć mocniej, drugie słabiej. Poznanie walorów dwóch stopni nasycenia, będzie przydatne w przyszłości. 1 e-prezes dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Churchill_MD 0 2 Browary Zgłoś Napisano 24 Wrzesień 2014 Myślicie, że Hallertauer Mittelfrueh i Spalt Select to Milk Stouta będą ok? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BuDeX 131 1 Browary Zgłoś Napisano 25 Wrzesień 2014 Myślicie, że Hallertauer Mittelfrueh i Spalt Select to Milk Stouta będą ok? Z chmielami bym nie kombinował, to jednak piwo w którym chmiel odgrywa trzeciorzędną rolę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach